Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   02 aralık 2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Şakir GÜRLÜK
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
sakircihangir@hotmail.com

Kastamonu
02.12.2009

 

Anonim Şirketlerde Genel Kurul

Giriş

Anonim Şirketlerde Genel Kurul, eski adıyla Umumi Heyet, şirketin ortaklarının hepsi bir bütün olarak umumi heyeti temsil ederler. Genel Kurul en yüksek organdır. Organizasyon şeması tabiri vardır ya, işte o şemanın en tepesidir. Pay sahipleri, organların tayini, (idare meclisi ve murakıpların seçilmesi) hesapların tasdiki, onanması, kazancın dağıtılıp dağıtılmaması gibi şirket işlerine müteallik haklarını genel kurul toplantılarında kullanırlar. (T.T.K.Md:360)

Umumi heyetler (Genel Kurul)  olağan veya olağanüstü olarak toplanırlar. Yıllık olağan genel kurul toplantıları her hesap devresi sonundan itibaren üç ay içinde ve en az yılda bir defa olur. (T.T.K.Md:364) Umumi heyetleri lüzumu halinde olağanüstü toplantıya davete sahip olanlar, İdare Meclisi (Yönetim Kurulu) ve Murakıplar Heyeti (Denetim Kurulu)’na aittir. (T.T.K.Md:365) Umumi Heyetin (Genel Kurul) toplantıya daveti ana sözleşmede gösterilen şekil ve surette ve ticaret sicil gazetesinde ilan edilerek, toplantı günleri hariç olmak üzere toplantı gününden en az iki hafta önce yapılır. Hisse senetleri nama yazılı olan pay sahipleriyle önceden şirkete bir hisse senedi tevdi ederek ikametgahını bildiren pay sahiplerine taahhütlü mektupla toplantı günü bildirilir.(T.T.K.Md:368) Ayrıca; Bütün şirket ortakları veya temsilcilerinin itirazda bulunmamaları halinde Genel Kurul toplantılarına ait diğer hükümler saklı kalmak şartıyla yukarıda saydığımız toplantıya davet hakkındaki prosedürleri uyulmaksızın da Genel Kurul olarak toplanabilirler.Biz buna Bütün Pay Sahiplerinin Hazır Bulunmasıyla veya 370 e göre Toplantı diyoruz. (T.T.K.Md:370)

Genel Kurul Toplantıları, Anonim Şirket ana sözleşmesinde aksine bir hüküm olmadıkça, şirket merkezinin bulunduğu yerde toplantıya davet edilir. Toplantı Nisabı, yine ana sözleşmede aksine bir hüküm yoksa şirket sermayesinin en az dörtte birini temsil eden pay sahiplerinin çoğunluğu ile toplanır. (T.T.K.Md:371-372) Ancak, ilk toplantıda bu nisabı temsil eden pay sahiplerinin bulunamaması yani çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantıda hazır bulunan pay sahipleri, temsil ettikleri sermayenin miktarı ne olursa olsun müzakere yapmaya ve karar vermeye yetkilidirler.

Genel Kurulu toplantıya davete ilişkin ilan veya davet mektuplarında toplantı gündeminin gösterilmesi gerekir. Ana sözleşmeye göre Genel Kurulun Olağan toplantı gündemine;     

1-Açılış ve yoklama,

2-Divan Heyetinin teşekkülü ve divan heyetine tutanaklara imza yetkisi verilmesi,

3-Yönetim Kurulu Raporu ve Murakıplar Kurulu Raporlarının okunması, müzakeresi,

4-Şirketin Bilanço ve Gelir Tablosunun okunması, müzakeresi, kar dağıtımı hususunun görüşülüp karara bağlanması

5-Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerinin huzur haklarının görüşülüp karara bağlanması,

6-Müddetleri sona eren yeni, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerinin seçimi ve görev sürelerinin tespiti,

7-Dilekler, teklifler, temenniler ile sair lüzumlu görülen hususlar.

Yazılarak, ayrıca gündemde gösterilmeyen hususlar müzakere olunmaz.

 

Sonuç,

Genel Kurul Toplantısında gündem dâhilinde yapılan görüşmeler ve alınan kararlar divan katipleri tarafından, Genel Kurul Toplantı Tutanağına yazılır. Tutanak Divan heyeti ve Hükümet Komiseri Tarafından imzalanır. Ayrıca bu genel kurul toplantıları ile ilgili en önemlisi, Toplantıda Hükümet Komiseri bulunması zorunluluğudur. En sonunda Hükümet Komiseri de toplantı ile ilgili kendi raporunu hazırlamak suretiyle toplantı ile ilgili görüşlerini ifade der. Sevgi ve Saygılarımla, Kaynak: T.T.K.

NOT: Sermaye şirketlerinin genel kurul toplantıları ve bu toplantılarda bulunacak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Komiserleri hakkında yönetmelikte değişiklik yapan yönetmelik 01.12.2009 Tarih ve 27419 Sayılı  Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. (Okumak için tıklayınız)

Şakir GÜRLÜK

SM.Mali Müşavir

sakircihangir@hotmail.com
 

-Yazarın diğer makaleleri;

-Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu

-Anonim Şirketlerde Murakıplar

-Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim

-En az muayene ücreti 2 Tl.

-Vergi Gelirleri Azaldı Harcamalar Tamgaz…

-Vergi kaçırana hapis cezası

-Konaklama emekli'den, kaplıca SGK'dan...

-Kredi kartın varsa aidatı da var

-Diğer makaleleri için tıklayınız

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.