Muhasebe   Maliye Vergi İletişim Vergi Takvimi
  MUHASEBE MAKALELER  2010
   Ana sayfa
   2010 Çalışmaları
   2010 Pratik Bilgiler
   Staj - Stajyer Rehberi
   Kanun-Mevzuat Rehberi
   Sosyal Güvenlik Rehberi
   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Fehmi GÜNAY

Hatay Vergi Dairesi Başkanı
M.B. Gelirler Başkontrolörü

www.muhasebenet.net

31.07.2010

 

OKUL, SAĞLIK TESİSİ, YURT, YUVA, HUZUREVİ, BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ OLARAK YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIMLARIN VERGİYE TABİ GELİR VE KAZANÇTAN İNDİRİLMESİ

 

 

I. GİRİŞ

Vergi kanunları ile bazı özel kanunlarda sosyal amaç taşıyan istisna ve indirimler öngörülerek vergi mükelleflerine, birtakım sosyal amaçlı işler yapmalarını teşvik etmek amacıyla daha az vergi ödemek avantajı sağlanmıştır. Bu avantajlardan biri de kamu idarelerine, il özel idaresi, belediye ve köylere bağışlanan sağlık tesisi, okul, yurt, yuva, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamaların, yahut bu tesislerin inşası için veyahut bu tesislerin faaliyetinin devamı için yapılan ayni veya nakdi bağış ve yardımların tamamının beyan edilen gelirlerden veya kurum kazancından indirilmesidir.

Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında yer alan hükümler uyarınca anılan tesisleri inşa ederek belirtilen kamu idarelerine bağışlayan yahut inşa edilmekte olan bu yapılar için veyahut mevcut tesislerin faaliyetlerinin devamı için bahse konu idarelere nakit veya ayni bağış ve yardımda bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri bu kapsamdaki harcamaları ile bağış ve yardımlarını, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde göstererek o yılki gelirinden veya kurum kazancından indirebilecektir. Önemli tutarlarda harcama yapan yahut bağış ve yardımda bulunan bu mükellefler, bağış ve yardımlarına isabet eden vergiyi ödeme yükünden kurtulmaktadırlar.

Konuyla ilgili yasal düzenlemeler ile genel tebliğ veya sirküler ile yapılan açıklamalara aşağıdaki bölümlerde yer verilmiştir.

II. YASAL DÜZENLEMELER

Konuyla ilgili hukuki düzenlemeler Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda ayrı ayrı düzenlenmiştir. Konuyla ilgili her iki kanunda yer alan yasa hükümlerine aşağıda aynen yer verilmiştir.

A.     KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN DÜZENLEME

1.      YASA METNİ

Kanunun 10’uncu maddesinde kurum kazancından indirilmesine müsaade edilmiş olan indirimler belirtilmiştir. Konumuzla ilgili bağış ve yardımlar anılan maddenin 1’nci fıkrasının (ç) bendinde yer almaktadır. Buna göre;

“1) Kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla aşağıdaki indirimler yapılır:

(c) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, ...

ç) (c) bendinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, 100 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı.”

10’uncu maddenin 3 numaralı fıkrasında bu maddenin uygulanmasına ilişkin usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili olduğu hükme bağlanmış olup bu yetkiye istinaden yapılan düzenlemeler aşağıda yer verilen genel tebliğde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

2.      GENEL TEBLİĞLE YAPILAN DÜZENLEMELER

Konuyla ilgili, 1. Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği [1] nde yer alan

düzenlemeler aynen aşağıya alınmıştır.

 

“10.3.2.2. Eğitim ve sağlık tesislerine ilişkin bağış ve yardımlar

Eğitim, sağlık ve bakım hizmetlerini geliştirmek ve devam ettirmek amacıyla yapılan harcamalar kurum kazancının tespitinde indirim unsuru olarak dikkate alınabilecektir.

·       Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamaların,

·       Söz konusu tesislerin inşası için yukarıda belirtilen kamu kuruluşlarına yapılan her türlü bağış ve yardımların,

·       Mevcut okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurtları ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan nakdi ve ayni bağış ve yardımların

tamamı kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

Sözü edilen tesislerin yapımı için bentte sayılan kuruluşlar dışında yer alan kamuya yararlı dernekler ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağış ve yardımlar ise o yılki kurum kazancının %5’i ile sınırlı olmak üzere bu kapsamda indirim konusu yapılabilecektir.

10.3.2.2.1. Kapsam

Okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi yapımı veya bu tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan bağış ve yardımların (harcamaların) herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın kurum kazancından indirilebilmesi, bu bağış ve yardımların aşağıdaki kamu idare ve kuruluşlarına yapılması halinde mümkündür.

