Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   04 Haziran  2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Mahmut SUÇİÇEK

Vergi Denetmeni
mahmutsucicek@gmail.com

www.vergisigorta.com

 

Defterinizdeki Mayınlar

 

Son günlerde gündemimizi en çok meşgul eden ve üzerinde hararetli tartışmalar yapılan konu Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesidir. Aslında sınırımıza 1950'li yıllarda döşenen ve büyük bir araziyi işgal eden ve orada yaşayan insanların ölmesine veya sakat kalmasını neden olan mayınların temizlenmesi son derece önemlidir.                                                             

Sınırımızdaki mayınları temizleme görevi ve sorumluluğu siyasetçilerin işi olduğu için biz bunu onlara bırakalım ve asıl yazımızın konusunu teşkil eden defterimizdeki mayınlardan bahsedelim. Diyeceksiniz ki ne defteri ne mayını: Bilerek veya bilmeyerek aldığımız ve yasal defter kayıtlarına kaydettiğimiz sahte (naylon) belgelerden bahsediyorum. 

Bir önceki yazımızda sahte belgenin (naylon) ne olduğunu ve nasıl anlaşılacağını ve cezai müeyyidelerinin neler olduğundan bahsetmiştik. Bazı okurlarımız, gönderdikleri e-postalarda, söz konusu sahte belgeleri yanlışlıkla kullandıklarını ve bununla ilgili cezai müeyyidelerden kurtulmak için ne yapabileceklerini soruyorlar.  

Yazımızın başlığında da dikkatinizi çekeceği üzere söz konusu bu sahte belgeler yasal defterlerinizdeki birer mayındır. Her an elinizde patlayabilir. Yani eğer kazara sahte belge kullandıysanız Vergi Denetmenlerinden size heran bir davetiye gelebilir. Bu davetiye gelmeden önleminizi almanızda yarar var.  

Peki eğer kazara sahte belge kullandıysanız ne yapabilirsiniz. Bununla ilgili iki yöntemden yararlanabilirsiniz.  

1. Düzeltme beyannamesi vererek

Sahte belgeyi kullandığınız dönemde indirim konusu yaptığınız KDV’yi indirilecek KDV tutarından çıkarıp, bununla ilgili olarak düzeltme beyannamesi verebilirsiniz. Bunun üzerine Vergi Dairesi ödenecek KDV çıkıncaya kadar bütün KDV beyanlarınızı düzeltmeye tabi tutar ve ortaya çıkacak fark KDV’yi ve bir kat tutarında vergi ziyaı cezasını keser. Aynı zamanda sahte belge kullanma nedeniyle VUK 359.’uncu maddesinde yer alan kaçakçılık fiili işlendiği için incelemeye gönderebilir. Yani anlayacağınız düzeltme beyannamesi vermekle mevcut mayınlardan kurtulmuş olmuyorsunuz.

2. Pişmanlıkla beyanname vererek

Yöntemlerden bir diğeri olan ve en rasyonel olanı pişmanlıkla beyanname olduğu için biz bunun üzerinde durup bunun ile ilgili açıklama yapacağız.  

Pişmanlıkla beyanname verme, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 371. maddesinin Pişmanlık ve Islah başlıklı bölümünde; “Beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen mükelleflerle bunların işlenişine iştirak eden diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi hâlinde, haklarında aşağıda yazılı kayıt ve şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmez.

...” şeklinde açıklanmıştır. 

Pişmanlıkla beyanname şartlarından yararlanmak için bazı şartları taşımak gerekiyor. En önemli hususlardan birisi, vergi ziyaı cezasını veya kaçakçılık suçunu gerektiren fiilin idare tarafından tespit edilmeden veya herhangi bir muhbir tarafından ihbar edilmeden önce mükellefin kendisi tarafından yazılı olarak idareye başvurmasıdır.  

Sahte belge kullanmaktan dolayı VUK’nun 359. maddesindeki kaçakçılık fiilini işleyen mükellefler bir dilekçe ekinde idareye verecekleri pişmanlık beyannamesi ile hem vergi ziyaı cezasından hemde sahte belge kullanmak nedeniyle karşılaşabilecekleri hapis cezasından kurtulmuş olacaklardır.  

Devlet, ekonomik bir aktör olarak, uygun koşullar dahilinde gelirlerini maksimize etmeye çalışır. Ülkemizde beyana dayanan vergi gelirlerlerinin düşük kaldığı kadim bir gerçekliktir. Hele bir de sahte belge kullanımı yoluyla KDV gelirleri erezyona uğrarsa işte o zaman yandı gülüm keten helva.  Bu suretle, vergi büyüklükleri içinde çok önemli bir paya sahip olan, adeta bütçenin can simidi konumundaki KDV gelirlerinde sızıntı olmaması için, devlet  gereken önlemleri alacaktır. Bunun için de sahte belge kullanımı ile mücadeleyi çok sıkı bir şekilde sürdürecektir.  

Bu mücadele çerçevesinde, mükelleflere tavsiyemiz odur ki, sınırdaki mayınları temizleme işinde olduğu gibi, temizleme işini Vergi Denetmenlerine ihale etmeyin. 

Siz siz olun, eğer defter kayıtlarınızda bu tür mayınlar varsa ne ihale ile denetim elemanlarına temizletin ne de 44 yıllığına yabancı bir firmaya kiraya verin. Çünkü ihale denetim elamanlarına kalırsa size biraz masraf çıkabilir. Bu nedenle kendi işinizi kendiniz görün. İnanın bunun faydası çok daha fazla olacaktır. Aslında en iyisi bu tür mayınları döşemeden, yani sahtelik emareleri gösteren bu belgeleri defterlere kaydetmeden hassasiyet gösterilmesi en iyi seçenek olacaktır.  Fakat bir defa kayıtlara intikal ettirilmiş ise bunlardan da kurtulmak için en iyi çıkış yolu, pişmanlıkla verilen beyanname olacaktır.

 

Mahmut SUÇİÇEK

Vergi Denetmeni
mahmutsucicek@gmail.com

www.muhasebenet.net

www.vergisigorta.com

04.06.2009

 

Diğer makaleleri

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.