Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

 TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-09.02.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Tasfiye edilen şirket ortakları SSK'lı olabilir mi?
 

Şu anda bir şirkette çalışmaktayım ve SSK'lıyım. Ama aynı zamanda tasfiye olmakta olan limited şirketin iki ortağından biriyim. Devlet, benim Bağ-Kur aylık ödemelerini yapmamı istiyor ve Bağ-Kur'dan çıkmamı da 1 yıl boyunca yasaklamış durumda. Sonuçta işverenim SSK aylıklarımı, bende Bağ-Kur aylıklarımı ödüyoruz. Ne yapmalıyız? G.Tamdoğan

Bağ-Kur Kanunu gereğince limitet şirket ortakları Bağ-Kur'lu olmak zorundadır. Limitet şirketin tasfiyesi süresince şirket tüzel kişiliği devam ettiğinden Bağ-Kura prim ödenmesi gerekmektedir. Ancak, Bağ-Kur Kanunu'nun 25'inci maddesinde, "e) iflasına karar verilmiş olan tasfiye halindeki özel işletmeler ile şirket ortaklarının, özel işletmenin veya şirketin mahkemece tasfiyesine karar verildiği, iflasına karar verilmiş olan veya tasfiye halindeki özel işletmeler ile şirket ortaklarından hizmet akdi ile çalışanların çalışmaya başladığı" tarihten bir gün önce sigortalılığı sona erer.

Sigortalılığı sona erenler sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren Üç ay içinde Bağ-Kur'a başvurarak kayıtlarını sildirmek zorundadırlar. Bu nedenle siz şirketin tasfiyesine karar verdikten sonra SSK'lı olarak çalışmaya başladığınız için ilgili Bağ-Kur müdürlüğüne başvurarak kaydınızı sildirin.

Bağ-Kur'lular 1982 öncesini borçlanarak emekli olabilir mi?

01.07.1934 doğumluyum. 1972 yılında vergi mükellefi olarak inşaat işleri yapmama rağmen 20.4.1982 tarihi itibariyle Bağ-Kur'lu oldum. 31.12.1996 tarihinde 8 yıl 8 ay 11 gün prim ödedikten sonra Bağ-Kur'a prim ödemeyi durdurdum. 1982 yılından geriye doğru borçlanma yapabilir miyim? Askerlik borçlanmasını nasıl yapabilirim? Bağ-Kur'dan yaşlılıktan dolayı emekli olabilir miyim? S.Salman

Bağ-Kur sigortalılığı açısından iki önemli milat vardır; birincisi 20.4.1982 ve ikincisi de 4.10.2000 tarihidir. Bağ-Kur kapsamına girecek niteliğe haiz oldukları halde 01.10.1972-20.04.1982 tarihleri arasında Kuruma kayıt ve tescillerini yaptırmayanların her türlü hak ve mükellefiyetleri 20.04.1982 tarihinde başlatılabilmektedir. Ayrıca, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun Geçici 18. maddesi uyarınca, 1479 sayılı kanuna göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 4.10.2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan Bağ-Kur sigortalıların sigortalılık hak ve mükellefiyetleri 4.10.2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Bu nedenle, 20.04.1982 tarihinden geriye doğru borçlanma imkanınız bulunmamaktadır.

Bağ-Kur sigortalıları askerlikte er olarak geçen hizmet süreleri ile yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını borçlanabilirler. Askerlik sürelerinin borçlanılması için talepte bulunanlar, borçlanma talep tarihinde Bağ-Kur sigortalısı olmalıdır. Askerlikte geçen sürelerin borçlanılması için, sigortalılar veya hak sahiplerinin askerlik borçlanma talep dilekçesini doldurarak askerlik şubesine tasdik ettirmeleri ve bu belgeyi bağlı bulundukları Bağ-Kur İl Müdürlüğü'ne vermeleri gerekmektedir. Askerlik borçlanması primlerinin sigortalının talep tarihinde bulunduğu basamağın prim tutarları üzerinden hesaplanarak tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödenmesi şarttır. Askerlik borçlanmasına ait primlerin süresi içinde ve tam olarak ödenmemesi halinde borçlanma geçersiz sayılmaktadır. Askerlik borçlanmasında sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi oranı olana yüzde 20 üzerinden hesaplama yapılmaktadır.

Bağ-Kur'dan kısmi aylık bağlanması için 15 tam yıl hizmet süresinin doldurulmuş olması gerekmektedir. kısmi aylık bağlanması için gerekli yaş koşulun gerçekleştirmenize rağmen, 15 yılı doldurmadığınız anlaşılmaktadır. 15 yılı doldurmanız halinde Bağ-Kur'dan kısmi yaşlılık aylığı bağlanacaktır.

Resul KURT

Dünya online

09.02.2007

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.