Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-20.06.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

İstihdamın teşvikinde son gelişmeler
 

Bazı illerde vergi ve sigorta primi teşvikleri uygulamak, enerji desteği sağlamak ve yatırımlara bedelsiz arsa ve arazi temin etmek suretiyle yatırımları ve istihdam imkanlarını artırmak amacıyla çıkartılan 5084 sayılı "Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"da 04.04.2007 tarihli, 26483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5615 sayılı "Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 24'üncü maddesiyle bazı değişiklikler yapılmıştır.

Buna göre; "29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 3'üncü ve 4'üncü maddelerinin birinci fıkralarının (a) bentlerinde geçen "otuz" ibareleri "on" olarak, (b) bentleri ise "1/4/2005 tarihinden önce işe başlamış olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden asgari on işçi çalıştıranların işyerlerinde fiilen çalışan işçilerin" şeklinde değiştirilmiştir. Yine aynı yasayla;

Yine, 5084 sayılı kanunun 3'üncü, 4'üncü ve 6'ncı maddelerinde yer alan destek ve teşviklerden, 04/04/2007 tarihinden itibaren 5 yıl süreyle, gerekli şartları taşımaları kaydıyla Gökçeada ve Bozcaada'daki işletmelerin de yararlanacağı öngörülmüştür.

31/12/2008 tarihine kadar uygulanmak üzere, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi işverenler, 5084 sayılı kanun kapsamındaki illerde, fiilen on (dahil) veya daha fazla sigortalı çalıştırmaları koşuluyla, bu işyerinde çalıştırdıkları tüm sigortalılar için (topluluk sigortası ile sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışanlardan dolayı tahakkuk ettirilen primler hariç) 2007 Mayıs ayından itibaren 5084 sayılı kanun uyarınca sigorta primi işveren hissesi teşvikinden yararlanabileceklerdir.

Teşvikten yararlanan bir işyerinde, daha sonra bu işyerinden sigortalı çıkarılması nedeniyle, bir sonraki ayda fiilen çalışan sigortalı sayısında azalma olmasına bağlı olarak, anılan işyeri işvereni, fiilen çalışan sigortalı sayısının on sigortalının altına düşmesi nedeniyle bu işyerinde sigortalı sayısı yeniden on sigortalıya ulaşmadıkça sigorta primi işveren hissesi teşvikinden yararlanamayacaktır.

Teşvik kapsamında dikkate alınacak fiilen çalışan sigortalı sayısının tespitinde, aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı olup, bu belgede prim ödeme gün sayısı bulunan (çalışan) sigortalılar dikkate alınacaktır. Yasal süresi içinde birden fazla aylık prim ve hizmet belgesi verilmiş ise, sigortalı sayısının tespitinde, bu belgelerde prim ödeme gün sayısı bulunan sigortalıların toplam sayısı dikkate alınacaktır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar (emekliler) sigortalı sayısının tespitinde dikkate alınacak, aday çırak, çırak ve öğrenciler ile topluluk sigortasına tabi olanlar ise sigortalı sayısının tespitinde dikkate alınmayacaktır.

Sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ve topluluk sigortası primlerinin işveren hissesi tutarları teşvik kapsamına dahil edilmeyecektir.

kanun kapsamındaki illerde işverenlerin birden fazla işyeri bulunması durumunda ise, asgari on sigortalı çalıştırma şartı, işyerlerinin her biri için ayrı ayrı aranacaktır.

5615 sayılı kanunla 5084 sayılı kanunda yapılan değişiklik uyarınca 1.5.2007 tarihinden itibaren, 01.04.2005 tarihinden önce işe başlamış olan işverenler için sigortalı sayısını yüzde 20 artırma koşulu aranmadığından, 2007 Mayıs ayından itibaren 10 veya üzerinde sigortalı çalıştıran işverenler, sigortalı sayısının yüzde 20 artırılıp artırılmadığı üzerinde durulmaksızın, çalıştırdıkları sigortalıların tamamından dolayı (topluluk sigortası ile sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışanlardan dolayı tahakkuk eden primler hariç) işveren hissesi prim tutarı teşvikinden istifade edebileceklerdir.

Çanakkale ilinin Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri de, bu kanunun 3'üncü, 4'üncü ve 6'ncı maddelerinde yer alan destek ve teşviklerden, 01/05/2007 tarihinden itibaren bu maddelerdeki şartları taşımaları kaydıyla, 5 yıl süreyle yararlanacaklardır. Dolayısıyla, Gökçeada ve Bozcaada'da faaliyet gösteren işverenlerin, 5084 sayılı kanunda öngörülen işveren hissesi prim tutarı teşvikinden istifade edebilmeleri için, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olduklarını kanıtlayan vergi dairelerinden alacakları resmi belgeyi, işyerinin işlem gördüğü sigorta il müdürlüğüne ibraz etmeleri gerekmektedir. Çanakkale ili sınırları içerisinde bulunmasına rağmen bu adalar (Gökçeada (İmroz) ve Bozcaada) dışındaki yerlerde kurulu işletmeler anılan kanunun sigorta primi işveren hissesi teşvikinden faydalanmayacaktır.

5084 sayılı yasanın en önemli eksiklerinden birisi, kademeli bir düzenleme getirmemesiydi. 5084 sayılı yasa kapsamına giren illerden Anadolu'nun Batı'sında yer alan illere çok sayıda yatırım başvurusu yapılmasına rağmen, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde yasadan yararlanmak için az sayıda yatırım başvurusu olduğu görülmektedir.

Aslında Doğu ve Güneydoğu illerinde istihdamı artırmak ve göçü önlemek için çıkarılan yasada, kademeli bir sistemin getirilmemiş olması, yatırımları Batıdaki teşvikten yararlanan illere kaydırarak yeni göçlere neden olmaktadır.


İbrahim Işıklı

Sosyal güvenlik iş hukuku

20.06.2007

 

MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.