Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  29 ARALIK 2010

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   
A.Serdar AKSOY
Adana - Mersin Vergi Dairesi Başkanı
www.muhasebenet.net

 

 

VERGİCİLİĞİN YENİ YÜZÜ

 

Vergi tarihten bu güne devlet tarafından sunulan kamusal hizmetlerin finansmanında faydalanılan en sağlıklı kamu geliri kaynaklarından biri olagelmiştir.

Yakın geçmişe kadar zora dayalı olarak tahsil edilen vergi günümüzde mükellef memnuniyeti odaklı vergiye gönüllü uyumu sağlayacak şekilde vergi mevzuat sistemine adapte edilmiş yeni bir anlayışla uygulanmaktadır.

Vergi idaresi denildiği zaman; Maliye Bakanlığı gelir teşkilatının bütün birimleri anlaşılmaktadır. Ancak bu teşkilatın mükellefe bakan bir yüzü vardır. O yüz, mükellef ile devamlı ve ilk etapta bire bir ilişki içinde olan vergi daireleridir. Bu nedenle mükellefe bakan ve mükellefle her süreçte karşı karşıya gelen vergi dairelerinin bu teşkilattaki yeri ve önemi oldukça büyüktür.

Mükellefin, vergi idaresi hakkındaki düşüncesi ve kanaati ne ise teşkilatın tamamı üzerindeki düşünce ve kanaatinin de o olduğunu söylemek abartılı bir ifade tarzı olmasa gerekir.

Bu bağlamda, Vergi İdaresinin bir revizyondan geçmesi gerekliliği doğrultusunda, vergicilikte modern ilkeler kapsamında Gelir İdaresinin yeniden yapılandırılması çalışmalarına öncelik verilmiştir.

Türkiye artık çok büyük ve güçlü bir ülkedir. Gelişen dünya şartlarına ayak uydurmak ve büyümesini daha da hızlandırmak zorundadır. Dünyadaki birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kamusal finansman aracı olarak en önemli ve dinamik gelir kaynağının vergi gelirleri olduğunu görmekteyiz. Makroekonomik anlamda bugün gelinen noktada artık borçlanma ile ya da enflasyonla bütçeyi finanse etme imkânı kalmamıştır.

Dolayısıyla da artık vergi gelirleri sağlıklı kamu maliyesi açısından öncelikli konular arasına girmiştir. Elbette ki, vergi kaynağından azami verimin alınabilmesi için vergilerin adil, hukuki, ekonomik aktivitelere karşı tarafsız ve olabildiğince tüm kişi ve kurumlar ile bütün kazanç ve iratları kapsar bir şekilde olması gerekir.

Bu kapsamda vergi idaresi olarak mükelleflerimize sunulan hizmetin kalitesini artırmamız, öncelikle mükelleflerimizdeki sağlıklı gelişmeye paralel olarak ardından toplam kalite anlayışıyla birlikte çalışanlarımızın niteliklerinin üst seviyelere ulaşması sonucunu ortaya çıkarmıştır.

Bu kapsamda ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler ve büyümeye paralel olarak tüm kamu kurumlarının gözden geçirilip çok acil bir şekilde yeniden yapılanmasının sağlanması gerekliliği vergiciliğin yeni yüzünün Türk Vergi İdaresine de uyarlanarak mükellef odaklı yeni bir vergi idaresi yapılanmasını gerekli kılmıştır.

5345 Sayılı yasa ile Merkezde Gelir İdaresi Başkanlığı; Taşrada Vergi Dairesi Başkanlıkları şeklinde örgütlenen Türk Vergi İdaresi, bu köklü yapılanma ile bundan sonra meydana gelecek bir dizi modern uygulamanın ilk adımını atmıştır.

Mükellef odaklı bu yapılanma sürecinde Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellef haklarına önem verilmesinin gereğini vurgulayarak 2006 yılında Mükellef Hakları Bildirgesini yayınlamıştır.

Yayınlanan bu bildirge doğrultusunda, açık, güvenilir, zamanında ve yeterli bilgi ile hizmet verilmeye başlanmıştır. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesindeki mükellef talepleri hızla yerine getirilmiş, vergi konusundaki gelişmeler sürekli güncellenen internet sayfamızla ve basılı yayınlarla mükelleflere duyurulması gibi hizmetlerle mükellefin vergi mevzuatı konusundaki bilgi seviyesi yükseltilerek vergiye gönüllü uyumu kolaylaştırılmaya çalışılmıştır.

Vergi Daireleri Otomasyon Projesinin devreye girmesiyle birlikte vergiyle ilgili bütün işlemler elektronik ortamda yapılmakta ve takip edilmektedir. Merkez ve taşra arasında koordinasyonun sağlanmasında büyük önemi olan Vergi Daireleri Otomasyon Projesi ile tüm vergi daireleri ve mal müdürlükleri otomasyona geçirilmiş ve ayrıca Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezinin bankalar ve diğer ilgili birimlerle elektronik entegrasyonu da güçlendirilerek, beyannameden sonra tahsilat, haciz, arşivleme ve takip işlemlerinin de elektronik ortamda yapılması sağlanacaktır.