·       Genel bütçeli idareler,

·       Özel bütçeli idareler,

·       İl özel idareleri,

·       Belediyeler,

·       Köyler.

10.3.2.2.2. Kapsama dâhil olan bağış ve yardımlar

Kapsama dâhil olan bağış ve yardımların;

·       Bağışlanan okul, sağlık tesisi ve 100 yatak kapasitesinden az olmamak üzere (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin inşası için yapılan harcama,

·       Bu tesislerin inşası için yapılan bağış ve yardım,

·       Mevcut okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurtlarının faaliyetlerine devam etmelerini sağlamak amacıyla yapılan bağış ve yardım,

niteliğinde olması gerekmektedir.

Düzenlemedeki “okul” ifadesinden, doğrudan eğitim-öğretim hizmetlerinin verildiği temel birimlerin anlaşılması gerekmekte olup rehberlik ve araştırma merkezi, mesleki eğitim merkezi, iş eğitim merkezi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve akşam sanat okulları da bu kapsamda değerlendirilecektir.

Düzenlemedeki “sağlık tesisi” ifadesinden ise Sağlık Bakanlığınca sağlık tesisi kapsamında değerlendirilen kurum ve kuruluşların anlaşılması gerekmektedir.

10.3.2.2.3. Kapsam dışında kalan bağış ve yardımlar

Okul, sağlık tesisi veya öğrenci yurduna ilişkin olarak yapılmış olsa dahi kamu idare ve kuruluşları dışında kalan kurum veya kuruluşlara yapılacak bağış ve yardımların vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı veya hangi limitler içinde yapılabileceği genel hükümler çerçevesinde değerlendirilecektir.

10.3.2.2.4. Bağış ve yardımın belgelendirilmesi

Ayni veya nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılmış olması gerekli ve yeterlidir.

Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için fatura düzenlemesi; düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir.

Ayni değerlerin, mükelleflerce dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması durumunda ise bu kurum ve kuruluş tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması yeterli olup, düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dâhilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzası bulunacaktır.

Nakdi bağışların indirilebilmesi, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şartıyla mümkündür.

Kamu kurum ve kuruluşları ile imzalanan protokol gereğince kamu arazisi üzerine okul yaptırılması halinde, söz konusu okul inşasına ilişkin olarak yapılan harcamalar, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.”

B.     GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN DÜZENLEME

1.      YASA METNİ

Konuyla ilgili yasa metni Gelir Vergisi Kanununun 89’uncu maddesinin 5 nolu bendinde olup aynen aşağıda gösterilmiştir.

“Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir:

5. Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı.”

89’uncu maddenin uygulanmasına ilişkin olarak bu maddede, Maliye Bakanlığına usul ve esasları belirleme konusunda tanınmış herhangi bir yetki yoktur.

2.      GENEL TEBLİĞLE YAPILMIŞ AÇIKLAMALAR

31.07.2004 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 89’uncu maddede yer alan bu düzenlemeyle ilgili olarak bu tarihten sonra yayımlanmış bir genel tebliğ yoktur. Buna karşın aşağıda yer verilmiş olduğu üzere konu, anılan maddenin yürürlüğünden önceki yasa metnine ilişkin olarak çıkarılmış olan gelir vergisi sirkülerinde açıklanmıştır.

3.      SİRKÜLER İLE YAPILMIŞ AÇIKLAMALAR

Gelir Vergisi Kanunun 89’uncu maddesi 5228 sayılı Kanunla başlığı ile birlikte değiştirilmiş ve 31.07.2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Değişiklik öncesi maddede yer alan bu konudaki açıklamalar 10/03/2004 tarihli ve 21 nolu Gelir Vergisi Sirkülerinde yapılmıştır.. Değişiklik sonrasında konumuzla ilgili bağış ve yardımlar kapsamına çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezleri de alınmıştır.

Esasen bu uygulamanın çerçevesini yukarıda kurumlar vergisi mükellefleri için yapılmış olan açıklamalar bölümündeki genel tebliğle belirlemek mümkündür. Dolayısıyla gelir vergisi mükellefleri de bu tür bağış ve yardımlar konusunda aradıkları cevapları ve yapacakları işlemleri 1 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğindeki açıklamalarda bulabileceklerdir.

Anılan sirküler aynen aşağıda gösterilmiştir.

