muhasebenet.net-muhasebe bilgi rehberi muhasebenet.net-muhasebe rehberi-muhasebenet.com

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   16 Eylül  2008

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

SMMM: Zorlu bir yolculuk - 2
 

 

İki hafta önce ALES ile başladığım kariyer geliştirme ve oluşturma yolunda atabileceğiniz adımlar için öneriler listesine geçtiğimiz hafta SMMM ile devam etmiş ve staj başlatma sınavı ile ilgili birkaç bilgi paylaşmıştım. Önümüzdeki hafta SPK'nın değerleme sınavlarına değinmeyi planlamış olsam da bu konu benim planladığımdan daha uzun sürecek gibi gözüküyor.

Her ne kadar her okuyucu mailine tek tek cevap yazsam da bu sefer sizlerden konuya ilişkin o kadar çok mail aldım ki bunu yapabilmem mümkün olamadı. Sizler mesleğin içinde olan ya da mesleğe adım atmak üzere olan kişiler olarak bana çok önemli uyarılarda bulundunuz ve yaşadıklarınızı paylaştınız. Mesleğe ilişkin sorular soranlar da oldukça fazlaydı, bunların hepsini alt alta sıralayarak konunun uzmanlarına soracak ve daha sonra cevapları size aktaracağım. Tek tek cevap yazmam mümkün olmadıysa da katkılarınız, paylaşımlarınız ve düzeltmeleriniz için hepinize teşekkür ederim.

Şimdi gelelim benimle paylaştıklarınıza ve konuya ilişkin diğer bilgilere:

- 3568 sayılı kanunda değişiklik yapan 10 Temmuz 2008 tarih ve 5786 sayılı kanun, 26 Temmuz 2008'de Resmi Gazete'de yayımlandı ve bu kanunla Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun adı "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu" olarak değişti ve serbest muhasebecilik tarihe karıştı.

- Geçici madde 11' e göre bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce; serbest muhasebeci unvanını almış olanlar ile serbest muhasebecilik stajına devam edenlerden başarılı olanlar; altı ayı geçmemek üzere, TÜRMOB tarafından verilen mesleki uyum eğitimine katılarak bu eğitimi tamamladıkları tarihten itibaren beş yıl içinde yapılacak özel serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavlarına beş defa girebilecekler. Bu sınavlarda başarılı olanlar, serbest muhasebeci mali müşavir unvanını almaya hak kazanacaklar.

- Kanun ile 2 yıl olan serbest muhasebeci mali müşavir olmak için öngörülen staj süresi, üç yıla çıkarıldı. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce staj dosyası açtıran ve staja başlama sınavını kazanmış olanlar için staj süresi 2 yıl. odanın sitesi henüz yeni bilgiler ışığında güncellenmemiş. Ben geçtiğimiz hafta bilgiyi oradan almıştım, siz de yanılgıya düşmemek için dikkatli olun.

- Sınava giren, sınavı birkaç denemeden sonra kazanan ya da henüz denemeye devam etmekte olan okuyuculardan deneyimlerini paylaşan bir çok mail geldi. Bu hafta, öne çıkanlardan bazılarını paylaşacağım. Bunlar arasında en önemli uyarılardan birisi, çok ufak puanların bile başarınızda çok büyük bir öneme sahip olduğu. Öyle ki bir okuyucum yazısında "Ben, staj başlatma sınavını üçüncü girişimde kazandım ve kazanmadan önceki notlarım 58.431 ve 59.998 idi. Yani aday arkadaşlarım bu notla kalınabileceğini bilseler iyi olur" diyerek uyarısını yapıyor. Puanlamada çan eğrisi kullanıldığını hatırlatmak isterim.

- SMMM stajyeri eğitim ve içerik danışmanı bir başka okuyucumuz ise "Lise ve ön lisans okumakta olan öğrencilerin büyük kısmı serbest muhasebecilik mesleğinin kaldırıldığını serbest muhasebeci mali müşavir olmak içinse en az lisans mezunu olmaları gerektiğini bilmiyorlar. Eğer siz yazarsanız belki bir kaçının daha haberi olmuş olabilecek ve kariyerine bu şekilde yön verebilecekler" diyor. Bir kez daha hatırlatmak isterim ki dört yıllık üniversite mezunu olmayanlar staj başlatma sınavına giremeyecekler.

- Gelen mailler arasında dikkatimi çeken bir konu ise affa ilişkin. Bildiğim kadarıyla bugüne kadar bu alanda af söz konusu olmadı ancak affın konuşulduğu bu günlerde bu yönde talebi olan pek çok kişinin bulunduğunu farkettim.

- Okuyucuların büyük çoğunluğu "SMMM: Zorlu bir süreç" başlığına katılıyorlar. Ancak kimileri bu sürecin zorlu olmasının şart olduğunu, iyi olanın kazanması gerektiğini savunuyor. Kimileri ise sürecin gereğinden fazla uzun ve maliyetli olduğunu ifade ediyor. Mali Hukuk Bilim Uzmanı bir başka okuyucumuz ise "Kaliteyi artırmak, seçkin meslektaşlar yetiştirmek gibi nedenlerle yapılan zorlu sınavlar bir yana daha çoğu doğru düzgün iş sahibi bile olmayan genç meslektaş adaylardan 4-5 ayda kazandıkları maaşları kadar harç alınıyor. Toplamda en az 6-7 bin YTL'lik bir ruhsat masrafı oluşuyor. Çevremizdeki birçok meslektaş arkadaşımız ya kredi çekerek ya da ailelerinin yardımlarıyla birikimlerini ortaya koyarak ruhsatını almaya çalışıyorlar. Girerken sınav, çıkarken sınav ve bir sürü ödeme Staj süresinde sigortasını ödeyecek bir yer bulan kişi şanslı addediliyor. Pek çok genç meslektaş adayı sigortasını cebinden ödeyip kendisini yanında çalışıyor gösteren SMMM'lere gebe kalıyor. Sistem böyle bir kısırdöngü içerisinde meslektaş yetiştiriyor. Herkes bu yoldan geçince kimse kimsenin gözünün yaşına bakmıyor ve 'nasıl olsa ben de bunları yaşadım herkes yaşayacak' denilip, bu kısır döngünün devam edilmesine izin veriliyor" diyerek alandaki çok ciddi bir sorunun altını çiziyor.

Başlangıçta da belirttiğim gibi o kadar çok şey paylaştınız ki bu hafta bütün başlıklara değinmem mümkün olamıyor. Hepsini dikkatle okudum ve ayırdım. Önümüzdeki hafta sınava girecekler için çok önemli olacağına inandığım, sınava girmiş ve sınavda başarılı olmuş olan okuyucularımızın tavsiyelerine ve deneyimlerine yer vereceğim.

Tuba İLZE GÖRMEZOĞLU
tuba.ilze@dunya.com
16.09.2008

-Diger makaleleri

-SMMM: Zorlu bir yolculuk 1

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.