Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   27 Mart 2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


ÖNDER ÖZSOY

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

info@onderozsoy.com

ozsoy_1973@hotmail.com

 

FİŞİNİ DE AL MUSTAFA ALİ

 

GİRİŞ

   Hatırlar mısınız bir reklam filmi vardı Reklam aynen şöyle idi “Fişini de al mustafa ali” şeklinde konuşmalara sahne olan ve mizahi çerçevede fiş alma alışkanlığını konu alan bu reklam filmi.... evet hatırladınız mı  acaba ne derece fiş alma bilincini zihinlere yerleştirdiği  veya mizahi çerçevede  kalıp, kalmadığı tartışıla dursun; bir başka konuşma gözüme  takıldı.  

Patron sekreterine alış veriş listesini uzatır ve aldığı her ürün içinde satış fişi almasını ister. . Sekreter alış verişi yapar ve patronla aralarında şöyle bir konuşma geçer.
Patron: Ah geldin mi kızım. Aldın mı listedekileri?
Sekreter: Aldım
efendim aldım.
Sekreter: (Kese kağıdının içindeki fişleri kastederek) Fişleri de aldım tek tek.
Patron: Bu ne bu.
Sekreter: Fiiş.
Parton: Ne fişi?
Sekreter: Ne olacak elektrik fişi.
Patron: Kızım ben bu fişi istemedim ki senden.
Sekreter: Ne fişi istediniz?
Patron: Satış fişi istedim.
Sekreter: Haa onu aldım.
Patron: Hah işte ben bu fişi istedim senden.
Sekreter: A a ama bunu
söylemenize gerek yok ki, bunun bir vatandaşlık görevi olduğunu herkes biliyor. Ben yapınca alış verişi zaten alıyorum satış fişi.  

   Krizlerin eksik olmadığı ülkemizde yine bir ekonomik paket daha açıklandı ve paket aynen şu kalemleri içermekte idi:  3 aylığına mobilya, bilgisayar,büro makineleri, işyeri olarak kullanılacak emlak satışı ve sanayi makinelerinin KDV'sini 10 puan indireceklerini, konut alım-satımından alınan tapu harcının da binde 15'ten binde 5'e çekileceği, belirtilmektedir.Tabi bunlar ekonominin canlanması adına güzel bir yaklaşımlar olarak düşünülebilir.Ama bunlar yeterli mi? elbette değil insanların alım güçlerinin düştüğü ve her gün yeni bir kredi kart mağdurunun akıbetini gerek görsel gerekse yazılı basın aracılığı ile görmekteyiz.İnsanların nakit daralması sonucu sıkıntılı  günlerini kurtaracak bir kurtarıcı maalesef kredi kartı  olmaktadır.Bu nedenle insanların temel ihtiyaçlarını karşıladığı kalemlerin Katma Değer vergisi olabildiğince düşürülmeli ki insanlarımıza bir merhem olabilsin ben zannetmiyorum ki insanlar şu ortamda mobilya ve bilgisayar almayı düşünsün tabi düşünce her kesim için geçerli olmayabilir ama genel varsayım bu şekil olduğu inancındayım. 

AÇIKLAMA 

   Toplum hayatı yaşayan herkes, topluma karşı bir takım vazifelerle yüklüdür. Bu vazifelerin meydana getirilmesi ile toplum için iş gören hükümetler, bu işleri yapabilmek imkanlarını sağlamış olurlar. Bir hükümetin,vatandaşlarının rahat yaşaması için gerekli olan vazifelerini yapabilmesi, ancak, o hükümetin düzenleyebileceği bütçeler aracılığı ile olabilir. Bu bütçelerin düzenlenmesinde çeşitli gelirler baş rol oynar. Bu gelirlerin başında da hükümet tarafından vatandaşlardan alınan vergi yer alır. Toplumdan çeşitli gelirler elde eden bir kimse, bu gelirlerin belirli oranda olan bir bölümünü, toplum hayatın temsilcisi olan hükümete vermek suretiyle, geri vermiş olur. Böylece toplumun gelişmesi, vatandaşın daha rahat yaşama imkanlarının sağlanması, mümkün olur. 

   Katma Değer vergisi bir  firmanın satışları ile  alışlar arasındaki farktır. Bir ekonomide bütün firmaların meydana getirdiği katma değerler toplamı ise  o ülkedeki gayrisâfî millî hâsılayı meydana getirmektedir.ıÜüKatma Değer Vergisi malın üretiminden tüketimine kadar geçen süre içinde kazandığı katma değer üzerinden alınan ve vergi matrahından düşülmesine imkan veren veya her aşamadaki katma değeri vergileyen bir yayılı muamele vergisidir.Katma Değer Vergisi tüketim vergisi niteliğindedir.. En kolay ve yaygın olan katma değer vergisi türü, tüketim tipi olanıdır. Katma Değer Vergisi 1.1.1985 târihinden îtibâren 3065 sayılı kânunla Türk vergi sistemine girmiştir.

   Katma değer vergisi yukarıda bahsedildiği üzere esas mükellefi tüketicilerdir.Ara safhalarda ki her kısım bu verginin taşıyıcısıdır.Benim merak ettiğim Tüketiciden alınan bu verginin  ne kadarı devletin kasasına girmekte  veya  ne kadarı bu safha da erimekte yoksa tüketiciden alınan bu vergi taşıyıcının bir finansman kalemi mi olmaktadır.Tabi madalyonun diğer yüzü ise mükellefin Katma değer vergisini ödediği dönemde devlet alırken mükellefinde katma değer vergisin devrettiği dönemde de devletten kolayca alınabilmeli tabi bu dediklerim ne zaman olur veya olmaz onu bilemeyiz ama Devlet ile mükellef arasında ki ilişkilerde her iki tarafta sorumluluk ve görevlerini en iyi şekilde idrak edebilirse herhalde sorunlar nispeten azalır diye düşünüyorum.Kimi mükelleflerde  şöyle bir düşünce hakimdir.Mükellef bir bedel ödediği zaman karşılığında gözle görülür elle tutulur bir nesne görmek isterler vergi ödeme  bu örneğin dışında kaldığı için insanlara vergi ödemek hep itici gelmiştir.   

SONUÇ:

  Aklıma geçenlerde bir mükellefimle olan konuşmam geldi.Mükellef bana aynen şöyle dedi benim Hollanda da ki bacanağımın muhasebecisi kasanda 100.000 euro gözükmekte şayet bu parayı bana getirip göstermezsen seni maliyeye rapor ederim demiş.Adamda eşinden dostundan toplayıp götürmüş göstermiş ve daha sonra  geri dağıtmış.Avrupa birliğine girmekte olan ülkemizde biz bir mükellefe böyle desek ne olur.


ÖNDER ÖZSOY

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

info@onderozsoy.com
ozsoy_1973@hotmail.com

27.3.2009

-Çile bülbülüm çile...

-İktisadi kıymetlerde amortisman uygulaması

-Diğer makaleleri için tıklayınız

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.