Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MAKALE / YORUM  / 1519.09.2007    

ara

 Ana Sayfa 

        Staj-Stajyer Rehberi

Makaleler 

Danışma Hattı 

                  Pratik Bilgiler

Beş Dakika Ara 

          2007 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖMER DALIMDU

Muhasebe

Empati Bilişim

omer@empati.com.tr

 

EMEKLİLİK YAZI DİZİSİ 2

 

 

Geçen yazdığımız makalemizde sigortalının emeklilik hesaplamasını ve emeklilik ile  ilgili bir takım önemli hususlara değinmiştik. Bu yazı dizimizde ise bizlere gelen soruları elimizden geldiği kadarıyla cevap yazmaya çalıştık. 

 

Emekli olmadan kıdem tazminatı alınır mı ?

 

1475 sayılı İş Kanunu'nun Kıdem Tazminatı başlıklı 14. maddesine eklenen beşinci bent gereğince, "506 sayılı kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılan işçiler kıdem tazminatı alır.    Yapılması gereken; SSK İl müdürlüğü’ne bir dilekçeyle müracaat etmek.Ve böylece SSK müdürlüğünden alınacak olan "Kıdem  Tazminatı alabilir"  yazısını işverene ibraz eder ise ;  işi bıraktığı anda Kıdem tazminatı alır. 

 

Yaş bekleyen sigortalının sağlık yardımı alabilir mi ?                              

 

SSK sigortalılarından sigortalılık niteliğini yitirenlerin (sigortalılar son ödenen primin ilişkin olduğu günü takip eden onuncu günden başlanarak sigortalılık niteliği yitirilmiş sayılmaktadır. bu tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olan sigortalı. Bakmakla yükümlü olduğu kişilere 6 ay 10 günlük sürenin dolmasından sonra sağlık yardımı alabilmesi mümkün değildir. Aynı şekilde 120 gün (sigortalının kendisi içinde sigorta niteliğini yitirdiği tarihten sonraki 6 ay için sağlık yardımı alabilmesi için sigortalılık niteliğini yitirdiği tarihten geriye doğru 1 yıl içinde 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir. Hastalık sigortası primi ödemiş olan sigortalı kendisi içinde 6 ay 10 günlük sürenin dolmasından sonra sağlık yardımı alamaz.

 

Emeklilik aylığı Bağlanması İçin nereye ne şekilde hangi evraklarla müracaatta bulunmam gerekir ? 

 

1- Tahsis Talep Beyan ve Taahhüt Belgesi

2- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği.

3- Sigortalı Hesap Fişi

4-  İki Adet Fotoğraf

 

 Yukarıdaki evrakları tamamladıktan sonra son defa çalıştığı işyerinin Bağlı bulunduğu Sigorta İl Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekir.  

 

SSK emekli aylığı nasıl hesaplanır ?

 

 SSK emekli aylığı hesaplama yöntemi 1 Ocak 2000’den itibaren değişti.SSK’lının 2000 yılından önceki çalışmalar için gösterge katsayı sistemi olan son 10 yılın ve 5 yılın ortalaması alınırdı.Fakat 01.01.2000’den sonra çalıştığı tüm yılların kazançları toplanarak ortalaması alınır.

  

Sosyal güvenlik kuruluşlarından emekli olmuş ve tekrar çalışan işçilerin sigortalı olması zorunlumudur ? Zorunlu ise prim oranları % kaçtır ?

 

Prim oranları;  

 

İşçi payı(%)                 işveren payı(%)          Toplam

     % 7,5                            % 22,5                    % 30

  

Emekli çalışanlar için işsizlik sigortası primi ödenir mi ?

  

Emekli olupta tekrar sigortalı olarak çalışmaya başlayan işçiye İşsizlik primi ödenmez. Dolayısıyla prim ödenmediği için de işsizlik ödeneği alamaz.

 

Çok değerli katkılarından dolayı saygıdeğer hocam SGK Başmüfettişi Mustafa KESKİN’e teşekkür ederim.

 

Devam edecek

 

 

 

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.