Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-07.06.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Torunlarınızdan istenecek vergiyi biliyor musunuz?


Herhalde torunlarınızdan size ait bir verginin istenebileceğini ilk kez duyuyorsunuz. O zaman açıklayalım da öğrenin.

Diğer vergilerden farklı olarak, gayrimenkul vergilerinde ilginç bir durum var. Gelir Vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi ya da motorlu taşıtlar vergisi gibi vergilerde, 5 yıl içinde tahakkuk ettirilemeyen vergiler, zamanaşımına uğruyor. Örneğin, 2001 yılında 3 milyon YTL kazanç elde eden bir mükellef, bu gelirini beyan etmemişse, 2007 yılında, bu kişiye 3 YTL dahi vergi tahakkuk ettirilemez. Kuşkusuz tahsil de edilemez. Nedenine gelince, bu vergi zamanaşımına uğramıştır.

Gayrimenkullerle ilgili olarak alınan veraset ve intikal vergisi ve emlak vergisinde ise durum farklı. Bu vergilerle ilgili ‘5 yıllık zamanaşımı süresi’ beyan ya da bildirim dışı bırakıldığının, ilgili idarece saptandığı tarihi izleyen yıldan itibaren başlar.

Torundan istenen vergi

Miras yolu ile intikal eden bir gayrimenkul, mirasçılarca beyan edilmemiş olabilir. Hatta mirasçıların çocukları tarafından da beyan edilmemiş olabilir. Bu takdirde, sözkonusu gayrimenkulün vergisi, miras kalan kişi ve eş ve çocukları ölmüş ise, veraset ve intikal vergisi, torundan istenebilir.

Vergilemede, gayrimenkulün, torunun zamanındaki değeri değil, ölüm tarihindeki değeri esas alınır.

Ülkemizde, özellikle kırsal bölgelerde ölümden sonra, veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi pek yaygın değil.

Tarlalara baktığımızda, gayrimenkulün; ölen dedenin hatta hatta onun da babasının üzerinde kayıtlı olduğu farkediliyor.

Bu gibi durumlarda, çocuğa miras kalan gayrimenkulün veraset işlemlerinde, çocuk gidip tapuya bakıyor. O da ne? Arazi dedesinin üzerine kayıtlı. Bunun için önce, araziyi dedesinden babasına intikal ettiriyor. Vergileri ödüyor. Sonra da babasından kendisine...

Benzer durum, emlak vergisi için de geçerli. Babasının hatta dedesinin ödeyeceği emlak vergisi, durumun yeni tespiti halinde ‘mirasçı’ sıfatıyla, torunundan istenebiliyor.

Ne yapmak gerekiyor?

Yapılması gereken belli. Mirasçıların ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’nden ‘veraset ilamı’ alıp, yine aynı süre içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermelerinde yarar var. Bu süre; mirasçıların yabancı bir ülkede olmaları ya da ölümün yabancı ülkede olması durumunda, dört aydan altı aya çıkıyor. Hem ölenin hem de mirasçıların ayrı ayrı yabancı ülkelerde olduğu durumlarda, beyanname verme süresi sekiz ay oluyor.

Mirasçılar adına, ayrı ayrı tahakkuk eden vergiler, tahakkukundan itibaren üç yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere, iki eşit taksitte ödeniyor.

Zuhal KIZILOT

star / 07.06.2007

 

MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.