Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-15.04.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Yıllık hizmet süresi 360 günü geçemez
 

H.Arslan- Sosyal Sigortalar sistemi içinde ülkemizde bir yıl 360 gün oarak hesap edilir ve emeklilik işlemlerinde bir yıl içinde 360 günden fazla olan gün sayıları dikkate alınmaz. İşvereniniz hangi gerekçeyle sizi iki yerden birden sigortalı gösterdiğini bilmiyoruz. Ancak, işverene iki ayrı iş yerinden sigortalı olmanızı gerektirecek bir hizmet vermiş olabilirsiniz.
Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre iki ayrı iş yerinden sigortalı olmanızda bir sakınca yoktur. Hatta üç ayrı yerden birden sigortalı olabilirsiniz. Emeklilik işlemleri yapılırken bir yıl için sadece 360 gün sayılır. Her bir ay 30 gün kabul edilir. Şunu anlatmak istiyorum; altı ay süreyle iki yerden sigortalı oldunuz ve altıncı ayın sonunda iki işten birden çıkar ve o yıl içinde başka bir yerde çalışmazsanız bir yıl içinde toplam 360 gün hizmetim var diyemezsiniz. Altı ay çalışma karşılığında 180 gün hesaba katılır. Çakışan sürelerde sadece birisi dikkate alınır.
Birden fazla iş yerinde çalıştığınız süreler içinde ödenen sigorta primlerinin hepsi emeklilik sırasında hesaba katılır. Sigorta primine esas kazancın tavan sınırını geçen ödemeler varsa, emeklilik işleminde hesaplamaya dahil edilmeyeceği için bu ödemeler sigortalıya iade edilir.
Buraya kadar anlattıklarımızı özetleyecek olursak; bir kişi aynı süre içinde birkaç yerden sigortalı olabilir, buna yasal bir engel yoktur. Fakat, her ay için en fazla 30 gün ve her yıl için en fazla 360 gün hizmet kazanabilir. Birden fazla iş yerinden dolayı ödenen sigorta primleri emeklilik işlemlerinde, aylık hesabında dikkate alınır. Sigorta matrahını aşan ödemeler varsa değerlendirmeye alınmaz. Matrahı aşan ödemeler sigortalıya müracaatı halinde iade edilir.

Emekli Sandığı’nda hizmet ihyası
N. Karacabey- Astsubay okulunda son sınıfta öğrenci olarak Emekli Sandığı’na tabi olduğunuz için sigorta başlangıcınız bu tarih kabul edilecektir. Emekli Sandığı Kanunu’nun istisnai olarak 18 yaş öncesi hizmetleri kabul ettiği durumlardan birisi de sizin durumunuzdur.
Verdiğiniz bilgilere göre 8 yıl fiili hizmet iki yıl fiili hizmet zammı toplam 10 yıl hizmetiniz emeklilik işlemlerinde dikkate alınacaktır. Halen SSK’ya tabi çalıştığınız için, hizmet birleştirmesi yaparken fiili hizmet zammı süresi emeklilik işlemlerinde hesaba katılacaktır.
Anladığım kadarıyla Emekli Sandığı’na yatan kesenekleri geri almışsınız. Bu durumda hizmet ihyası yapmanız gerekecektir. Bugünden hizmet ihyası için müracaat edebilirsiniz.
Emekli Sandığı Kanunu’na göre, sandıkta birikmiş emekli keseneklerini geri almış bulunanlar, aldıkları paraları, aldıkları tarihten itibaren ödeyecekleri tarihe kadar hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte toptan sandığa geri öderlerse, Emekli Sandığı ile yeniden ilgilendirilirler. Uygulamada buna hizmet ihyası denmektedir. Hizmet ihyası işlemi yapan kişilerin eski fiili ve itibari hizmetleri yeni hizmetleri ile birleştirilir.
Hizmet ihyası için Emekli Sandığı Kanunu’nda yer alan yüzde 5 ibaresi 17.4.2003 tarih ve 4839 sayılı Kanun ile “kanuni faiz” olarak değiştirilmiştir.
Hizmet ihyasının emeklilik işlemlerinden en az altı ay önceden yapılması gerekir. Kanuni faizi ile birlikte hesaplanacak paranın Emekli Sandığı’na ödenmesi ile ihya işlemi tamamlanmış olur ve altı aylık süre bu tarihten itibaren işlemeye başlar.
Sosyal Güvenlik kurumlarının birleşmesi sizin durumunuzda herhangi bir hak kaybına neden olmamaktadır. Çalışmalarınıza devam etmenizi tavsiye ederim.

Yaş haddinden emeklilik
Verdiğiniz bilgilere göre, anneniz 50 yaşını Ekim 2006 yılında tamamlamış. Yaş haddinden emeklilik için gerekli olan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesi şartını 23 Mayıs 2005 tarihinden önce tamamlamış olmasına rağmen 50 yaşını 2006 yılı içinde ikmal ettiği için yaş haddinden emekli olabilmesi için 54 yaşını doldurması gerekir.
Annenizin 20 yıl sigortalılık süresi Ekim 2006 tarihinde tamamlandığı için prim gün sayısını 5375 yaparak Ekim 2009 tarihinde emekli olabilir. Yaş haddinden daha fazla beklemesi gerekeceği için prim gün sayısını artırarak daha erken emekli olmasını sağlayabilirsiniz.
MuhasebeNet.Net

 

Şerif Akcan

15.04.2007

 

 MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.