Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

 TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-11.02.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Hizmet birleştirmesinde sigortalılığın başlangıcı
 

Her ne kadar üç Sosyal Güvenlik Kurumu’nu birleştirerek “tek çatı” uygulaması başlamış olsa bile sistem içinde halen üç değişik statüde sigortalılık söz konusudur. Bunlar bilindiği üzere, işçiler için Sosyal Sigortalar (SSK), esnaf ve sanatkarlar için Bağ-Kur ve kamu görevlileri olarak bilinen ve memur dediğimiz grup için Emekli Sandığı’dır. Sosyal Güvenlik Sistemi içinde üç değişik statüde çalışma imkanı olduğu için sigortalılık süresinin başlangıcı ve hizmet birleştirmesi önem kazanmaktadır.


Birden fazla sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışması olanların sigortalılık süresinin başlangıcı 2829 sayılı “Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun”un 6’ıncı maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir.


Şu kadar ki; emeklilik veya yaşlılık aylığına hak kazanılıp kazanılmadığının tespitinde, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ek 21’nci madde kapsamına girenler hariç, 18 yaşından önce kurumlardan herhangi birine sigortalı olanların sigortalılık sürelerinin başlama tarihi, 18 yaşını doldurdukları tarih kabul edilir.
Bununla birlikte, Emekli Sandığı Kanunu’nun ek 21’inci maddesinde; bir meslek veya sanat okulunu bitirenlerden, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kazai rüşt kararı almak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı’na tabi ve öğrenimleri ile ilgili görevlere atananlar hakkında, 5434 sayılı Kanunun 12’inci maddesinde yazılı 18 yaşın bitirilmiş olması şartı aranmayacağı belirtilmiştir.


2829 sayılı Kanun hükümlerinden anlaşılacağı üzere, sigortalının başka sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmetleri birleştirilerek SSK’da geçen hizmetlerine eklenmektedir. Eğer sigortalının diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi çalışması SSK’ya tabi çalışmasından önce ise, sigortalılık süresinin tespitinde başlangıç olarak diğer kurumlarda ilk defa çalışmaya başlanan tarih esas alınır.

İşe girmeden malul olanlar ne yapacak


506 Sayılı Kanun’un malüllük sigortasını düzenleyen 53. maddesinde, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malül sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunanların malüllük sigortasından yararlanamayacağı belirtilmiştir. Bu durumda olanların emeklilik şartları kanunun yaşlılık aylığından yararlanma şartlarını düzenleyen 60’ıncı maddesinin (C) bendinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddenin (C) fıkrası 29.07.2003 tarih 4958 sayılı kanun ile değiştirilmiştir. Bu değişikliği göre;
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malül sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayanlar, yaşları ne olursa olsun, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve 3600 gün primi ödemiş olmak (malullük, yaşlılık ve ölüm) ve malullük raporu almak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.


Örneğin; Sigortalı olarak ilk defa 20 Mayıs 1990 yılında çalışmaya başlayan bay (A)’nın toplam 2800 gün prim ödeme gün sayısı vardır. Bay (A) 1987 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu malul sayılmayı gerektirecek derecede sakat kalmıştır. Bu sigortalı malulen emekli olabilir mi?


Bay (A) ilk defa çalışmaya başlamadan önce (1987 yılında) malul sayılacak derecede sakat kaldığı için malullük sigortasından emekli olamaz. Yaşlılık sigortasından emekli olabilmesi için en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesini tamamlaması gerekir. Örnekteki bay (A) 15 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanacağı 20 Mayıs 2006 tarihine kadar prim gün sayısını da 3600 güne tamamlayarak yaşlılık sigortasından emekli olabilir.

 

Şerif Akcan
11 Şubat 2007 Pazar

Türkiye

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.