Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   12 Haziran 2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 Yasal Uyarı

 

 

 


 

Şirket sahibi ve ortaklar nasıl pirim ödeyecek?

 


1 Ekim’de yürürlüğe girecek olan sosyal güvenlik reform yasası ile 70 milyonun hayatında yeni bir sayfa açılacak. Söz konusu yasa, sosyal güvenlikle ilgili tüm ezberlerimizi bozuluyor.
Ezberimizin bozulduğu konulardan birisi de şirket ortaklarının sigortalılığı. Bazı istisnaları bulunmakla birlikte şirket ortaklarının geneli bugün için Bağ-Kur, yeni yasada ise 4/b’li sigortalı kabul edilmektedir. Yeni yasada 4/b’li olarak kabul edilen şirket ortaklarına 1 Ekim 2008’den sonrası için bazı kötü haberlerimiz var. Bunlar;

Şuan birden fazla şirkete ortak olan Bağ- Kur’lu, sadece bulunduğu basamağın primini ödemektedir. 1 Ekim’den sonra ise her şirketten elde ettiği kazançlarının toplamını beyan edecek ve bunların toplamı üzerinden, %32 oranında prim ödeyecek.

Şuan bir şirket ortağı/sahibi, çalıştırdığı genel müdürünü SSK’ya 3.500 YTL üzerinden bildirirken kendi primlerini örneğin Bağ-Kur 12. basamaktan ödeyebilmekte.

1 Ekim’den sonra ise kendisi için bildireceği kazanç tutarı, en yüksekten bildirdiği sigortalı çalışanından az olamayacak. Yani kendisi de en az genel müdür seviyesinden prim ödeyecek.

Şu an bir kimse bazı istisnalar hariç, ortağı olduğu şirkette aynı zamanda sigortalı işçi olarak kendisini bildirebilmekte. 1 Ekim’den sonra ise hem şirket ortağı olup (anonim şirketin yönetim kurulu üyesi olmayan ortakları ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketin komanditer ortağı hariç) hem de aynı şirketten sigortalı olunamayacak. Reformla ilgili kaynak kitabınız çıktı!

Özellikle serbest muhasebeci ve mali müşavirler, 1 Ekim’de yürürlüğe girecek olan reform yasası ile çok sayıda soru ve sorunla muhatap olacaklar. Alanlarında uzman iki isim, Ali Tezel ve Resul Kurt, tüm meslek mensuplarının ihtiyacını karşılayacak Açıklamalı-Yorumlu Sosyal Güvenlik Reformu kitabını hazırladılar. Yeni dönemde başucu kitabı olacak bu eser Yaklaşım Yayıncılık’tan çıktı. Üstatlara teşekkür ediyoruz.

Okur sorularına cevaplar...

Soru: 10.11.1972 doğumlu bir bayanım. Emekli Sandığı’na ilk giriş tarihim 1991 ve 13 aylık hizmet sürem var. 1.10.1994 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Y.Saral

Cevap: Sayın Saral, 5450 günü doldurduktan sonra 47 yaşınızı doldurduğunuz 10.11.2019 tarihinde dilekçenizi verebilirsiniz.

Soru: 01.01.1963 doğ u m l u y u m . 26.06.1988’de yurtdışına cıktım. 5639 gün borçlandım ve halen yurtdışındayım. Geri kalan günlerimi borçlanmama gerek var mı, ne zaman emekli olurum? G.Miçooğulları

Cevap: Sayın Miçooğulları, yeni bir borçlanma yapmanıza gerek yok. Prim gününüz emeklilik için yeterli. Askerlik borçlanmanızı da yaptığınıza göre, eğer askerlik döneminiz 1988 yılı öncesiyse 49 yaşınızı doldurduğunuz 1.1.2012 tarihinde emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz.

Soru: Babam 1985 yılında vefat etti. Kendisinin 130 günlük sigortası var. 2 yıl askerlik yapmış ve 1965-1975 yılları arasında Almanya’da çalışmış. Askerlik ve yurtdışı borçlanması ile anneme aylık bağlatabilir miyim? R.Öztürk

Cevap: Sayın Öztürk, askerlik borçlanması ile birlikte babanızın prim günü 850 güne çıkıyor. 50 günlük de yurtdışı borçlanma yaparak 900 güne tamamlayıp annenize dul aylığı bağlatabilirsiniz. Borçlanma için acele edin, zira 1 Ekim’den sonra hem borçlanma bedeli artacak hem de yurtdışı borçlanmasını 50 değil 950 gün yapmanız gerekecek.

Sadettin ORHAN

Bugün / 12.06.2008

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.