Muhasebe   Maliye Vergi İletişim Vergi Takvimi
  MUHASEBE MAKALELER  2010
   Ana sayfa
   2010 Çalışmaları
   2010 Pratik Bilgiler
   Staj - Stajyer Rehberi
   Kanun-Mevzuat Rehberi
   Sosyal Güvenlik Rehberi
   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Fehmi GÜNAY

Hatay Vergi Dairesi Başkanı
M.B. Gelirler Başkontrolörü

www.muhasebenet.net

09.03.2010

 

KİRA GELİRLERİ DENETİM ÇALIŞMALARI

2009 yılında konut ve işyeri kira geliri elde edenlerden beyanname vermek zorunda olanlar, 25 Mart 2010 tarihine kadar yetkili vergi dairesi müdürlüklerine beyannamelerini, elektronik ortamda veya kâğıt ortamında verebileceklerdir. Bu mükelleflerimiz, beyanları üzerine tahakkuk eden vergilerini 1-31 Mart 2010 ve 1-31 Temmuz 2010 tarihlerinde 2 eşit taksitte ödeyebileceklerdir. Konut kira geliri beyan edenler 2009 yılı için 2.600. TL istisnadan yararlanabilecektir. Diğer yandan 500 TL ve üzerindeki konut kira bedellerinin, tutarına bakılmaksızın işyeri kira bedellerinin tamamının Bankalar aracılığıyla ödenmesi gerekmektedir.

Başkanlığımız Denetim Grup Müdürlüğüne bağlı Denetim Koordinasyon Müdürlüklerince kira gelirlerinin doğru ve zamanında beyan edilmesini temin için “Konut Ve İşyeri Kira Gelirleri Denetim Çalışması” geçtiğimiz yılın son aylarında başlatılmış olup bilgi toplama ve değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.

Çalışmanın ilk adımı olarak Antakya ve İskenderun ilçelerinde kira gelirlerinin en fazla olduğu değerlendirilen mahalle, cadde ve sokaklarda bulunan konutlarda yaşayan vatandaşlarımıza toplam 27.608 adet bilgi formu dağıtılarak kiracı veya ev sahiplerinden bu formlarda belirtilen bilgileri vermeleri istenmiştir. Diğer yandan işyeri kira gelirlerinin tespiti amacıyla işyerlerinde yapılan denetimlerde düzenlenen tutanak adedi 2.719’dur. Bu çalışmalar giderek tüm ilçeleri kapsayacak şekilde sürdürülecektir.

İlgililerce doldurulan formlar ile düzenlenen tutanaklar, Denetim Koordinasyon Müdürlüklerimize teslim edildikten sonra alınan bilgiler bilgi işlem birimlerimizde bilgisayara girilmektedir. Diğer yandan Emlakçılar Odalarından, Emlakçılardan, Belediyelerden, TEDAŞ ve TÜRK TELEKOM kurumlarından alınan bilgiler de bilgisayara girilerek, bilgisayar ortamında çapraz kontroller yapılmaktadır.

Bilgisayar ortamında yapılan çapraz kontrollerde, gerçekte kira da olduğu halde kirada değilmiş gibi gösterilen konut ve işyerleri ile kira bedelinin gerçeğinden daha düşük gösterilip gösterilmediği gibi hususlar tespit edilebilmektedir. Diğer yandan vergi dairelerimizdeki kayıtlardan da kira geliri elde eden mükelleflerimizle ilgili bilgiler alınarak, kira geliri elde edipte beyan etmeyenler tespit edilmektedir. Bilgi toplama çalışmalarında yanlış ve yanıltıcı bilgi verdiği veya hiç bilgi vermediği tespit edilenlere özel usulsüzlük cezaları kesilmektedir.

Konutlarda 500 TL ve üzerindeki kira bedellerinin, işyerlerinde ise tutarına bakılmaksızın kira bedelinin tamamının Bankalar aracılığıyla ödenmesi zorunluluğu çerçevesinde, Bankalardan alınan bilgiler de değerlendirilerek bu zorunluluğa uymayanlar tespit edilebilmektedir.

Kira gelirlerini doğru ve zamanında beyan etmeyenler ile bankalar aracılığıyla ödeme zorunluluğuna uymayanlara uygulanacak müeyyideler Vergi Kanunlarında ve ilgili mevzuatta belirlenmiştir.

Buna göre kira gelirlerini beyan etmeyenlere ödeyecekleri vergi tutarı kadar, yani bir kat vergi ziyaı cezası kesilmektedir. Öte yandan konut kira gelirlerini zamanında ve doğru beyan etmeyen mükellefler 2009 yılı için 2.600 TL konut istisnasından da yararlanamayacaklardır. Bu sebeple bu mükelleflerimiz istisnadan yararlananlara nazaran daha fazla vergi ve bir o kadar da vergi zıyaı cezası ödemek zorunda kalmaktadırlar.

Vergilerin normal vadesinden sonra ödenmesi sebebiyle ayrıca gecikme faizi ve gecikme zammı da ortaya çıkmaktadır. Normal zamanında beyan edilmeyen vergilerin iki taksitle ödenmesi imkânı da söz konusu olmamaktadır.

500 TL ve üzerindeki konut kiraları ile tutarına bakılmaksızın işyeri kira bedellerinin tahsilât ve ödemelerini Bankalar aracılığıyla yapmak zorunda olanlar, bu zorunluluğa uymadıkları durumlarda mükellefiyet türüne göre 250,00-TL ile 1.000,00-TL’den az olmamak üzere kira bedelinin %5’i oranında özel usulsüzlük cezasına muhatap olmaktadırlar.

Devletimizce sunulan akla gelebilecek tüm kamu hizmetlerinin finansmanında en büyük kaynak olan vergilerin zamanında ve doğru beyan edilip ödenmesi, vatandaşlara sunulan tüm kamu hizmetlerinin daha kaliteli ve süratli olmasını sağlayacaktır. Toplumu oluşturan fertlerin elde ettiği kazanç ve iratlardan vergi yasaları uyarınca hesaplayıp ayırarak ödediği vergiler, piyasadan parayla alınması mümkün olmayan çok çeşitli kamu (iç ve dış güvenlik, adalet, eğitim, sağlık, vb.) hizmetleri olarak yine geldiği yere yani topluma geri dönecektir. Daha kaliteli ve süratli kamu hizmetlerinin sunumu ancak yeterli vergilerin zamanında tahsil edilmesiyle mümkündür. www.muhasebenet.net

Konut ve işyeri kira gelirleri elde edenlerin, yasal düzenlemelere uygun olarak mükellefiyetlerini yapmaları ve böylece yasal bazı haklardan yararlanmaları, vergi cezaları ve faiz ve zam gibi diğer mali külfetlere maruz kalmamaları, tüm çalışmalarında mükellef memnuniyetini ve gönüllü uyumu esas alan Başkanlığımızın en başta gelen dileğidir.

Denetim çalışmalarımız; uyaran, düzelten ve doğruya yönelten bir anlayışla devam etmekte olup, tüm uyarılara ve olumlu yaklaşımlara rağmen yükümlülüklerini yasalara uygun olarak ifa etmeyenler hakkında yine yasalarla belirlenmiş cezalar ile müeyyidelerin uygulanacağı tabiidir.

 

www.muhasebenet.net

09.03.2010

Yasal Uyarı

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2010  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.