“1 - Giriş

Okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurtları ile ilgili bağış ve yardımların gelir vergisi matrahının tespitinde dikkate alınabilmesine yönelik olarak 4842 ve 4962 sayılı Kanunlarla Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişikliklere yönelik açıklamalar bu Sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2-Yasal Düzenleme

Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendinde, 4842 ve 4962 sayılı Kanunlarla yapılan değişiklikler ile, kamu idare ve müesseselerine bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu inşaası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşaası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamının, belirli bir oran ile sınırlı olmaksızın, yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilebilmesine imkan sağlanmıştır.

3- Düzenleme Kapsamındaki Bağış ve Yardımlar

Okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurdu yapımı veya bu tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan bağış ve yardımların (harcamaların) herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın vergi matrahının tespitinde dikkate alınabilmesi, bu bağış ve yardımların aşağıda belirtilen kamu idare ve müesseselerine yapılması halinde mümkündür.

- Genel bütçeye dahil daireler

- Katma bütçeli idareler

- İl özel idareleri

- Belediyeler

- Köyler

Kapsama dahil olan bağış ve yardımlar;

- Bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak kapasitesinden az olmamak üzere (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) öğrenci yurtlarının inşası için yapılan harcama,

- Bu tesislerin inşaası için yapılan bağış ve yardım,

- Mevcut okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurtlarının faaliyetlerine devam etmelerini sağlamak amacıyla yapılan bağış ve yardım,

niteliğinde olmalıdır.

Düzenlemedeki "okul" ifadesinden, doğrudan eğitim-öğretim hizmetlerinin verildiği temel birimlerin anlaşılması gerekmekte olup, rehberlik ve araştırma merkezi, mesleki eğitim merkezi, iş eğitim merkezi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve akşam sanat okulları da bu kapsamda değerlendirilecektir.

Düzenlemedeki "sağlık tesisi" ifadesinden ise Sağlık Bakanlığı'nca sağlık tesisi kapsamında değerlendirilen kurum ve kuruluşların anlaşılması gerekmektedir.

4. Kapsam Dışında Kalan Bağış ve Yardımlar

Bir önceki bölümde açıklanan düzenleme sadece doğrudan kamu müeesseselerine yapılacak bağış ve yardımlar açısından geçerlidir. Okul, sağlık tesisi veya öğrenci yurduna ilişkin olarak yapılmış olsa dahi, kamu idare ve müesseseleri dışında kalan kurum veya kuruluşlara yapılacak bağış ve yardımların vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı veya hangi limitler içinde yapılabileceği genel hükümler çerçevesinde değerlendirilecektir.

Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinde belirtilen kuruluşlara yapılmak kaydıyla, vergi matrahının tespitinde dikkate alınacak bağış ve yardım tutarı, gelir vergisi mükellefleri için beyan edilecek gelirin %5'ini (kalkınmada öncelikli yörelerde %10'unu) aşamayacaktır. www.muhasebenet.net

5. Bağış ve Yardımın İndirim Konusu Yapılacağı Dönem

Okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurdu inşaası dolayısıyla yapılan harcamalar, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin gelir vergisi matrahının tespitinde dikkate alınacaktır. Söz konusu tesislerin inşaası veya faaliyetlerini devam ettirebilmelerine yönelik olarak yapılan bağış ve yardımların da bağışın yapıldığı yıla ilişkin olarak beyan edilecek gelirden indirilebileceği tabiidir.

6. Bağış veya Yardımın Ayni Olması

Yukarıda belirtilen bağış ve yardımların ayni olarak yapılması durumunda, bağışlanan veya yardım konusu yapılan mal veya hakkın varsa mukayyet değeri, bu değer yoksa Vergi Usul Kanununun 267 inci maddesinin üçüncü sırasına göre takdir komisyonunca belli edilecek emsal bedeli indirime esas alınacaktır.

7. Düzenlemenin Geçerli Olduğu Dönem

Okul ve öğrenci yurduna yapılacak bağış ve yardımların indirimine ilişkin düzenleme 24/04/2003 tarihinde, sağlık tesislerine yapılacak bağış ve yardımların indirimine ilişkin düzenleme ise 07/08/2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Dolayısıyla, 24/04/2003 tarihinden itibaren okul ve öğrenci yurtlarına, 07/08/2003 tarihinden itibaren ise sağlık tesislerine ilişkin olarak yapılan bağış ve yardımlar/harcamalar herhangi bir sınırlama olmaksızın gelir vergisi matrahının tespitinde dikkate alınabilecektir.

8- Zarar Beyanında Bağış ve Yardımların Durumu

Gelir vergisi mükellefleri yapacakları bağış ve yardımları yıllık beyanname ile bildirecekleri gelirlerden indirim konusu yapabilmektedirler. Dolayısıyla, zarar beyan eden gelir vergisi mükelleflerinin bağış ve yardımları indirim konusu yapmaları mümkün bulunmamaktadır.