Çalışan ve Mükellef Odaklı Dönüşüm Projesi kapsamında, mükellef odaklı ve kaliteli hizmet anlayışını etkili kılabilmek ve böylece mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlayabilmek amacıyla tüm Gelir İdaresi Başkanlığı personeline yönelik hizmet içi eğitimler düzenli ve sürekli olarak devam etmektedir.

Eğitimler, "Sürekli İyileştirme ve Geliştirme" düşüncesinden hareketle "İş Bilgi Ve Becerisini Artırma", "Mükellefle Etkili Bir İletişim Kurma" ve "Mükellefe Güler Yüzlü Davranma" sloganlarıyla düzenli ve kontrollü olarak sürmektedir.

Vatandaşlık numarasının Vergi kimlik numarası olarak kullanılması projesinin tamamlanmasıyla tüm parasal hareketlerin tek bir sicil numarası ile takip edilmesi sağlanarak daha etkin ve hızlı hizmet ve ayrıca kayıt dışı ile mücadele etkinlik sağlanmıştır.

Çağdaş mükellef hizmeti anlayışı çerçevesinde, gelişen teknolojiden en üst seviyede faydalanarak mükellefin beyannamesini vergi dairesine gitmeden güvenli ve kolay bir şekilde vermesini sağlamak amacıyla başlatılan e-beyanname uygulamasıyla, beyannamelerin %99’un üzerinde bir oranla elektronik ortamda alınması sağlanmış, gönüllü uyum sürecinde mükellefin vergi dairesine gitmeden beyanname verebilmesi konusunda amaca ulaşılmıştır.

İnternet vergi dairesi uygulaması ile mükelleflere vergi dairesine gitmeden vergisini internet üzerinden ödeme imkânı getirilmiş, yine internet üzerinden kredi kartıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik cezalarını ödenebilmesi imkânı sağlanmıştır.

E-özelge sistemiyle, mükelleflerimizin yazılı doküman yoluyla yapmış oldukları bilgi ve izahat taleplerinin tamamen elektronik ortamda hazırlanarak cevaplandırılmasına imkân verecek bir yapı oluşturulmuştur. www.muhasebenet.net

Özelgenin hazırlanmasına ilişkin süreçlerin tamamen elektronik ortamda gerçekleştiği bu sistemde, verilen her özelge, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulan bir komisyondan geçecek ve böylece daha kapsamlı bir değerlendirme imkânı ortaya çıkacaktır.

Sistem çok ciddi bir kontrol ve arşiv fonksiyonuna sahip olduğundan, aynı konuda birbirinden farklı görüşlerin ortaya çıkması engellenmektedir.

Özelgeler internet aracılığıyla konunun ilgililerine sunulur ve kamuoyunun aynı konuda görüş istemeksizin bilgi sahibi olması sağlanır.

Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik uyarınca Gelir İdaresi Başkanlığımız, mükelleflerine vermiş olduğu hizmetleri kategorize etmek ve hizmetin kalite ve hızını arttırmak amacıyla "Kamu Hizmet Standartları" tablosu yayınlamıştır.

Bu vesile ile Teşkilatımız, mükelleflerimize vereceği hizmetin standardı ve süresi bakımından bir taahhütte bulunmuştur. www.muhasebenet.net

Mükelleflerimizin vergi ile alakalı tüm sorularına yanıt vermek ve bilgi desteği sağlamak amacıyla, Türkiye’nin her yerinden 444 0 189’u arayarak ulaşılabilen "Vergi İletişim Merkezi" kurulmuştur. Ayrıca Gelir İdaresi Kısa Mesaj Bilgilendirme Servisi ile Tüm operatörlerden 1189’a mesaj göndermek suretiyle daha etkin bilgi alışverişi sağlanmaktadır.

Gelir idaresi olarak son dönemde gerçekleştirilen ve reform niteliği taşıyan mükellef odaklı bu düzenlemelerle vatandaşlarımızın vergiye gönüllü uyumun en kolay şekilde sağlanması hedeflenirken, aynı zamanda vergilendirmede adaletin sağlanması, verginin tabana yayılması ve kayıtdışılığın azaltılmasında da önemli mesafeler katedilmiştir.

Unutulmamalıdır ki vergi toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir konudur. Reform niteliği taşıyan bu düzenlemelerle vergi konusundaki sorunların çözümü için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığımız çalışanlarına büyük görev düşmektedir. Bunun yanında başta mükelleflerimiz olmak üzere ve mükelleflerimizle Gelir İdaresi arasında bir köprü vazifesi yapan meslek kuruluşlarının ve diğer tüm sivil toplum örgütlerinin vergi konusu üzerinde hassasiyetle durmaları ve sorumluluk almaları gerekmektedir.  29.12.2010

A.Serdar AKSOY
Adana - Mersin Vergi Dairesi Başkanı
www.muhasebenet.net

 
    Yasal Uyarı  

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.