Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-01.05.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Örtülü sermaye düzenlemesinde sorunlu örnek
 

1 Ocak 2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin açıklamalar 3 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Seri No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde yapılmıştır. Söz konusu tebliğde en detaylı açıklamaların yapıldığı düzenlemelerden biri örtülü sermaye düzenlemesidir. Bu düzenlemeye ilişkin olarak yapılan açıklama ve verilen örnekler bu yazımızın konusunu oluşturmaktadır.

Örtülü sermayeye ilişkin hükümlerin düzenlendiği 12'inci maddenin 1'inci bendi uyarınca, kurumların, ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak temin ederek işletmede kullandıkları borçların, hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun özsermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılmaktadır. Örtülü sermaye düzenlemesinde, iştiraklerden yapılan borçlanmalara ilişkin açık ve net bir belirleme yapılmamıştır. Nitekim, düzenlemenin bu yönü eksik olduğu için de aşağıda açıklayacağımız üzere, konu bir örnekle geçiştirilmiştir.

Ortaklık ilişkisi

Tebliğde ortaklık ilişkisinin, bir kurumun hem ortak olduğu kurumlarla hem de söz konusu kuruma ortak olan gerçek kişi ve kurumlarla olan ilişkisini kapsadığı ifade edilmiştir. Yine tebliğde bu ilişkide herhangi bir ortaklık payı sınırı bulunmamakla birlikte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisselerin elde bulundurulması halinde, bu hisselerin ait olduğu kurumlardan yapılan borçlanmalarda örtülü sermayenin oluşabilmesi için bu şekilde elde bulundurulan hisselerin sağladığı ortaklık payının en az yüzde 10 olması gerektiği belirtilmiştir. Aynı tebliğe göre ortakla ilişkili kişi;

(1) ortağın, doğrudan veya dolaylı olarak en az yüzde 10 oranında ortağı olduğu veya en az yüzde 10 oranında oy veya kâr payı hakkına sahip olduğu bir kurumu, ya da

(2) doğrudan veya dolaylı olarak, ortağın veya ortakla ilişkili bu kurumun sermayesinin, oy veya kâr payı hakkına sahip hisselerinin en az %10’unu elinde bulunduran bir gerçek kişi veya kurumu, ifade etmektedir.

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, iştiraklerden yapılacak borçlanmalara ilişkin doğrudan bir belirleme yapılmamıştır. Ancak, ortakla ilişkili kişilerin tanımından hareketle (ilişkili kişinin 1. seçeneğinde), iştirak ilişkisinin de örtülü sermaye sonucunu yaratabileceğini görmekteyiz. Konuya ilişkin olarak tebliğin 12.1.1. Ortak bölümünde verilen örneğe göre 1/1/2006 tarihi itibariyle özsermayesi 1.000.000.- YTL olan (A) AŞ’nin sermayesine yüzde 5 oranında iştirak ettiği (B) Ltd. Şti’den yaptığı borçlanmalar, diğer şartların da bulunması durumunda örtülü sermaye olarak değerlendirilecektir.

Örtülü sermaye koşuları

Yapılan düzenlemede, kurumların ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak yapılan borçlanmaların belirtilen koşulları sağlaması halinde örtülü sermaye sayılacağı hükme bağlanmıştır. Yukarıdaki örnekte, (A) AŞ (B) Ltd. Şti’nin ortağı durumundadır. Bu nedenle, (A)’nın (B)’den yaptığı borçlanma, (A) için ortağından yapılan bir borçlanma niteliğinde değildir.

Bu durumda, (A)’nın (B)’den yaptığı borçlanmaya ilişkin olarak (B)’nin ortakla ilişkili kişi olup olmadığı yönünden bir değerlendirmenin yapılması gerekmektedir. Örnekte (A)’nın ortaklarının (B)’ye en az yüzde 10 oranında ortak olduğu veya (B)’nin en az yüzde 10 oranında oy veya kâr payı hakkına sahip olduğuna ilişkin bir bilgi verilmemiştir. (B)’nin (A) için ortakla ilişkili kişi sayılmasını gerektirecek yeterli bilgi bulunmadan, (A)’nın yüzde 5 oranında sermayesine iştirak ettiği (B)’den yaptığı borçlanmayı diğer şartların mevcudiyeti halinde örtülü sermaye saymanın mümkün olmadığı kanaatindeyiz. Mükelleflerin yorum ve değerlendirmelerinde hataya düşmemeleri için verilen örnekteki sorunların giderilmesi yerinde olacaktır.

Şaban Erdikler / Yorum

Referans / 01.05.2007

MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.