Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   17 TEMMUZ 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

 

 

Adana’nın güzel kızları  Pamuk, Ayçiçeği ve  Mısır 

Vaktiyle bu bereketli Adana  topraklarında ayçiçeği diye bir ürün neredeyse ekilip biçilmezdi. Adana’nın pamuk ağaları tarlasına pamuktan gayrısını yaklaştırmazdı. Pamuk Çukurova’nın Adana’nın sembolüydü, içinde pamuk geçmeyen şiir, şarkı, türkü Adana’lı sayılmazdı.

Rahmetli babam pamuk tarlasına hiçbir ilave tohum attırmazdı, eğlencelik çekirdek amacıyla çiğidin (pamuk tohumu) içine üçbeş ayçiçegi (günebakan) atmak isterdik ama  karıştırtmazdı, pamuk tarlasının  fiyakasını bozmasın diye…

Zaman ne kadar da acımasız değil mi  fiyakasını bozar diye tarlanın en işe yaramaz kıyısına, sınırına attığımız ayçiçeği tohumları baksanıza, pamuk tarlalarını neredeyse topyekün ortadan kaldırdı. Pamuk tarlasının karbeyazını, çiğidin toprağa düşüşünü görebilmek için baksanıza geçen yıl oturup “Beyaz Gelincik” dizisini izlemek zorunda kaldık.

Benimki biraz nostaljiydi, nostaljisi bir yana pamuk; sanayi ürünü olması nedeniyle Adana’nın hem tarımı hem sanayisi kol kola verip Adana’yı Adana yaptı, halen dışardan bakıldığında  Adana pamuk diyarı bilinir, bilmezler ki Tarım Bakanlığı 2006  verileriyle Türkiye’de pamuk ekim alanlarının % 7’si Adana’da yapılmakta. Ümidimiz odur ki nostaljisini yaptığımız pamuklu günlere tekrar kavuşuruz. Şalvarının cepleri en son basılan  banknotlarla dolu Adana köylüsü-çiftçisi, pamuk üreticisi belki şehre yeniden gelir.

Adana ilimizde 1970-80’li yıllarda ekim alanı 300.000 hektar iken 2004 yılında 32.000 hektara kadar gerilemiştir. Adana  1970-1980’li yıllarda pamuk ekim alanlarının fazla yapıldığı dönemde ekonomik gelişmişlik anlamında ülkemizde ilk 4. sırada yer alırken, bu gün gelinen noktada pamuk ekim başka etkenleri de dikkate aldığımızda ekonomik gelişmişlik daha geri sıralarda yer almaktadır. Pamuğun bu bereketli topraklardan göçüp gitmesiyle ikame tarım ürünleri arayışı sonucu, ayçiçeği ve mısır alternatif ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde bitkisel yağ açığı olması nedeniyle her yıl 300-700 bin ton ayçiçeği tohumu ve 100-200 bin ton civarında ham ayçiçeği yağı ithal ediyor. Ayçiçeği en önemli bitkisel yağ kaynağını oluşturduğundan, pazar sorunu da bulunmamaktadır.

Adanalı pamuğa sahip çıkamamanın bedelini ağır ödedi ödüyor da, pamuk üreticisi köylü-çiftçinin gelir düzeyi düştü, pamuğa  dayalı birçok sanayi kuruluşu ya kapandı veya merkezini başka şehirlere taşıdı.

Adana İl Tarım Müdürlüğü’nce hazırlanan “Adana Tarım Master planı-2005” adlı yapıttan aldığımız bilgilere göre Adana İlimizin toplam yüzölçümü 1.403.000 hektar’dır. Bunun % 38.5’ini tarım toprakları oluşturmaktadır (540.155 hektar). Söz konusu tarım topraklarının % 85’i ekilen tarla arazileridir. (459.131 hektar) Türkiye genelinde Mısırın toplam %47’lik ekim alanları Adana’da dır. Son yıllarda Adana’da ayçiçeği ekim alanlarında hızlı bir artış yaşanmaktadır. 

Kendi sanayisini oluşturan bir tarım ürünü olması  nedeniyle mısır ve ayçiçeği  sanki pamuğa benziyor, o zaman onlara iyi sahip çıkmak gerekmez mi? daha fazla modern ekim alanları ve ürün kalitesi için hep birlikte çaba sarf etmemiz gerekmez mi ?…  İşin bu kısmı Adana çiftçisine, Devletin tarım politikasında tarım memleketi olan Çukurovayı tarım politikalarının karar mekanizmalarına ortak etmek... İşin bu kısmı Adana siyasetçisine, ürünleri sanayi tesislerinde işlemek yeni istihdam yaratmak Adana’ya Çukurova’ya Türkiye’ye katma değer yaratmak… İşin bu kısmı Adanalı Sanayicilere, bir de sanayicilerin derdi ne ki kanuni merkezlerini oraya buraya taşıyorlar diye soran Adana bürokrasisine ihtiyaç var işin özü demek ki Adanalı herkese iş düşüyor. Bölgesel milliyetçilik yapmayalım tamam da Adana’ya da sahip çıkalım yani, bizimkisi mütevazi bir talepten ibaret…

Bakın güzel kızlarımızdan Pamuk ilgisizlikten bizi terk etti diğer kızlarımız Ayçiçeği ve Mısır ilgiye muhtaç… 

SMMM Nihat CEYLAN
Sunar Grup Denetim Direktörü  

muhasebenet.net

Diğer Makaleleri;

-DAHİLDE İŞLEME REJİMİNDE TELAFİ EDİCİ VERGİ UYG. İLİŞKİN SORUNLAR VE BİR TEKLİF (12.07.08)

-Finansal kiralamada dönem sonu işlemlerinin vergisel boyutu ve muhasebe kayıtları 

-Limited Şirketlerin Amme Borçları
 

Yasal Uyarı
 
 
   
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.