Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  20 ARALIK 2010

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   
Şakir GÜRLÜK
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
sakircihangir@hotmail.com
 
   

BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI


Bağımsız denetim, denetim lisansına sahip bağımsız denetçiler tarafından yapılır. TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi tarafından açılan sınavlarda başarılı olan meslek mensupları denetim lisansı almaya hak kazanırlar ve bağımsız denetçi unvanını alırlar. Bağımsız denetim lisanslama eğitim, sınav ve işlemleri TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi “Bağımsız Denetim Eğitim Sınav ve Lisanslama Müdürlüğü” tarafından yürütülür. Sınav komisyonu Bağımsız Denetim Merkezi tarafından önerilen ve Birlik tarafından onaylanan belirlenen beş üyeden oluşur.

Sınav A Grubu dersler; B Grubu dersler ve C Grubu dersler olmak üzere üç aşamalıdır. A Grubu dersler; Finansal Muhasebe ve Raporlama Standartları, Denetim Güvence Standartları, İç Denetim Standartları, İç Kontrol Sistemi, konularını kapsar. B Grubu dersler; Türk Ticaret Kanunu (Şirketler ve Denetim Hukuku), Denetim Deontolojisi ve Etik Uygulamaları, Kurumsal Yönetim, konularını kapsar. C Grubu uzmanlık dersler; SPK Mevzuatı, BDDK Mevzuatı konularını kapsar.

A Grubu derslerin sınavlarını tamamlayanlar, B Grubu derslerin sınavlarında da başarılı olmaları halinde “TÜRMOB Bağımsız Denetçilik Lisansı”nı almaya hak kazanırlar. “TÜRMOB Bağımsız Denetçilik Lisansını” alan bağımsız denetçiler isterlerse C Grubu derslerinden her biri için açılan özel bağımsız denetçilik sınavına girerek ayrıca “TÜRMOB Bağımsız Denetim Uzmanlık Lisansı”nı da alabilirler. Sınavlar öncesi TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi tarafından açılan eğitimlere katılmak zorunludur. Bu eğitimler A Grubu dersler için 60 saatten, B Grubu dersler için 45 saatten, C Grubu uzmanlık alanlarının her birisi için 12 saatten az olamaz. Merkez Yönetim Kurulu eğitim saatlerini yüzde elli azaltabilir veya artırabilir. ) Sınavlar yazılı olarak düzenlenir.

Sınavda başarılı olabilmek için her bir sınav konusundan (dersten) 100 üzerinden en az 50 puan almak ve sınav ortalamasının en az 65 puan olması gerekmektedir. Bağımsız denetim sınavında başarılı olanlara TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi tarafından “Bağımsız Denetim Lisans Belgesi” verilir. Bağımsız denetçiler “Bağımsız Denetim Lisans Belgesi” olmaksızın TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi bünyesindeki bağımsız denetçi kütüğüne kayıt olamazlar.

Bağımsız denetçilerin almış oldukları lisanslarının devam etmesi için 3568 sayılı Kanunun 44’ncü maddesi gereği yayımlanan ilgili yönetmelik hükümlerine göre “Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi”ni tamamlamaları şarttır. Bağımsız denetim standartlarının takibi, denetim standartları ile ilgili görüş ve önerilerin hazırlanması ve Türkiye Denetim Standartları Kurulu ile ilişkiler TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi “Denetim Standartlarını İzleme Müdürlüğü” tarafından yerine getirilir. Kaynak; 27746 S.RG. Saygılarımla,

Şakir GÜRLÜK

SM.Mali Müşavir

sakircihangir@hotmail.com

-Yasal Uyarı

-Diğer makaleleri

-AR-GE Vergisel teşvikler

-Aile Hekimlerinin tevkifatı

-İşsizlik sigortası nedir ?

-İsteğe Bağlı Sigorta, başlangıcı, sona ermesi

-İsteğe Bağlı Sigorta, başlangıcı, sona ermesi

-2010 Mali tatili yaklaşıyor

-Aile hekimlerinin görev ve sorumlulukları

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.