Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL  MEVZUAT  HABER"

 

 

 

-Muhasebe Haber - Duyuru-13.03.2007-

---------------------------------------------------------

 
 

Kızlar çeyiz parası, esnaflar hastalık yevmiyesinden oldu


Sosyal Güvenlik Reformu'ndaki gecikme, sigortalılara tanınan pek çok yeni hakkın da uygulama tarihini öteledi. İşçi, memur ve esnaf ayrımını kaldıran reform, evlenme parasından emzirme ödeneği ve cenaze yardımlarına kadar pek çok devlet yardımının tutarını artırıyordu.

Örneğin kanun yürürlüğe girmiş olsaydı, 50 yeni liralık süt parası 340 YTL'ye yükselecekti. Hayatını kaybeden kimsenin yakınına verilen yardım parası halihazırda SSK'da 223,7; Bağ-Kur'da 185,5 ve Emekli Sandığı'nda 850,1 YTL şeklinde. Bu tutarlar herkes için eşitlenecek ve bin 686 yeni liraya çıkarılacaktı. Ertelemenin olumsuz yansıyacağı bir diğer kesimi de işsizler oluşturuyor. Yetkililer, işsizlerin emeklilik primlerinde oluşacak 1 yıllık boşluğu nasıl dolduracaklarını düşünüyor. Çünkü reformla birlikte İşkur'dan işsizlik maaşı alanların emeklilik primini de devlet ödemeye başlayacaktı. Ayrıca Genel Sağlık Sigortası kapsamında 18 yaş altındakilerin sorgusuz sualsiz sağlık hizmeti alma hayali de bir başka bahara kaldı.

Sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler getiren reformun 22 maddesi geçen yıl sonunda Anayasa Mahkemesi'nden dönmüştü. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı arasındaki norm ve standart farklılıklarını ortadan kaldırmak için çıkarılan Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun iptalinde dikkat çekilen nokta, kamu görevlileri ile diğer çalışanların aynı yasaya dahil olamayacağı vurgusuydu. Yüksek Mahkeme, söz konusu yasalarla getirilen düzenlemeleri SSK ve Bağ-Kurlular için kabul ederken, devlet memurları açısından iptal etti. Temmuz ayına kadar askıya alınan reformla ilgili ikinci bir ertelemenin de gündeme gelebileceği tartışılırken, Ankara'da gözden geçirme çalışmalarını yürüten Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu konuya sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Geçtiğimiz gün Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ile bir araya gelen IMF heyetinin kesin bir dille, "Ertelemeyin" talebinde bulunduğu öğrenildi. Konunun uzmanlarından Ziya Perver de ertelemenin çok büyük bir kayıp olduğu görüşünde. Özellikle Bağ-Kurluların sosyal güvenlik destek primine takılarak birçok olumlu hakkı göremediklerini ifade ediyor. Yüzde 10'dan yüzde 33'e çıkarılacak destek priminin 300 bin kişiden alındığına dikkat çeken Perver, "Tek çatı hayata geçti. Ama uygulanan yasalar eskisi gibi kaldı. Böyle olunca reform sakat doğdu." tespitini yapıyor.

Tartışmaların hep emeklilik yaşına ve maaşına kilitlendiği söz konusu kanun çalışması birçok konuda yenilik getiriyor. Malulen emeklilik de bunlardan biri. Malullük maaşına bağlanmak için şart olan özür oranı yüzde 67'den 60'a iniyor. Reform, malullük aylığına hak kazanmak için SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın farklı uygulamalarını bitiriyor. En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar aylık alabilecek. En az beş yıldan beri sigortalı bulunup toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olanlar maaşa bağlanacak. Ayrıca 30 gün prim ödeyen, hemen sağlık yardımlarından yararlanacak. Şu anki sistemde esnaf için 240, işçi için 90 günü doldurmak şart.

