Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  09 ŞUBAT 2011

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  2011 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

KESİN MİZAN BİLDİRİMİ NE ANLAMA GELİYOR

 
   

I-GİRİŞ
Maliye bakanlığı, 19.01.2011 Tarih ve 27820 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 403 nolu Vergi Usul Kanununu Genel Tebliği ile bu güne kadar alışıla gelmiş olan birçok maliye politikasında köklü değişiklik yapacağının işaretini vermiş oluyor.

Daha açık bir ifade ile bundan sonraki aşamada maliye, mükellefin atmış olduğu her adımı takip edecek gibi görünüyor. Kesin mizan bildirimi ile transfer fiyatlandırmasından örtülü sermayeye, bankalara verilmekte olan mizanların kesin mizanla karşılaştırılmasından, cari hesap alacaklarına kadar pek çok konuda şeffaflık öngörmekte.
II-MALİYE BAKANLIĞI NEYİ AMAÇLIYOR
Hepimizin bildiği üzere 2010 yılından itibaren e-devlet sisteminin uygulamaya konulması ile birlikte devlet kurumları birbirleri arasında veri alışverişini elektronik ortamda yapmaya başladılar. Özellikle TC kimlik numarası uygulamasından sonraki aşama olan bu paylaşımla birlikte, kişiler gerek adli mercilerce gerekse maliye tarafından çok rahatlıkla takip edilebilir hale gelmiştiler. TC Kimlik numarası sayesinde bir şahıs bankaya ne kadar para yatırdı, nereden gayrimenkul aldı, hangi marka arabaya biniyor, aylık ne kadar kredi kartı ile harcama yapıyor gibi pek çok konuda maliye insanları takip etme imkanına kavuşmuş bulunuyor.
İşte bu sürecin devamı niteliğinde olan Kesin Mizan Bildirimi ile Maliye, sadece şahısların yapmış olduğu harcamaları değil şirketlerin de harcama ve gelir kalemlerini kolaylıkla takip edebilir hale gelmiş oluyor. Özellikle serbest piyasa şartlarında rekabetin her geçen gün biraz daha zorlaştığı günümüzde, işletmeler sık sık bankaların kapısını çalarak kredi talebinde bulunuyorlar. Ancak kurumsallaşmasını tamamlayamamış, belirli bir büyüme hacmine ulaşamamış işletmeler bankalardan daha fazla kredi alabilmek için bir takım bilanço hilelerine başvurmaktaydılar. Bu tebliğ ile birlikte maliye işletmelerin bankalara vermiş oldukları mizanlarla kendisine beyan etmiş olduğu mizanları karşılaştırabilir hale gelmiş olacak. Bunun bir yansıması olarak ta bankalar işletmelerin muhtemel bilanço hilelerine karşın kendilerine daha sağlıklı ve güvenli veri sağlayabilmek için elektronik ortamda istemiş oldukları Bilanço, Gelir Tablosu, Geçici Vergi ve Kurumlar Vergisi beyannameleri ile birlikte elektronik ortamda hazırlanmış Kesin mizanı isteyeceklerdir.
III-SONUÇ
Sonuç olarak şunu belirtmeliyiz ki başta IMF ve AB’nin istekleri olmak üzere Maliye Bakanlığı artık Türkiye’de kayıt dışı ekonomi istemiyorlar. Maliye bakanlığı da bunun uygulayıcısı olarak işletmelere ya kendinize bir çeki düzen verin ya da çekip gidin diyor. Bu süreçlerin sonunda gerçek manada ticaret yapma niyeti olmayan, enflasyonist ortamların oluşturmuş olduğu bir takım alışkanlıklardan vazgeçilmesi için her türlü baskıyı isletmeler üzerinde yapmaya başladılar. Şunu da hatırlatmadan geçemeyeceğim ki; Maliye bakanlığı özellikle son dönemlerde tüm ağırlığını denetim üzerine yoğunlaştırmış durumda. Bunun için bir çok teknolojik alt yapı yatırımlarına gitti, pek çok personelini eğitti. İncelenmeyecek şirket kalmayacak sloganı ile son dönemde tüm firmaların inceleneceği mesajını veriyor.

Murat ÇELİK
İnşaat ve Şirketler Muhasebesi Uzmanı
www.muhasebenet.net
 

 
    Yasal Uyarı  

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.