Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   27 ŞUBAT  2011

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

E-SÖZLEŞMEDEKİ AKSAKLIKLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ‏

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Usul Kanunu 405 Sıra Numaralı Genel Tebliği ile 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan ve elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi verilmiş meslek mensuplarına, mükellefler ile imzalamış oldukları yukarıdaki sözleşmeleri veya bunların iptaline/feshine ilişkin bilgileri elektronik ortamda internet vergi dairesine girme zorunluluğu getirilmiştir.

Söz konusu Genel Tebliğin, 2.1 Sözleşmelerin Elektronik Ortamda Bildirilmesi
bölümünün ikinci paragrafında; “Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce meslek mensupları ile mükellefler arasında düzenlenmiş ve hükmü devam eden Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesine/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesine ait bilgilerin, meslek mensupları tarafından bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde elektronik ortamda https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine girişinin yapılması gerekmektedir.” İfadesi kullanılarak meslek mensuplarımızdan mevcut müşterilerinin listesini en geç 15/Mart/2011 tarihine kadar verilmesini istenmektedir.

Bilindiği üzere meslek mensuplarımızın mesleki faaliyetlerinin en yoğun olduğu aylar Şubat, Mart ve Nisan aylarıdır. Çok kısa sürede yürürlüğe girecek olan “Alacakların yapılandırılması ve matrah artırımı” işlemleri de bu aylar içinde yerine getirilecektir.

Bu kadar iş yoğunluğu içinde VUK 405 numaralı Genel Tebliği ile getirilen
yükümlülüklerin 15/05/2011 tarihine ertelenmesi gerekir.

VUK 405 sayılı Genel Tebliğin uygulanmasında yaşanan sorunlar ve çözüm
önerileri aşağıda belirtilmiştir.

SORUN :

Adi ortaklık şeklinde faaliyet sürdüren SMMM ’lerin durumu:  Adi ortaklık şeklinde faaliyet sürdüren meslektaşlarımız bağlı oldukları vergi dairesinden “ADİ ORTAKLIK” adına E-Beyanname Gönderme şifresi almaktadırlar. Ortakların her birisine ayrı ayrı şifre verilmemektedir. “E-Beyanname yetki bilgileri” sayfasında yer alan bilgilerin girilmesinde Yeni Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi Bölümü’ne Adi ortaklığın bilgisi girilememektedir. Bilgiler ancak Gerçek kişi meslek mensuplarını veya Tüzel Kişilik olan A.Ş ve LDT. ŞTİ’ lerini kabul etmektedir.

ÇÖZÜM :

Sistemdeki, Yeni E-Beyanname Aracılık Sözleşmesi Girişi bölümünde değişiklik
yapılarak ADİ ORTAKLIK Vergi Numarasına göre de giriş yapılması gerekir. Aksi
durumda adi ortaklık şeklinde hizmet veren meslek mensuplarımız bu bildirimleri
veremeyeceklerdir.

SORUN :

“E-Beyanname yetki bilgileri” sayfasında yer alan bilgilerin girilmesinde Yeni
Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi Bölümü’nde hizmet
sözleşmesi tarih ve sayısı sorulmaktadır.

ÇÖZÜM :

Meslek Mensuplarımız Defter Tutma ve Danışmanlık Hizmetlerine ilişkin mesleki
sözleşmeleri her halükarda yapmaktadırlar. Ancak; Münferiden (GMSİ, MSİ, Diğer Kazanç ve İratları Yıllık Beyannameleri) gönderecekleri E-Beyannameler için hizmet sözleşmesi düzenlememektedirler. Bu tür mükellefler için sadece (4) numaralı sözleşmenin düzenlenmesi yeterli sayılarak bu sayfadaki Hizmet Sözleşmesinin Tarih ve Numara kısmının çıkartılması gerekir.

SORUN :

Yeni Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi Bölümünde yer alan Hizmet sözleşmesi düzenleme tarihi (Mesleki Sözleşme) ile (3) numaralı aracılık ve sorumluluk sözleşmesi düzenleme tarihi arasında 30 günlük fark olması halinde sistem uyarı vermektedir.

ÇÖZÜM :

Meslek mensuplarımız her yıl hizmet sözleşmesi (Mesleki sözleşme) düzenlemektedirler. Ancak E-Beyanname gönderme sözleşmesini içeren ve VUK 340 Nolu Genel Tebliğ ekinde yer alan (3) Numaralı sözleşme 2004 tarihinden itibaren yapılmaya başlanmıştır. Örneğin Meslek mensubumuz E-Beyanname sisteminin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki yıllarda bir müşterisi ile 2006 Tarihinde (3) Numaralı sözleşmeyi imzalamıştır. Her yıl da mesleki hizmet sözleşmesi düzenlemektedir. 2011 yılı için Ocak ayının başında Mesleki sözleşmeyi imzalamıştır. Bu durumda iki sözleşme arasında 30 günden fazla süre olması nedeniyle bu mükellefin bilgilerini sisteme girerken ikazla karşılaşılmaktadır. Mevcut müşteriler için mesleki sözleşme tarihi ile (3) nolu sözleşme tarihi arasındaki süreye bakılmaksızın bilgi girişi sağlanmalıdır. 30 günlük süre yeni alınacak müşteriler için kullanılabilir. Ayrıca, 29/06/1997 tarih ve 23034 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “4 Seri No lu Vergi Beyannamelerinin Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce İmzalanması Hakkında Genel Tebliğ” hükümlerine göre; Meslek
Mensuplarımızın VUK Mükerrer 227. Madde uyarınca defterini tutmuş olduğu,
danışmanlık hizmeti verdiği ve vergi beyannamelerini elektronik ortamda
imzaladıkları müşterilerine ilişkin bildirim işleminin her yıl mayıs ayının 15’ine
kadar yapılmasının anlamı kalmayacaktır. Bu yükümlülüğün kaldırması
gerekmektedir.

SMMM Mustafa MİRZAOĞLU

mustafamirzaoglu@hotmail.com 
 
   
Yasal Uyarı
 
   

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.