Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   25 Aralık  2008

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  2009 Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

İşverenim Enka SGK’yı takmıyor mu?
 


Ali bey, ben ENKA’nın Esentai şantiyesinde çalışıyorum ve bize yetkilimiz Sinan BORA imzasıyla aşağıdaki metin gönderildi.

“Enka-Duyuru-2008/7- 16 Ekim 2008

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigorası Kanunu ile diğer bazı kanunlarda değişiklik yapan 05.08.2008 tarih ve 26870 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5754 sayılı kanuna istinaden 30 Eylül 2008 tarihi ile topluluk sigortası kaldırılmıştır.

Bundan böyle bununla ilgili bir prim kesintisi ve hiçbir işlem yapılmayacaktır.

5754 sayılı kanunun 3. Maddesine istinaden çalışanlar isterlerse yüzde 20 oranında emeklilik primlerini ikamet ettikleri sigorta müdürlüklerine müracaat ederek yatırabilirler. (Kanun Hükmü)…”

Bu metine göre ne demek istiyorlar artık ENKA bizim adımıza ödediği Topluluk Sigortası primini ödemeyecek mi? Bu tür bir hakkı var mı? İşverenim ben SGK’yı takmıyorum diyebilir mi? Biz buna karşın ne yapabiliriz? İsmi mahfuz

Sayın okurum, 30.09.2008 gününe kadar geçerli olan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 86’ncı maddesi gereğince, ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerde Türk işverenler tarafından istihdam edilen Türk işçilerinin sosyal güvenlikleri, Topluluk Sigortası ile sağlanmaktaydı ve Topluluk Sigortası uygulamasına göre SSK, sadece uzun vadeli sigorta kolları dediğimiz yaşlılık-malullük ve ölüm sigorta kolları için işverenlerinizden yüzde 25 oranında prim almaktaydı. İşverenlerinizin, Çalışma Bakanı ile el ele verip TBMM’den çıkarttıkları 5754 sayılı Kanun’la, 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’nda değişiklik yapıldıktan sonra Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamayan ülkelerde Türk işverenlerin yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri hakkında emeklilik primi olan uzun vadeli sigorta kolu primleri alınmayacağı, sadece yüzde 1 ile yüzde 6,5 arasında değişen oranlarda kısa vadeli sigorta kolları primi ile yüzde 12,5 oranında genel sağlık sigortası primi alınarak kısa vadeli sigorta hükümleri uygulanacağı isteyen işçilerin uzun vadeli primlerini kendileri yani sizlerin isteğe bağlı sigorta ile ödeyebilmeleri öngörülmüştür. Yani, işverenleriniz bundan böyle Topluluk Sigortası yerine sizler için yüzde 25 yerine, yüzde 13,5 ile yüzde 19 arasında değişen oranda kısa vadeli sigorta primlerini ödeyecekler, emeklilik primini işveren ödemeyecek ama sizler emekli olmak istiyorsanız, kendi emeklilik primlerinizi isteğe bağlı sigortalı olarak ödeyeceksiniz.

***

Tarafıma gönderdiğiniz metine göre ise ENKA bugüne kadar sizler için Topluluk Sigortası primi ödüyormuş ama bundan sonra SGK’ya hiç prim ödemeyeceğim diyor ama 5510 sayılı Kanun gereğince sizler için her ay yüzde 12,5 oranında GSS primi ve yüzde 3 oranında Kısa Vadeli sigorta primi ödemek zorundadır. Şayet, işvereniniz sizler adına bu primleri ödemezse bu kere sizler yüzde 20 oranıyla isteğe bağlı prim ödeme hakkını kaybedersiniz ve Türkiye’deki isteğe bağlılar gibi yüzde 32 oranıyla ödemek zorunda kalırsınız.
 

Doğum yapacak Bağ-Kur’lular

Ben 1,5 yıllık Bağ-Kur’lu işverenim. Bugün itibariyle 32 haftalık hamileyim. Yeni yasayla doğum parası alabileceğimi sayfanızdan öğrendim, ancak bunun için ne yapmam gerektiğini, hangi evrakların gerekli olduğunu bilmiyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. M.G.

Hanımefendi, bu konularda bilgi vermesi gereken SGK’dan çıt sesi bile gelmediğinden ben buradan duyurayım. Artık vergi mükellefi olan eski adıyla Bağ-Kur’lu yeni adıyla 4/b’li olan bayanlara da tıpkı SSK’lı kadınlara verildiği gibi doğumdan önce 8 ve sonra 8 hafta olmak kaydıyla 16 hafta süresince geçici işgöremezlik ödeneği ödenecek. Siz bu parayı alabilmeniz için şimdi doktora gidip “32 haftalık gebelik istirahata ayrılabilir” yazan bir rapor alacaksınız ve doktor SGK’ya vermeniz için para kağıdı (geçici işgöremezlik ödeneği) belgesi dolduracak. Siz doktordan aldığınız bu rapor ile para kağıdını SGK’ya götürüp vereceksiniz ve SGK size doğum yaptığınızdan 8 hafta sonra (süre bitince) 16 haftalık (112 günlük) size para ödeyecek. Ödenecek olan para sizin doğumdan önceki son 3 aylık prim ödemelerinize esas kazancınızın 3 te ikisi kadar olacak. Mesela aylık kazancınızı 1000 YTL olarak bildirip buna göre prim ödüyorsanız ayda 666 YTL para alacaksınız.


