Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   14.01.2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 MuhasebeNet Yasal Uyarı

 

 

 


 

Araç kiralama şirketleri ve yeni KDV oranı

30 Aralık 2007 tarihli ve 26742 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile mal ve hizmet teslimlerinde uygulanmakta olan katma değer vergisi oranlarında değişiklik yapılmıştır. 2007 sonu itibarıyla 650'den fazla firmanın ve 128.000 aracın söz konusu olduğu, bunlardan 45.000'inin yabancı yatırımcılarda olduğu dikkate alınırsa düzenlemenin sonuçlarının araç kiralama şirketleri bakımından önemi görülecektir.

Yeni düzenleme ile finansal kiralama işlemleri ile birlikte kullanılmış binek otomobil teslimlerinde de durum değişmiştir. Kararnameye bağlı I sayılı listenin 9. pozisyonunun sonuna eklenen hüküm kapsamında faaliyetleri gereği temin ettikleri binek otomobiller için yüklendikleri katma değer vergisini indirme hakkına sahip olan otomobil kiralama şirketleri, araç ticareti yapan şirketler gibi mükellefler, bu binek otomobilleri kullanılmış olarak teslim ettiklerinde artık yüzde 1 değil, yüzde 18 oranında katma değer vergisi uygulayacaklardır.

Burada problem yaratan husus katma değer vergisi bakımından yüzde 18'lik oranın söz konusu şirketler tarafından indirilip indirilememesi değildir. Zira bu indirim hakkı devam etmektedir. Fakat araç kiralama şirketleri tarafından kiralama döneminin sonunda yapılan satışlarda uygulanacak oran şirketler bakımından sorun oluşturulmaktadır.

Yeni düzenlemenin 31.12.2007 tarihinden sonraki işlemlere uygulanacak olması ne ifade etmektedir? Eğer konu bu tarihten sonra yapılan her işleme, her satışa yüzde 18 uygulanacaktır şeklinde anlaşılırsa hukuken hatalı sonuçlara varılacaktır. Zira 31.12.2007 tarihinden sonraki her işlem bağımsız ve yeni bir işlem değildir. Bu işlemlerden bazıları geçmişte başlayan ve sonuçlarının yeni düzenlemeden sonra da sürdüğü işlemlerdir. Taraflar araç kiralama işlemlerinde vadeli olarak anlaştıklarında sözleşme bedelleri mevcut hukuki düzenlemeler kapsamında oluşmaktadır. O anda yürürlükte olan vergi oranları şartları belirleyici en önemli hususlardan bir tanesidir. Bu nedenle özellikle uzun süreli kiralama işlemlerinde sözkonusu işleme başlarken geçerli hukuki durum tarafların bundan sonraki işlem ve yatırımlarını çok yakından etkilemektedir. Zira araç kiralama şirketleri mevcut şartları dikkate alarak araç stoklarını ve bütçelerini belirlemekte, kar paylarını da yine mevcut şartlara göre tayin etmektedirler.

Yeni oranların geçmiş yıllarda başlayıp devam eden ilişkilere etkili olacak şekilde uygulanması ticari yaşamı da derinden etkileyecektir. Şirketlerin hukuken geçerli yüzde 1'lik oranı dikkate alarak yatırım yapmaları ve işlemlerinde fiyatı buna göre belirlemeleri karşısında bu durum bizi ilgilendirmez, belirlemeselerdi demenin bir de anlamı yoktur. Leasing işlemlerinin uygulamada yaratığı problemler ve bu konuda ileri sürülen eleştirilerde doğruluk payı vardır. Fakat bu başka bir tartışma konusudur. Bu tartışmayı ileri sürerek oran değişikliğini destekleyenlere neden yıllardır bu konu gündeme geldiği halde değişiklik yapmadıklarını da sormak gerekmektedir. Burada konuya bakarken oranların isabetinden ziyade yeni durumun yarattığı adaletsizlikler dikkate alınmalıdır. Şu anda mevcut stokların ne olacağı konusu yeni oranlar konusunda Başbakan'ın talimatıyla bir kurul oluşturulması ve bu kurulda yer alan bakanların farklı açıklama ve yaklaşımları sebebiyle belirsizlik sürmektedir.

Oranlar değişmeden önce ülkemizde hukuken geçerli olan yüzde 1'lik orana göre işlemlere başlayanlara oranı değiştirdik, araçlarınızı yüzde 18'den satın demek yeni oranı geçmişe etkili hale getirmektir. Bu hukuken doğru olmadığı gibi adil de değildir. Bu açıklamalar kapsamında yeni oranlar uygulanırken Maliye eski kiralama işlemlerine konu olan araç stoklarına eski oranı uygulamalıdır. Yeni oran yeni düzenlemeden sonra stoklara girecek araçlara uygulanmalıdır. Aksi halde sadece araç kiralama şirketlerinin değil ekonominin de telafi edilmesi zor zararları olacaktır.

 

Hakan Üzeltürk

huzelturk@superonline.com

Dünya online / 14.01.2008

 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.