Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   28 OCAK 2011

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

NİHAİ TÜKETİCİLERE SATILAN ÜRÜN İADESİNDE KDV VE STOPAJ DURUMU

 
   

        4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre,tüketicilerin satın aldıkları mal ve hizmetlerin çeşitli nedenlerle geri verilerek bedelinin alınması durumunda,4077 sayılı Kanunda belirtilen Tüketicilerden her iki tarafında Vergi mükellefi olması durumunda iade işlemlerinde Fatura düzenleneceği tabidir, bunun dışında kalan vergi mükellefi olmayan tüketicilerde belge düzeni nasıl olacak, KDV ve Stopaj hesaplanacak mı?

 

Katma Değer Vergisi Açısından;

                54 Seri no’lu Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin B/1 bölümünde “Tüketiciler tarafından malların iade edilip bedellerinin geri verilmesinin istendiği durumlarda, satıcı tarafından ödenen bedellerin katma değer vergisi dahil tutarları tüketiciye iade edilecektir. Satıcılar işlemlerinin düzeltilmesi için iade edilen mal nedeniyle gider makbuzu düzenleyecekler ve tüketiciden iade edilen mala ait fatura ve benzeri belgeyi bu makbuz ekinde geri alacaklardır. Gider makbuzunda iade edilen malın katma değer vergisi satış bedelinden ayrı gösterilecek ve bu miktar indirim konusu yapılmak suretiyle işlem düzeltilecektir” denilmiştir.

Genel tebliğde iade edilen mal nedeni ile Gider Makbuzu düzenleneceği belirtilmiş ise de 213 sayılı Vergi Usul Kanunu gereğince düzenlenen belgeler arasında Gider Makbuzuna  yer verilmemiştir. Fakat burada Gider Makbuzu deyimi ile Gider Pusulasından bahsedildiği İdarenin görüşünden ve üstadların açıklamalarından anlaşılmaktadır,Nihai Tüketiciler tarafından iade edilen ürünler için Gider Pusulası düzenlenmesi gerekmekte olup Satış Belgesinde gösterilen Katma Değer Vergisi Gider Pusulasında ayrıca gösterilip Muhasebe kayıtlarına indirim konusu yapılmak sureti ile düzeltilmelidir. 

Stopaj Açısından; 

                193 ayılı Gelir Vergisi Kanunun 94.Maddesinde tevkifat yapılacaklar ve tevkifat konuları açık bir şekilde belirtilmiştir.Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 13 numaralı bendinde, 4108 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle diğer kişilerden satın alınan mal ve hizmet için yapılan ödemeler vergi tevkifatının kapsamı dışına çıkartıldığından esnaf muaflığı kapsamı dışında kalan diğer kişilere yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.Görüldüğü üzere Esnaf Muaflığından yaralanan kişilerden stopaj kesintisi yapıldığı bunun dışında kalan tüketicilerden stopaj kesintisi yapılmayacağı belirtilmiş , tüketicilerden iade alınan ürünler için düzenlenen Gider pusulasından ayrıca Stopaj hesaplanmayacaktır. 

Ürünün İade alınması işlemlerinde belge Prosedürü nasıl olacak? 

54 Seri no’lu Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde ” tüketiciden iade edilen mala ait fatura ve benzeri belgeyi bu makbuz ekinde geri alacaklardır” denilmektedir.Tüketici tarafından genellikle alınan  Satış Belgesi muhafaza edilmemekte ve dolayısıyla ibraz edilememektedir.Bu durumda ürünü iade almayacak mıyız?

                Tabiki ürünü iade alacağız bu konuda ”Maliye Bakanlığı 13/01/1997/B.07.0.GEL.0.54/5408-122/01364 sayılı Özelgesinde Satıcılar, tüketicilerin iade ettikleri mallar için yine gider pusulası düzenleyecekler ve pusulada alış belgesinin ibraz edilemediğini açıkça belirteceklerdir.”denilmek sureti ile Satış belgesini ibraz edemeyen tüketiciler için uyulacak belge düzeni açıklanmıştır.Fakat bir çok firma tarafından Satış belgesi ibraz edilemediği takdirde ürün iade alınmayarak tüketici geri çevrilmektedir.Yukarıdaki Özelgeden de anlaşıldığı üzere satıcı satış belgesi yok diye ürünü iade almamazlık yapamaz.Bu konuda tüketicilerin 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun çerçevesinde haklarını aramaları gerekir.     

Sonuç olarak; 

                Nihai tüketici tarafından alınan ürünün iadesinde Gider Pusulası düzenlenmesi,Gider pusulasında KDV’nin ayrıca  gösterilmesi ve Stopaj hesaplanmaması gerekmekte olup ayrıca Satış Belgesi zayi olan ürünler içinde iade işlemi yapılarak satış belgesinin ibraz edilmediği Gider Pusulasında açıkça belirtilerek iade işlemi gerçekleştirilmelidir. 28.01.2011 

Volkan KARAKOÇ

Smmm

volkan.karakoc@ismmmo.org.tr 

Kaynak:

*Katma Değer Vergisi Kanunu

*Gelir Vergisi Kanunu

*Vergi Usul Kanunu

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.