SGK aylığınızı hatalı hesaplamış 144 lira olmamalı

Ali bey, eşim 2008 yılı nisan ayında işkazası neticesi vefat etti ve en son aylık brüt ücreti 1105 YTL ve neti de 750 YTL idi. Eşimin sigorta başlangıcı 1976 yılıydı ve toplamda 3900 günü vardı. Bir çocuğum ve ben aylık için SGK’ya başvurduk bana 144 lira, çocuğuma da 72 lira aylık bağladılar. Bu ne biçim aylık Ali bey, ben bu paralarla nasıl geçinirim? SGK’ya gidiyorum bir hata olmalı diyorum bana bilgisayar bu parayı veriyor biz ne yapalım diye cevap veriyorlar. A.P.

Hanımefendi, genç yaşta işkazası sonrası vefat eden eşiniz nedeniyle hem size hem de eşinize iki tür gelir/aylık verilmeliydi. 900 günden fazla gününüz olduğu için size 288 lira dul aylığı, oğlunuza da 144 YTL yetim aylığı verilmesi gerekiyordu. Öte yandan olay iş kazası neticesi olduğu için de bir de ölüm geliriniz olacaktı. Ölüm gelirinize esas para ise aylık 1105 lira brüt ücreti varken vefat eden eşinizin bu brüt gelirinin yüzde 70’i olacak yani 773 YTL olacak. Bu 773 YTL’nin yüzde 50’si olan 386 YTL size ve bunun yarısı kadar olan 194 YTL oğlunuza ölüm geliri olarak verilmeliydi. Yine Kanun gereğince, hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı yani iki gelir/aylık alanlara bunlardan çok olanın tamamı, az olanın ise yarısı verilir kuralı gereğince, size 386 YTL dul gelirinizin tamamı verilecek ama 288 YTL dul aylığınızın yarısı yani 144 olarak size ödenecektir ki elinize geçecek toplam gelir/aylık 674 YTL olacaktı. Çocuğunuza gelince, 194 YTL ölüm gelirinin tamamı verilecek ama 144 YTL ölüm aylığının ise yarısı yani 72 YTL’si olmak üzere toplam da eline geçecek rakam 266 YTL olmalıydı. Yani, size 674 YTL, oğlunuza da 266 YTL her ay ölüm aylığı/geliri verilmeliydi.

Ayrıca bu aylıklara yüzde 4 oranında sosyal destek ödemesi (SDÖ) ilave edileceği gibi bir de ikinize toplam 4,69 YTL sosyal yardım zammı (SYZ) de ilave edilmelidir. Şimdi yapmanıza gereken, SGK’ya itiraz dilekçesi göndermektir ve itirazınız reddedilirse de bu kere iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Engelli çocuğu olan analar

01.11.1993 tarihinde devlet memurluğuna başladım. Bayanım yüzde 90 engeli bulunan bir kızım var. 01 Ekim 2008 günü çıkan emekli indirimi yasasından nasıl faydalanırım, ne kadar indirimim olur cevaplarsanız sevinirim. E.A.


Sayın okurum, 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren ama SGK’nın daha genelgesini ve bilgisayar programını çıkarmayı beceremediği 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 28 inci maddesine göre; “…Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir…”

Bu düzenlemeye göre, 5510 sayılı Kanun gereğince çalışmaya başlayan eski SSK’lılar, eski Bağ-Kur’lular ile 01.10.2008 gününden sonra memur olmuş olan analardan özürlü çocuğu olanların, 01.10.2008 gününden sonraki her çalışma yılları için 3 ay emeklilik yaşlarından Ayrıca, Kanun’un yürürlük günü olan 1 Ekim 2008 günü ve sonrasında geçen çalışmalar için fiili hizmet zammı (yaştan düşülecek süre) verilecek olup daha önceki çalışma süreleri için verilmeyeceği gibi çocuk için mutlaka başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede maluldür raporu alınması da gerekmektedir. Siz ise devlet memurusunuz ve 01.10.2008 gününden önce devlet memuru olmuşsunuz ve emeklilik bakımından da 5434 sayılı eski Kanuna tabisiniz yeni Kanun’un getirdiği bu haktan yararlanamayacaksınız.

Ali Tezel

Akşam/25.12.2008

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.