Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-06.05.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Doğum nedeniyle istirahat parası
 

Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre, kendisi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede çalışmadığı her gün için geçici işgöremezlik ödeneği (istirahat parası) verilir. Sigortalı kadına çoğul gebelik halinde ise, doğumdan önceki sekiz haftaya iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici işgöremezlik ödeneği verilir.
Kadın sigortalının isteği ve doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, çalışılan süreler kadın sigortalının doğum sonrası sürelerine eklenir.
Sigortalı kadınlara, doğum öncesi ve sonrası işyerinde çalışmadığı 8’er haftalık (56+56 gün) süreler için, çoğul gebelik (ikiz gibi) halinde ise, doğum öncesi 10, doğum sonrası 8 haftalık (70+ 56 gün) süreler için analık geçici işgöremezlik ödeneği ödenecektir.
Örneğin; 1 Haziran 2006 tarihinde 8 haftalık doğum öncesi istirahate ayrılan ve 15 Temmuz 2006 tarihinde doğum yapan sigortalıya 1 Haziran 2003-14 Temmuz 2003 tarihleri arası gebelik geçici işgöremezlik ödeneği ödenecektir. Analık (doğum sonrası) geçici işgöremezlik ödeneği ise 56 günü geçmeyecektir.

Doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışma
Sigortalı kadının, doğumuna üç hafta kalıncaya kadar işyerinde çalışabilme ve çalıştığı sürelerin doğum sonuna ilave edilmesi imkanı getirilmiştir. Ancak, bu fıkradan yararlanabilmek için sağlık durumunun doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygun olduğuna dair sağlık raporunun olması gerekmektedir.
Sigortalı kadının hekim raporuna istinaden çalıştığının ve doğum öncesi izninin başlama tarihinin tesbiti için düzenlenecek raporda “Gebelik normal/çoğul gebeliktir. Doğuma .... hafta kalmıştır. Sağlık durumu , doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygundur.” İfadelerine yer verilmesi gerekir.
Bu duruma göre, raporun düzenlenme tarihi, doğum öncesi izninin (8 veya 10 haftanın) başlama tarihi kabul edilecektir.
Örneğin; Doğumuna 8 veya çoğul gebelikte 10 hafta kaldığı ve 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan kadın sigortalıya doğumuna 3 hafta kala istirahat açılacak ve işyerinde çalıştığı 35 gün, doğum sonuna ilave edilerek doğum sonu işgöremezlik ödeneği 91 gün olarak, çoğul gebelik (ikiz vb) ise 49 gün doğum sonuna ilave edilerek doğum sonrası 105 gün olarak ödenecektir.
Sigortalı kadının doğum tarihinin, herhangi bir sebeble doğru olarak saptanamaması nedeniyle, doğum öncesi 56 veya 70 günlük istirahatine geç başlaması yada doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor olmaksızın işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde ise, gebelik geçici işgöremezlik ödeneğinin işyerinde çalışmadığı tarihten itibaren 56 veya 70 günden daha az verilmesi gerekmektedir.
Örneğin; doğumuna 8 hafta (56) gün kaldığı hesap edilerek istirahate ayrılan kadın sigortalının doğumu öngörülen süreden 3 hafta daha önce meydana gelmesi halinde, bu sigortalıya sadece doğum öncesi için 5 haftalık geçici işgöremezlik ödeneği verilecektir. Doğumdan sonraki sürelerde bir değişiklik yapılmayacak.
Bu gibi durumlarda, doğum öncesi kullanamadığı sürelerin doğum sonrasına ilave edilmesi sözkonusu değildir.
Analık sigortasından sağlanan sağlık yardımlarının kurum ile sözleşme ya da protokol yapılmış sağlık tesislerinde doğrudan doğruya yapılmasına imkan görülmeyen yer ve hallerde, gebelik ve doğum sağlık yardımı yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca onanacak ve önceden bildirilecek tarifeye göre maktu para yardımı yapılır. Birden fazla çocuk doğarsa, maktu doğum yardımı her çocuk sayısına göre artırılır.

> Çıraklık süresi emekliliğe dahil edilmez
> M. Baydur- İlk defa çırak olarak çalışmaya başlayan kişilerin çıraklıkta geçen süreleri sigortalılık süresine dahil edilmez. Bilindiği gibi 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanununun 25’inci maddesine göre aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrenciler hakkında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümleri uygulanır.
Kanunun bu hükmü karşısında aday çırak, çırak ve öğrenciler bu süreler içinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları hükümlerine tabi olmadıkları için belirtilen süreler sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmez.
Çıraklık süresince çırak öğrenciler, iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortasına tabi olduklarından bu sigorta kollarından adlarına prim ödenmektedir. Dolayısıyla çıraklara sigorta sicil numarası verilmektedir. Her ne kadar çıraklık devresi sigortalılık süresinden sayılmamış olsa bile, çırak adına tescil edilen sicil numarası geçerlidir. Çıraklık süresi sonra erdikten sonra normal sigortalı olarak çalışmaya başlandığında aynı sigorta sicil numarası üzerinden prim ödenmeye devam edilecektir.
Birçok kez çıraklık başlangıcının emeklilik hesabında dikkate alınması yönünde davalar açılmıştır. Ancak, Yargıtay bu tür davaları sigortalılar aleyhine sonuçlandırmaktadır. Örneğin, Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 26.2.2001 tarih E: 2001/001434, K: 2001/001527 sayılı kararında “Özel Kanunda nitelikleri belirtilen çıraklar, çıraklık devresi sayılan süre içerisinde, malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları hükümlerine tabi olmazlar ve belirtilen süreler sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilemeyeceğini” belirtmiştir.


Şerif AKCAN

Türkiye / 06.05.2007

MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.