Aynı süreye farklı emekli maaşı devam ediyor

Reformun en çok tartışılan 29. maddesi işçi, memur ve esnafa eşit şartlarda emekli olma imkanı tanıyordu. SSK ve Bağ-Kur'da yüzde 2,6, Emekli Sandığı'nda yüzde 3 olan aylık bağlama oranı, işçi, memur ve esnaf için 2007-2015 arasında yüzde 2,5, 2016'dan itibaren yüzde 2 olacaktı. Aylık bağlama oranları düşse de çalışma sürelerine ve yatırılan prim miktarının artmasına paralel olarak emekli aylıkları yükselecekti. Tüm çalışanların çalıştıkları yıllarda kazandıklarının toplamının ortalaması dikkate alınarak emekli maaşı bağlanması sistemi getiriliyordu. Bu düzenlemeyle memurların 24 yıl en düşük memur olarak çalışıp son yıl torpille genel müdürlüğe atanarak sanki 25 yıl boyunca genel müdür olarak çalışmış gibi genel müdür maaşıyla emekli olmasının önüne geçiliyordu. Statüye göre emekliliğin kaldırılmasının önemini AK Parti Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, şu örnekle açıklıyor: "Yıllarca aynı masada oturan iki avukattan biri siyasi iktidarın isteği ile emekliliğine kısa bir süre kala müsteşarlık makamına atanıyor. Bu avukat diğerinden 3 kat daha fazla maaş alacak. Böyle olunca 30 yıllık emekli hayatı boyunca devletten 600 bin YTL daha fazla para alacak. Mahkemenin iptal kararı aynı zamanda bu tür suistimallere de açık kapı bırakmış oldu."

Reform ertelenmeseydi kim, ne alacaktı?

Anne veya babası prim ödemese bile 18 yaşından küçükler ücretsiz tedavi edilecek. Sadece nüfus cüzdanı ile her türlü sağlık yardımını alabilecek.

Bağ-Kurlular için iş kazası, meslek hastalığı ve sigortalı kadının analığı halinde iş göremezlik maaşı verilecek. Bu iş göremezlik maaşı, günlük kazancının üçte ikisi oranında olacak.

Aylık 1000 YTL üzerinden sigorta primine esas kazanç bildirip, her ay 333,5 YTL prim ödeyen esnaf, iş kazası geçirip 10 gün hastaneye yattığında ve hastane çıkışı da 20 gün istirahat verilip evine gönderildiğinde kendisine, 1000 YTL'nin üçte ikisi kadar (666,66 YTL) geçici iş göremezlik ödeneği verilecek.

İş kazası sonrası sakat kalan esnafa maaş bağlanacak. Tedavi sonrası yüzde 20 oranında sürekli iş göremez durumuna düşen esnaf ayda 1000 yeni lira kazanç bildirmişse, ömrünün sonuna kadar her ay 200 yeni lira sürekli iş göremezlik geliri alacak.

Cezaevine girenler de hizmet borçlanması yapabilecek. Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen primi ödenmemiş süreleri, hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen sürelerin borçlandırılması halinde, ilgili tıp fakültelerince, borçlanmaları mümkün olacak.

Ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri, er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreler, sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri borçlanabilecek. Hastane, ilaç ve tıbbi malzemede ödenecek katkı payı ayrımı kalkacak. Herkes kamu ve özel sağlık kuruluşu ile eczaneden eşit yararlanacak.

Tüp bebek masrafı devletten. Çocuk sahibi olamayan 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük sigortalı kadınların ya da sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının iki kez tüp bebek tedavi masrafları devlet tarafından karşılanacak.

Esnaf çocuğuna da evlilik yardımı. Dul ve yetim aylığı alan sigortalıya, eline geçen aylık maaşın bir yıllık tutarı kadar evlilik parası yardımı verilecek. Esnaf çocukları da bu haktan yararlanacak.

Hasan Bozkurt
13 Mart 2007, Salı
 

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.