Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE'NİN MUHASEBE REHBERİ , MAKALELER VE YAZARLARIMIZ...        

ara

 Ana Sayfa 

 Yeni İş Kanunu Sözleşme

Makaleler 

Danışma Hattı 

Hakkımızda 

Beş Dakika Ara 

          2007 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MUSTAFA KESKİN

SGK Başmüfettişi

mustafakeskin@muhasebenet.net
 

 

                  İŞYERİNİN NAKLİ VE YAPILMASI GEREKENLER

 

        İşyerleri çeşitli nedenlerle bazen yer değiştirmektedirler .Bu yer değiştirme bazen başka bir ile olabileceği gibi bazen de aynı ilin başka bir ilçesine nakil şeklinde olmaktadır.

        Sosyal Sigortalar kurumunun taşra teşkilatlanması genelde il düzeyindedir.Ancak bazı illerin çok büyük olması nedeniyle kurumun ilçe düzeyinde de teşkilatlandığı yerler vardır.

        Eğer işyerinin kurulu bulunduğu ilde SSK sadece il düzeyinde teşkilatlanmış ise işyeri o ilin başka bir ilçesine nakil olsa bile SSK da eski dosyasından ve eski numarası üzerinden işlem görmeye devam eder.

       Ancak, İşyerinin faaliyette bulunduğu adresten; başka bir ildeki veya aynı ilde diğer bir ünitenin görev alanına giren adrese nakil edilmesi halinde, işverence işyerinin nakil edildiği yeri çevresine alan Üniteye en geç nakil tarihinde yeniden İşyeri Bildirgesi verilmek zorundadır. Boşaltılan işyeri ise bir ay içinde yazılı olarak ilgili üniteye bildirilir.İşyeri yukarıda belirtilen süre içinde yeni üniteye tescil ettirilmezse 506 sayılı Yasanın 140.maddesine göre işverene asgari ücretin bir ila üç katı  tutarında olmak üzere(tuttuğu defter türüne göre değişir.) idari para cezası verilmektedir.

       Bu nakille birlikte sigortalıların önceki işyeri numarasından bildirimleri de sona erer.Yani işyerinden çıkışları verilir.Ancak dikkat ederseniz bu çıkış hizmet akdinin sona ermesinden kaynaklanan bir çıkış değildir.Bu çıkıştan dolayı da nakil sonucu açılan işyeri numarasından bu sigortalılar için giriş yapılması gerekmektedir.Hizmet akdi kesilmediği halde nakilden dolayı işe giriş bildirgesi verilmesi gerektiğinden bu durumda olan sigortalılar için eğer işe giriş bildirgeleri 506 sayılıYasanın 9.maddesinde belirtilen sürede verilmemiş olsa bile işverene işe giriş bildirgelerinden dolayı idari para cezası verilemez.

        Bu durumda idari para cezası verilemeyeceği Sosyal Sigortalar Kurumu genel müdürlüğü Tahsisler Dairesi Başkanlığının 25.03.1998 tarih 216793 sayılı Genel Yazısında, ilk işyerinden tescil işlemi yapılmış olan sigortalıların naklen ve iş akdi ilişkisi sona ermeden aynı işverenin kurumun başka şubesince tescil edilmiş diğer işyerinde çalışmaya başlaması halinde bu işyerinden yasal süresi içinde kuruma verilmeyen işe giriş bildirgelerinden dolayı işveren hakkında idari para cezası uygulanmayacağı açık bir şekilde belirtilmiştir.

 

MUSTAFA KESKİN

SGK Başmüfettişi

mustafakeskin@muhasebenet.net

23.07.2007

 

 

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.