Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   11 Aralık  2008

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Kim, nereden emekli olacak?

 

Okurlarımızdan en fazla aldığımız sorulardan birisi, çalışma hayatı boyunca farklı statülerde (SSK, Bağ-Kur, Em. Sandığı) çalışanların hangi statüden emekli olacaklarıyla ilgili.

Ayrıca sosyal güvenlik reformu ile bu konuda herhangi bir değişiklik olup olmadığı da merak konusu. Okurlarımızın her birine aynı konuda cevap vermektense bu yazımızı bu konuya ayırmayı tercih ettik.

1 Ekim’den sonra sigortalı olanların durumu

Sosyal güvenlik reformu birçok konuda olduğu gibi bu son 7 yıl kuralında da önemli değişiklik yaptı. Son 7 yıl kuralı, 2829 sayılı Kanuna (Hizmet Birleştirmesi Kanunu) dayanıyordu. Oysa 5510 sayılı SSGSS Kanunu (Reform Kanunu) 1 Ekim'den sonra ilk defa sigortalı olacaklar için bu kanunu yürürlükten kaldırdığı için, yeni sigortalılar için artık son 7 yıl kuralı uygulanmayacak. Bu kişiler için 5510 sayılı Kanunun 53. maddesi uygulanacak. Yani aylığın hangi statüden bağlanacağına karar verilirken sadece son 7 yıla değil, tüm çalışma hayatına bakılacak.

Kişi, bütün çalışma hayatı boyunca en fazla hangi statüde (memur, işçi, esnaf) çalışmışsa o statüden aylık bağlanacak. Yukarıda örneğimizde yer alan Mehmet Bey, ilk defa 1 Ekim'den sonra sosyal güvenlik sistemine giriş yapmış olsaydı, kendisinin son 7 yılına değil tüm çalışma hayatına bakılacaktı. Bu durumda da Mehmet Bey SSK'lı olarak değil, en fazla prim ödediği Bağ-Kur'lu gibi emekli olacaktı.

Statü değiştirerek erken emeklilik zorlaştı!

Genel olarak SSK'lıların emekliliği hak edebilmek için ödemeleri gereken prim günü sayıları, Bağ- Kur'lulardan daha düşük. 1999-2008 döneminde sigortalı olan bir SSK'lı 7000 günle emekli olurken aynı dönemde sisteme giren bir Bağ-Kur'lu 9000 günle emekli olacak. Bu da beş yıldan fazla prim farkı demek oluyor. İşte SSK'daki bu düşük gün sayısından istifade etmek isteyen kimi Bağ- Kur'lular, vergi kaydını sildirerek, son 3,5 yılda Bağ-Kur'dan SSK'ya geçiyor ve daha az prim ödeyerek emekli olma şansı yakalıyorlardı. Yeni düzenleme ile birlikte, ilk defa 1 Ekim'den sonra sigortalı olanlar artık son yıllarda statü değiştirerek erken emekli olamayacaklar.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, emeklilik hesabı yapılırken bunların tüm çalışma hayatları dikkate alınacak. Diğer taraftan 1 Ekim'den önce herhangi bir şekilde sigortalı olmuş kişiler için son 7 yıl kuralı hala geçerli. Örneğin 30 Eylül 2008 tarihinde SSK'ya giriş yapmış olan birisi, farklı statülerde çalıştıktan sonra emeklilik dilekçesini verdiğinde, yine son 7 yılda en fazla hangi statüde çalıştığına bakılacak.

1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanların durumu

Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar 7 yıl kuralına tabiler. Yani 1 Ekim'den önce sigortalı olanların nereden emekli olacağına, son 7 yılda en fazla hangi kuruma tabi çalıştığına bakılarak karar verilecek. Diyelim ki siz bir süre Bağ-Kur'a, bir süre de SSK'ya tabi olarak çalıştınız. Daha sonra emeklilik için dilekçenizi verdiniz. SGK, sizin dilekçe verdiğiniz tarihten geriye doğru 7 yıl (2520 gün) giderek, en fazla hangi statüde prim ödediğinize bakar. Eğer bu 7 yıl içerisinde en fazla SSK'ya tabi çalıştıysanız SSK'lı olarak emekli olursunuz. Aksi halde de Bağ-Kur emeklisi olursunuz.

Örnek: 1/1/1958 doğumlu olan Mehmet Bey, 6/4/1983 tarihinden 20/11/2004 tarihine kadar Bağ-kur'a tabi olarak çalışmıştır. Daha sonra 1/12/2004 tarihinden 30/6/2008 tarihine kadar da SSK sigortalısı olarak çalışmış ve 1 Temmuz 2008'de SGK'ya emeklilik için dilekçe vermiştir. Mehmet Bey, son 7 yıl olan 30/6/2001 ila 30/6/2008 tarihleri arasında en fazla SSK'ya tabi olarak çalıştığı için SSK statüsüyle emekli olacak.

 

SSK’dan mı Bağ-Kur’dan mı emekli olurum?