Bu durumda, sirkülerin 3 üncü bölümü kapsamındaki bağış ve yardımların bir yılda indirim konusu yapılabilecek tutarı gelir vergisi mükelleflerinde Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinin "Gelir Bildirimi" tablosunda yer alan "Mahsup Edilecek İndirimler ve Geçmiş Yıl Zararları Toplamı" ndan önceki tutar ile sınırlı olmaktadır.

Gerek zarar beyanı gerekse gelirin yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen bağış ve yardımların daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devredilmesi ise mümkün değildir.

9- Bağış ve Yardımların Belgelendirilmesi

Gelir vergisi mükelleflerince yapılan bağış ve yardımların ilgili kurumlardan alınacak belgelerle tevsik edilmesi yeterlidir.

Dolayısıyla, bu kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeler 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 inci maddesindeki yetkiye istinaden indirim için geçerli belge olarak kabul edilecektir.

10- Bağış ve Yardımların Özel Kanunlar Gereğince İndirimi

Eğitim alanında yapılan bağış ve yardımların vergi matrahından indirim konusu yapılabileceği yönünde Gelir Vergisi Kanununun yanısıra özel kanunlarda da hükümler bulunmaktadır. Bahse konu özel kanunlardan uygulamada en sık karşılaşılanlara aşağıda yer verilmiştir.

İlk Öğretim ve Eğitim Kanununa göre yapılan bağış ve yardımlar

222 sayılı İlk Öğretim ve Eğitim Kanunu'nun 76 ıncı maddesine göre; gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından makbuz mukabilinde yapılacak para bağışları, yıllık beyannameyle bildirilecek gelirden ve kurum kazançlarından indirilebilecektir.

Yüksek Öğretim Kanununa göre yapılan bağış ve yardımlar

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 56 ıncı maddesine göre; gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere ve yüksek teknoloji enstitülerine makbuz karşılığında yapılacak nakdi bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden ve kurum kazancından indirilebilecektir. Bu hüküm aynı Kanunun ek 7 nci maddesi uyarınca, vakıflarca kurulan yüksek öğretim kurumlarına yapılacak nakdi bağışlar açısından da geçerlidir.”

 

III. DEĞERLENDİRME ve SONUÇ

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri yapmış oldukları bir kısım bağış ve yardımları, beyan edecekleri vergiye tabi gelirlerinden veya kurum kazançlarından indirebilmektedirler. Bu indirimlerden biri de okul, sağlık tesisi, yurt, yuva, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi ile ilgili yapılan inşaat harcamaları ile bu tesislerin inşası için veya faaliyetini devam ettirebilmeleri için mevcut tesislere nakdi veya ayni olarak yapılan bağış ve yardımlardır.

Bu konudaki yasal düzenlemeler Gelir Vergisi Kanunun 89’uncu maddesinin 5 numaralı fıkrası ile Kurumlar Vergisi Kanunun 10’uncu maddesinin 1 numaralı fıkrasının (ç) bendinde yer almaktadır. Ayrıca konuyla ilgili olarak detaylı düzenlemeler ile açıklamalar 1 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile 21 nolu Gelir Vergisi Sirkülerinde yer almıştır.www.muhasebenet.net

Bu uygulama ile bu kapsamdaki harcama veya bağış ve yadım tutarına isabet eden gelir veya kurumlar vergisinden vazgeçen Devlet, mükelleflerini okul, yurt, yuva, sağlık tesisi, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi yaptırmaya, yapanlara destek olmaya veya mevcutların faaliyetini sürdürmesine katkıda bulunmaya teşvik etmektedir.

Çalışmamızda, konuyla ilgili yasa metinleri ile bu konuda çıkarılmış olan genel tebliğ ve sirkülerde yer alan açıklamalara aynen yer verilmiştir.

Okul, yurt, yuva, huzurevi, sağlık tesisi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşa ederek belirtilen kamu idarelerine bağışlayan, yahut inşa edilmekte olan bu yapılar için veyahut mevcut tesislerin faaliyetlerinin devamı için aynı idarelere nakit veya ayni bağış ve yardımda bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri bu kapsamdaki harcamaları ile bağış ve yardımlarının tamamını, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde göstererek o yılki gelirlerinden veya kurum kazançlarından indirebileceklerdir.

İndirim hakkının doğru ve zamanında kullanılabilmesi için bu konuda belirlenmiş olan usul ve esasların yer aldığı genel tebliğ ve sirkülerde yer alan açıklamalara uyulması gerektiği tabiidir.


[1] 03.04.2007 tarihli ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

www.muhasebenet.net

31.07.2010

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2010  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.