Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   10.02.2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 MuhasebeNet Yasal Uyarı

 

 

 


 

Aynı işveren yanında yıllık izin
 

H. Ç.-2001 yılı haziran ayından itibaren çalıştığım iş yerimden 30 Mart 2006 tarihi itibari ile kısa dönem askerlik hizmetimi yapmak için ayrıldım. Ayrılırken kıdem tazminatımı da alarak çıktım. 30 Eylül 2006 itibari ile askerlik hizmetimi tamamlayarak tekrar aynı iş yerinde aynı görevime döndüm. Fakat 2007 yılı temmuz ayında yıllık izin isteğim askerlik görevimi yapmaya giderken tazminatımı aldığım için reddedildi. Yaptığım araştırmada benim askerden önceki dönemimde sigortamın yapıldığı iş yeri unvanı askerden sonra aynı şirketler grubu bünyesinde bulunan farklı bir unvan altına alınmış ve bu da beni farklı iş yerlerinde çalışıyor olarak göstermekte. Fakat ben askere giderken de askerden geldikten sonra da aynı şirket bünyesinde ve aynı görevde devam etmekteyim. Gerçekten yıllık izin hakkım yok mu? Varsa ve ben alamadıysam uygulamam gereken yöntem nedir?
İş Kanununun 54’üncü maddesinde “yıllık ücretli izne hak kazanma ve izin kullanma dönemi” düzenlenmiştir. Anılan maddenin ilk fıkrasında “Yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli iş yerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu kanun kapsamına giren iş yerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin iş yerlerinde bu kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır” hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükümden hareketle aynı işverenin değişik iş yerlerinden ne anlaşılacağına bakmak lazım. Hukukumuza göre, işveren gerçek kişi ise, yani şahıs işletmesi ise, aynı kişiye ait olan her bir iş yerini aynı işverenin iş yeri olarak kabul etmek gerekir. İş yeri bir şirkete ait ise, o şirkete ait bütün iş yerleri aynı işverene ait sayılır. Fakat, bir kişi farklı şirketlere ortak olabilir. Şirketlerin kendilerine özgü tüzel kişilikleri olduğu için doğrudan ortakları ile ilişkilendirmemek gerekir. Eğer ortakları aynı olan fakat ayrı tüzel kişilikleri bulunan şirketlerde çalışıyorsanız aynı işverenlik kavramı değişmektedir. Aynı grup bünyesindeki değişik şirketleri her zaman aynı işverene ait iş yeri olarak kabul edemeyiz. Askerlikten önce çalıştığınız şirket ile yeni çalıştığınız şirket ayrı ise yıllık izin hesabında aynı işverenin değişik iş yerlerinde çalışmış olmuyorsunuz.
Bu yorumu yaparken hemen belirtelim ki, işveren sırf İş Kanunu’ndan doğan yükümlülüklerden kaçınmak için sizi farklı şirketlerde çalışıyor gösteriyorsa durum değişir. Siz aynı yerde çalıştığınız halde farklı şirkette gösterilmişsiniz. Bunun için işverene müracaat ederek durumunuzun düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Olumsuz cevap almanız halinde mahkemeye başvurmanız gerekecektir. İdari yoldan ise, Bölge Çalışma Müdürlüğüne müracaat ederek durumun tetkikini isteyebilirsiniz.

Askerlik süresi izin hesabına katılmaz

İş Kanununa göre normal askerlik görevi süresince hizmet akdiniz devam etmemektedir. Yani askerlik süresi yıllık izin hesabında dikkate alınmaz. Kanunun 54’üncü maddesinin ikinci fıkrasında bu konuya açıklık getirilmiştir. Buna göre; “Bir yıllık süre içinde 55’inci maddede sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır.”
Söz konusu madde 55’inci maddeyi referans vermektedir. Kanunun 55’inci maddesinde ise normal askerlik hizmeti yani muvazzaf askerlik süresi yıllık izin hesabında çalışılmış gibi sayılan sürelere dahil edilmemiştir.
Bu konuya neden açıklık getirmeye çalışıyoruz? Askerden önce yıllık izninizi kullandınız ve artan süre yoksa askerlik dönüşünden itibaren en az bir yıl çalıştıktan sonra yıllık izne hak kazanabilirsiniz. Ancak, aynı işverenin yanında çalıştığınız süre dikkate alınarak kullanacağınız izin süresi belirlenecektir.
Son olarak şunu belirtelim ki, gönderdiğiniz elektronik postada 1475 sayılı İş Kanunu’nun 50’nci maddesini referans vermişsiniz. Birçok okuyucumuz aynı kanuna göre sorular sormaktadır. Ancak, 1475 sayılı İş Kanunu 10 Haziran 2003 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılmış olup (14’üncü maddesi hariç), halen 4857 sayılı İş Kanunu uygulamadadır.

Çeyiz parası aldıktan sonra çalışabilirsiniz
İ. H.- Babamın sigortasından ölüm aylığı alıyorum. Son iki aydan beri çalışmıyorum. Çalışmadığım için çeyiz parası alabileceğim söylendi. Çeyiz parasının geri ödemesi var mı? Ayrıca, tekrar bu paranın verilmesine engel teşkil eder mi?
Öncelikle belirtmeliyim ki, çalıştığınız sürece Sosyal Sigortalar Kanununa göre ölüm aylığı alamazsınız. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririm. Herhangi bir işte çalışmazsanız evleninceye kadar ölüm aylığı almanıza mani bir durum söz konusu değildir.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun Ek-12’nci maddesine göre; “Sigortalının ölümünden dolayı aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarına evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı evlenme yardımı olarak verilir.”
Evlenmeniz halinde, ölüm aylığınız kesilecek ancak bir defaya mahsus olmak üzere iki yıllık (24 ay) aylığınız evlenme yardımı olarak size ödenecektir. Bu süre dolmadan boşanırsanız aylık talep edemezsiniz. Süre dolduktan sonra boşanmanız halinde tekrar aylık talep edebilirsiniz. Ayrıca, çalışmamanız da gerekir. www.muhasebenet.net
Evlenme yardımını aldıktan sonra çalışmanızda bir mahzur yoktur. Evlilik nedeniyle bu parayı aldığınız için kanun ayrıca çalışmama şartını getirmemiştir. Yani, evlenirken 24 aylık maaşınızı alıp sonra bir işte çalışabilirsiniz. Ölüm aylığı alırken çalışmak mümkün değilken, çeyiz parası ile ilgili böyle bir sınırlama yoktur. Ancak, ölüm aylığı almazken yani bir işte çalışıyorken evlenirseniz, ölüm aylığı almadığınız için evlenme yardımı da yapılmaz.

Şerif Akcan

Türkiye
10 Şubat 2008 Pazar

 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.