Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   06 Temmuz  2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Mahmut SUÇİÇEK

Vergi Denetmeni
mahmutsucicek@gmail.com

www.vergisigorta.com

 

Mali Tatil Ne İsa'ya Ne de Musa'ya Yaradı

 

Mali tatil, "5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun" ile hayatımıza girmiş bulunmaktadır. Bu sene mali tatil 1 Temmuz Çarşamba günü başladı ve 20 Temmuz (Yirmisi dahil) da son bulacaktır. 

Mali tatilin ismi kulağa çok güzel gelmektedir. Ama gel gör ki olay hiç bildiğiniz gibi değil. İçi seni dışı beni yakar misali...   

Mali tatil ihdas edilmesi hakkında kanunun genel gerekçesine baktığımızda; 3568 sayılı kanuna göre yetki almış meslek mensuplarının yoğun ve yorucu bir iş temposuyla çalıştıkları ve kendilerine ayrılan bir tatil zamanı olmadığından dolayı dinlenemedikleri, bu nedenle meslek mensuplarının yoğun iş stresinden uzaklaşarak, daha verimli ve sağlıklı çalışmalarını sağlanması için mali tatil ihdas edilerek tatil yapmaları amaçlanmıştır. Mali tatilin diğer bir amacı ise başta Maliye Bakanlığı olmak üzere, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları çalışanlarının da tatil yapması amaçlanmıştır. 

Görüleceği üzere kanunun genel gerekçesinde mali tatil ile meslek mensuplarının ve başta maliye bakanlığı çalışanlarının tatil yapması amaçlanmıştır. Ancak ortaya çıkan kanun maalesef kanunun genel gerekçesi ile çelişmektedir. Çünkü ne meslek mensupları ne de maliye çalışanları mali tatil süresi içerisinde herhangi bir tatil yapamamaktadırlar.  

Birçok meslek mensubu ile yaptığımız görüşmede hepsinin, mali tatilin iş yüklerini azaltmadığını, rutin işlerinin devam ettiğini ve kesinlikle herhangi bir tatil yapmadıklarını belirtmişlerdir.   

Çünkü meslek mensuplarının aylık olarak yapmış oldukları ve işlerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan KDV, Muhtasar beyannamelerinin ve Ba-Bs formlarının verilmesi süresi mali tatilden sonra 7 gün uzamaktadır.  

Bu nedenle meslek mensupları az önce bahsettiğimiz işleri yetiştirmek için mali tatil süresi içerisinde çalışmak zorunda kalmakta ve böylece tatil yapma imkanlarıda ortadan kalkmaktadır.  Çünkü meslek mensuplarının 1-20 Temmuz tarihleri arasında tatil yaptıklarında sözkonusu işleri 7 gün içinde bitirmeleri neredeyse imkansız olmaktadır. 

Hal böyle olunca meslek mensupları herhangi bir tatil yapamamakta ve sadece mali tatilin ismi tatil olarak kalmakta ve fiiliyatta hiçbir anlam teşkil etmemektedir.    

Diğer taraftan mali tatil maliye çalışanlarınada herhangi bir avantaj sağlamamıştır. Çünkü mali tatil süresinde maliye çalışanları aynen işlerine devam etmektedirler. Aslında adli tatilde olduğu gibi mali tatil süresince maliye çalışanlarınada izin verilmesi gerekmekte; ancak bu şekildeki bir mali tatil anlamlı olacaktır.  

Görüleceği üzere genel gerekçede belirtildiği üzere asıl amacı meslek mensuplarının ve maliye çalışanlarının tatil yapması için getirilen düzenleme malesef kör topal olarak çıkarılmıştır. Sözkonusu düzenlemeden ne meslek mensupları ne de maliye çalışanları yararlanmıştır. Herhalde böyle bir uygulamanın ülkemiz haricinde başka bir ülkede olacağını zannetmiyorum. İsmi tatil ama kendisi yok.    

Mali tatilin ismi gibi anlamlı olması için gerekli bazı düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır. Aksi takdirde hiçbir meslek mensubu bu sözde tatilden yararlanamayacaktır.   

Aslında yapılması gereken düzenleme son derece kolaydır. Temmuz dönemi içerisinde verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin bir sonraki ay olan Ağustos ayında verilmesi sağlanarak meslek mensuplarının temmuz ayında mali tatil yapması sağlanabilir.  www.muhasebenet.net  

Diğer taraftan maliye çalışanlarına ve denetim elemanlarınada mali tatil boyunca izinli sayılmaları sağlanarak mali tatilin uygulanması gerekmektedir.  

Onun haricinde şu an ki düzenlemeye göre meslek mensuplarının ve maliye çalışanlarının tatil yapması mümkün değildir. Anlayacağınız mali tatil ne İsa’ya (Meslek mensuplarına) ne de Musa’ya (Maliye Çalışanlarına) yaramıştır.


Mahmut SUÇİÇEK

Vergi Denetmeni
mahmutsucicek@gmail.com

www.muhasebenet.net

www.vergisigorta.com

06.07.2009

 

Diğer makaleleri

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.