Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-13.06.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Müflis işadamının işçi ücretlerini İş-Kur ödüyor


İş Kanunu’na göre; işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması veya iflası nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan son üç aylık ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulmuştur. Ücret Garanti Fonu, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının yüzde biridir. İşçi, aynı işverenle olan iş ilişkilerinde aciz vesikasına dayanarak ücret garanti fonundan bir kez yararlanabilecektir. Buna göre;

- İşverenin konkordato ilan etmesi,

- İşveren için aciz vesikası alınması,

- İşverenin iflası nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde bu fon geçerli olacaktır.

Ücret garanti fonuna başvuru yapılması için gereken iki şart vardır. Bu şartlar, iş sözleşmesinin devam edip etmediğine bakılmaksızın;

- İşverenin ödeme güçlüğüne düştüğü haller ve

- İşçilerin iş sözleşmesinden kaynaklanan aylık ücretlerini alamamasıdır.

Yukarıda açıklanan iki durumda ücret alacağı bulunan işçi tarafından; son üç aylık ücretlerinin ödenmediğini gösteren işçi alacak belgesi veya son üç aylık net aylık ücret alacağını gösteren sair belge ile birlikte ödeme güçlüğünü ispatlayacak belgelerden birini ibraz ederek yetkili Türkiye İş Kurumu’nun il ve ilçelerde kurulu birimine başvurulması gerekir.

Ödeme güçlüğünü ispatlayacak belgeleri, icra dairesinden alınan aciz vesikası veya aciz vesikası hükmündeki belge; iflasın açılmasına dair mahkeme kararının tasdikli suretinin veya İcra ve İflas Kanunu uyarınca ilan edildiğini gösteren belge; icra tetkik merciince verilen konkordato mühleti kararının tasdikli sureti veya İcra ve İflas Kanunu uyarınca ilan edildiğini gösteren belge olarak sayabiliriz.

İsteğe bağlı sigortalı olabilir mi?

Eşimin 1985 yılında başlamış olup 400 gün sigortalılığı mevcuttur. 1964 doğumlu olan eşimin en düşük primden ödenmek üzere isteğe bağlı sigortalı veya tarım sigortalısı olabilmesi mümkün müdür? Mehmet Z. Çatalkaya

Herhangi bir nedenle çalışmaya ara veren sigortalıların veya herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların primlerini isteğe bağlı sigorta ile ödeyebilmeleri mümkündür. ancak, SSK kapsamında isteğe bağlı sigortaya devam edilebilmesi için en az 1.080 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak gerekmektedir.

SSK kapsamında isteğe bağlı olarak sigortalılığa devam edilebilmesi için, isteğe bağlı sigortanın başladığı tarih itibariyle gerekli olan 1.080 günün tespitinde, sigortalıların 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi çalıştıkları süreler ile isteğe bağlı sigorta, topluluk sigortası, askerlik ve hizmet borçlanması veya hizmet ihyası ile edinilmiş malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenmiş süreler ile ülkemizle ikili sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilen ülkelerdeki belgelendirilen çalışmaların tamamı dikkate alınmaktadır.

Okurumuzun eşinin 1.080 gün prim ödemesi olmadığından SSK’da isteğe bağlı sigortalı olabilmesi mümkün değildir. İsteğe bağlı sigortalılık için herhangi bir prim gün sayısı koşulu olmayan Bağ-Kur’a isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilecektir.

Sosyal güvenlik kanunları kapsamı dışında olan ve süreksiz olarak tarım işlerinde hizmet akdiyle çalışanlar istekte bulunmaları kaydıyla tarım sigortalısı olabilmektedir. SSK tarım sigortalılarının prim hesabına esas gün sayısı, her ay için 15, bir tam yıl için 180 gündür.

Resul KURT

Star / 13.06.2007

 

MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.