Soru: Aralık Kasım 1959 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1 Kasım 1992 ve 1 Nisan 1993'te isteğe bağlı sigortaya başladım. En son Ekim ayı primiyle 5620 günle ödeme günüm bitmiş oldu. Acaba Kasım ayını ödediğimde SSK koşullarında mı, yoksa Bağ-Kur'dan mı emekli aylığım bağlanmış olacak? N.M.
Cevap: Değerli okurum isteğe bağlı sigorta priminizi şimdiye kadar SSK'ya mı Bağ- Kur'a mı ödediğinizi belirtmemişsiniz. Tahminimce SSK'ya ödemişsiniz. Bu durumda prim gününüz dolmuş. Bundan sonra hiç prim ödemeseniz dahi 1.11.2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. 1 Ekim'den sonra SSK yerine Bağ-Kur şartlarında emekli olmak için 1.260 gün prim ödemeniz lazım. Yani birkaç ay isteğe bağlı prim ödemekle Bağ-Kur'a geçmiş olmazsınız.

Yetim aylığını nasıl bağlatırız?

Soru: Saadettin Bey, kardeşim vefat etti. 380 gün ticari Bağ-Kur'u, 360 gün de SSK'lı olarak hizmeti var. Eşine ve çocuklarına aylık bağlanabilmesi için prim günü 3 yıl yetmedi. Bu nedenle süt tesliminden dolayı tescil yapılması için 28/05/2008 tarihinde Bağ-Kur'a müracaatta bulunduk.

Ancak Bağ-Kur bize, ölenin adına tescil yaptıramazsınız diyerek reddetti. Biz de mahkemeye verdik 20 gün önce mahkeme tescilin yapılması yönünde karar verdi. Mahkeme kesinleştikten sonra SSK'ya müracaatta bulunsak aylık bağlanma imkanı var mı? Süt tesliminden de üç yıl hizmeti çıkmaktadır. Bize cevap verirseniz memnun oluruz. Salim Karaman

Cevap: Değerli okurum, mahkeme kararıyla birlikte size en yakın SGK müdürlüğüne başvurun. Ölen yakınınızın toplam 5 yıl primi olduğuna göre (mahkeme ile tespit edilenler dahil) eşine ve çocuklarına aylık bağlanacaktır. Ancak aylık SSK statüsünde değil, tarım Bağ- Kur statüsünde bağlanacak.

Prim ödesek mi, yaşı mı beklesek?

Soru: Annemin 17 yıl 5 ay pirimi var ve halen 14. basamaktan isteğe bağlı Bağ- Kur'dan ödemeye devam ediyor. Kendisi 1960 doğumlu şu anda ödemeye devam edip 20 yılı doldurup emekli olsun mu? Yoksa ödemeyi durdurup yaştan mı emekli olsun? Semih Koç

Cevap: Anneniz 20 yılı doldurduğu gün emekli olacak. Yaştan emeklilik için 53 yaşını beklemesi gerekecek. Bence kalan 2 yıl 7 ayı ödesin ve hemen emekli olsun. Böylece yaklaşık 3 yıl daha erken emekli olmuş olur.

En kısa sürede ne zaman emekli olurum?

Soru: 1945 doğumluyum. 1997 yılından beri SSK'ya isteğe bağlı prim ödüyorum. Şu an 3.385 günüm var. En kısa sürede nasıl ve ne zaman emekli olurum? Bekir Ertürk

Cevap: 3.600 gün prim ödedikten sonra 2013 yılında emekli olursunuz. 1997'nin hangi ayında ve gününde prim ödemeye başladıysanız, 2013'ün aynı tarihinde dilekçenizi verebilirsiniz. Bundan daha kısa sürede emekli olma şansınız maalesef yok.

Malullük aylığı alıyorum, çalışabilir miyim?

Soru: SSK'dan malullük aylığı alıyorum. Aldığım aylık oldukça düşük ve geçinmeme yetmiyor. Eğer çalışmaya başlarsam aylığımın kesileceği söyleniyor. Bağ-Kur'a tabi çalışırsam yine de aylığım kesilir mi? Aylığımın kesilmemesi için ne yapmam gerekir. Yeni sosyal güvenlik kanununda bizler için bir düzenleme var mı? M. Ertekin

Cevap: Değerli okurum, sizinle aynı durumda binlerce vatandaşımız var. Maalesef sizin malullük aylığı alarak çalışma imkânınız yok. Çalışmaya başladığınız ayı takip eden ayda aylığınız kesilir. Bu konuda SSK veya Bağ-Kur farkı bulunmamaktadır. Her iki çalışma durumunda da aylığınız kesilir. Yeni yasada da bunun aksine bir düzenleme yapılmadı.

Fakat sorununuzu siyasilere ve yetkililere ulaştırırsanız ve sizinle aynı durumda olan malul emeklilerle birlik olursanız belki sonuç alabilirsiniz.

 

Sadettin ORHAN  

Bugün/11.12.2008

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.