Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   25 Kasım  2008

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Kriz vergi gelirini vurunca oklar

 kayıtdışına çevrildi

 

Vergi gelirlerinin azaldığı her dönemde hükümetlerin gündemine gelen kayıtdışı ekonomiye karşı 'eylem planı' hayata geçiriliyor. Toplam 105 temel düzenlemeden oluşan plan 2 yıl içinde uygulanacak.

Dünya ölçeğinde etkili olan finansal kriz Türkiye'de reel ekonomiyi de vurmaya başlarken, bu yılın ilk 10 ayında Maliye'nin KDV, ÖTV gibi dolaylı vergi gelirleri önemli oranda düştü. Dahilde KDV tahsilatı geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 7,5 düştü. Dayanıklı tüketim malı satışlarından elde edilen ÖTV'deki düşüş ise 12,2'yi bulurken, vergi gelirlerindeki düşüşü kayıtdışı ekonomiye bağlayan hükümet 105 temel düzenlemeden oluşan "Kayıt Dışı Eylem Planı"nı uygulamaya koymak için düğmeye bastı.
Kayıtdışı ekonomiyle mücadelenin bir devlet politikasına dönüştürülmesi kararı çerçevesinde, ilgili kamu kuruluşlarının da katılımıyla "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı" hazırlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Gümrük Müsteşarlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Tütün ve Alkollü Ürünler Piyasası Düzenleme Kurumu gibi uygulayıcı birimlere de gönderilen planda, kayıtdışıyla mücadele için 2010 sonuna kadar 105 temel düzenlemenin hayata geçirilmesi öngörüldü.

Denetim sıkılaşıyor
Kayıtdışılığın yoğun olduğu inşaat sektöründeki katma değer vergisi (KDV) rejiminin değiştirilmesi, akaryakıt satışlarının online takibi, fueloil, gazyağı ve naftada 2010 sonunda ulusal markere geçilmesi, uçak yolcularının görüntülerinin gümrüğe izlettirilmesi için sistem kurulması ve kayıtdışı istihdam için Bilgi Bankası kurulması, eylem planının belli başlı unsurları olarak dikkat çekiyor.
Planda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "Eylem planıyla, kayıtlı ekonomiye geçişte önemli bir adım atılacak. Müteşebbislerimizin, milletimizin ve kamu kurumlarının işbirliği ile kayıtlı ekonomiye geçiş süreci başarıyla tamamlanacaktır" görüşüne de yer veriliyor.
Kayıtdışı ekenomiyle mücadelenin öne çekilmesinde yılın ilk 10 ayında vergi gelirlerindeki düşüş etkili oldu. Dahilde KDV tahsilatı geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 7,5 düştü. Dayanıklı tüketim malı satışlarından elde edilen ÖTV'de yüzde 12,2, motorlu taşıtlardan sağlanan ÖTV'de yüzde 5,6, alkollü içkilerden ÖTV tahsilatında yüzde 3,3, özel iletişim vergisinde yüzde 0,4'lük reel düşüşler yaşandı. Devletin en büyük gelir kaynağı olan dolaylı vergilerin toplamdaki payı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan düşerek yüzde 65,7'ye geriledi. Ocak-ekim döneminde dahilde üretilip satılan mallardan elde edilen KDV geliri reel olarak azalırken, ithal ürünlerden yapılan KDV tahsilatında ise hızlı artış devam etti. Anılan dönemde ithal ürünlerde KDV tahsilatının toplam tutarı cari olarak yüzde 19,6, reel bazda da yüzde 8,3 artışla 25 milyar 811.1 milyon YTL'ye ulaştı.
 

Vergi Gelirleri (Ocak-Ekim/Milyon YTL)

 

 
2008
2007
Reel (yüzde)
Doğrudan vergiler
48.082,1
41.246,2
5,5
Dolaylı vergiler
92.196,6
82.547,6
1,1
Diğer
42,2
39,3
-2,9
Toplam vergi geliri
140.320,8
123.833,1
2,6
 

İŞTE EYLEM PLANI

- Maliye Teftiş Kurulu, kayıtdışı ihbarlarını elektronik olarak SGK'ye yönledirecek.
- Ücretlerin bankalar vasıtasıyla ödenmesi zorunlu kılınacak.
- LPG Piyasasının gözetim ve denetimine ilişkin çalışma yapılacak.
- Akaryakıt satışlarının on-line takibi yapılacak.
- Fuel oil, gazyağı ve naftada Aralık 2010 itibariyle ulusal markere geçilecek.
- İnşaat sektöründe KDV rejimi yeniden düzenlenecek.
- KDV iadelerinde kullanılmak üzere kod sistemi oluşturulacak.
- Bankacılık sistemiyle entegre bir elektronik fatura modeli oluşturulacak.
- Serbest meslek erbabı mükelleflerin seçimi ve denetimi gerçekleştirilecek.
- Kaçakçılığa karşı yolcu taşıyan firmalara varış öncesi bilgi verme yükümlülüğü getirilecek.
- Tütün mamulü ve alkollü içkilerde Ortak Eylem Planı uygulamaya konulacak. (2008-2010)
- Vergi tabanı paylaşımından oluşacak Bilgi Bankası kurulacak.
- Türkiye Sanayi Stratejisi çalışmaları kapsamında Sanayi Envanteri oluşturulacak. (2008-2010)
- Kayıt dışı çalıştıran işverenlere uygulanacak idari para cezaları artırılacak

 

Referans

25.11.2008

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.