Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   13 Nisan 2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 Yasal Uyarı

 

 

 


 

İşsizlik sigortası ile ilgili bilinmesi gerekenler

 

Değerli okurlar, geçen hafta içerisinde gelen e-maillerde oldukça fazla işsizlik sigortası ile ilgili sorular vardı. Bu konu ile alakalı sizlere elimizden geldiği kadarıyla bilgi vermeye çalışacağız. İşsizlik Sigortası, işyerinde çalışırken kendi hata ve kusuru dışında, işveren tarafından işten çıkartılan işçinin çalışmadığı süre içerisinde uğradığı gelir kaybını kısmen de olsa karşılayan, kendisini ve aile fertlerini zor durumdan kurtarmak için devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta fonudur. İnsanların çalışmadığı, işsiz kaldığı dönemlerde işsizlik sigortasından aldığı maddi destek kısmen de olsa çalışmayan işçi için faydalı olacaktır. Sosyal gelişmenin ve büyümenin devlet tarafından sağlanması yine bu duruma paralel olarak gelirin toplumda dengeli bir biçimde paylaştırılmasını amaçladığı için sosyal devlet olma ilkesinin bir gereğidir.

İşsizlik ödeneğinden faydalanma şartları nelerdir?

1) Hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak prim ödenmiş olması,

2) İşçinin son 120 gün içinde aralıksız sigortalı olması,

3) İşten çıkartılan işçi, işten ayrıldığı günden itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurması,

4) Hizmet akdinin, İşsizlik Sigortası Kanununun 51’inci maddesinde sayılan hallerden birisine dayalı olarak sona ermiş olması,

İşsizlik primini kimler ödeyecek?

İşsizlik Sigortası zorunlu olup, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 77. ve 78. maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlar üzerinden; (01 Ocak 2002 yılından itibaren) İşsizlik primini işçi, işveren, ödediği gibi devlet te bu sisteme katkıda bulunuyor ve işçi ve işveren gibi prim ödüyor.

Ödenecek primler; sigortalı yüzde 1 (bir), işveren yüzde 2 (iki), devlet yüzde 1 (bir) oranlarında prim ödeyecektir.

İşsizlik ödeneği ne şekilde hesaplanacak ve nasıl ödenecektir?

İşsizlik ödeneği, işçinin son 120 gün (4 aylık) prime esas kazançları dikkate alınarak günlük ortalama net kazancın yarısı ( yüzde ellisi) olarak hesaplanmaktadır. Sigortalı aylık ortalama net kazancının tutarı ne olursa olsun alacağı işsizlik ödeneği asgari ücretin yarısını geçemeyecektir.

İşsizlik ödeneğinde hangi kesintiler olacak?

Ödenecek Brüt İşsizlik ödemesi tutarı üzerinden sadece, binde altı (yüzde 0,6) Damga Vergisi kesintisi olacaktır.

Örnek, A. şahsı 30.04.2008 tarihinde işveren tarafından, kendi hatası ve kusuru dışında işten çıkartılmıştır. A şahsı çalıştığı son dört ay içerisinde prime esas kazancı(SPEK) altı sınırı olan 608,40 YTL’dir. Bu şahsın aylık net ücreti 435,92 YTL’dir. Bir aylık brüt işsizlik tutarı 435,92 YTL olduğuna göre. Bunun yarısı 217,96 YTL’dir. Kesintiler (binde altı) damga vergisi de 1,31 YTL olur. A şahsın eline geçecek olan net işsizlik ödemesi tutarı 216,65 YTL olacaktır.

İşsizlik ödeneği ne kadar devam edecek?

Sigortalı işsize çalıştığı günlere paralel olarak; 600 gün prim ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün prim ödemiş olanlara 240 gün, 1080 gün ve daha fazla prim ödemiş olanlara 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği ödenecektir.

Sigortalı işsizler hangi hizmetlerden yararlanabilecek?

İşsizlik ödeneği alan sigortalılara aşağıda belirtilen hizmetler sunulacaktır;

1) İşsizlik ödeneği ödenecek. İşsiz olan sigortalıya prim ödeme sürelerine göre en az 180 ile en çok 300 gün süre ile işsizlik ödeneği ödenebilecek.

2) İşsizlerin ödenek aldıkları süre içinde; hastalık ve analık sigortası primleri, Sosyal Sigortalar Kurumu’na veya bağlı oldukları özel emekli sandıklarına yatırılacaktır. Dolayısıyla; sigortalı işsizler ve geçindirmekle yükümlü oldukları aile fertleri, hastalanmaları halinde sağlık hizmetlerinden yararlanacaklardır.

3) İşsizlik ödeneği alan sigortalı işsizlere, aldıkları raporu ile geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir.

4) Sigortalı İşsizlere yeni bir iş bulmalarında yardımcı olunacaktır.

 

Ömer Dalımudu

Milli Gazete / 13.04.2008

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.