Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   03 Mart  2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Mahmut SUÇİÇEK

Vergi Denetmeni
mahmutsucicek@gmail.com

www.muhasebenet.net

03.03.2009

 

Yasal Defterlerin İbraz Edilmemesi

 

Vergi mükelleflerine vergi kanunları ile birtakım sorumluluk ve haklar verilmiştir. Önemli sorumluluklarından bir tanesi de defter tutma mecburiyetidir. İşletme ile ilgili yapılan tüm mali işlemlerin yasal defterlere intikal ettirilmesi ve ilgili kişi ve kurumlara gerektiğinde ibraz edilmesi zorunludur.  

Vergi usul kanununa göre tutulması gereken yasal defterlerin ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza edilmesi ve istenildiğinde vergi inceleme elemanlarına ibraz edilmesi gerekir. 

Vergi incelemesinden maksat mükelleflerin ödemesi gereken vergilerin doğruluğunu tespit etmektir. Bu nedenle mükellefler hakkında gerekli görüldüğü zaman vergi incelemesi yapılır ve mükelleflerde yasal defter ve belgelerini inceleme elemanına ibraz etmek zorundadırlar. Bazen mükellefler kendilerine verilen 15 günlük yasal süreye rağmen, yasal defter ve belgelerini inceleme elemanına ibraz etmiyorlar.  

Mükellefler yasal defter ve belgeleri incelemeye ibraz etmeyince; vergi incelemesi sonucu ortaya çıkabilecek muhtemel vergi ve cezalardan kurtulacaklarını zannediyorlar. Aslında durum hiç düşünüldüğü gibi değil. Çünkü yasal defter ve belgelerin ibraz edilmemesinin vergi kanunlarımıza göre ağır müeyyideleri var.  

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 34. maddesinde alış belgelerinde yer alan KDV’lerin indirim konusu yapılabilmesi için yasal defterlere kaydedilmesi şartı aranmaktadır. Yasal defterlere kaydedilmeyen KDV’ler indirim konusu yapılamaz.  

Dolayısıyla defterler incelemeye ibraz edilmediğinden indirim konusu yapılan KDV’lerin yasal defterlere kaydedilip kaydedilmediği görülmediğinden indirim konusu yapılan tüm KDV’lerin reddi sözkonusu olmaktadır. Bunun sonucunda mükellefler büyük KDV tarhiyatları ile karşı karşıya kalmaktadırlar. 

Durum bununla da bitmiyor. Vergi Usul Kanunun 359. maddesinin kaçakçılık suçları ve cezaları başlıklı bölümünde varlığı noter tasdik kayıtları ile tespit edilen yasal defter ve belgelerin incelemeye ibraz edilmemesi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor.  

Mükelleflere parasal bir yük getiren tarh edilecek KDV’leri, ödemek zorunda kaldıkları gibi hapis cezası ile de karşıya karşıya kalmaktadırlar. Ayrıca Vergi Ziyaına Vergi usul kanunun 359. maddesinde yer alan fiiler nedeniyle sebep olunduğu için tarh edilecek KDV’ler için 3 kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve uzlaşmadan yararlanamayacaktır. Oysa yasal defterler inceleme elemanına ibraz edilseydi, belki de tenkit edilecek bir husus bulunmayacaktı ve bu cezalara muhatap kalınmayacaktı.

Görüleceği üzere yasal defterlerin inceleme elemanlarına ibraz edilmemesi mükellefin lehine olmamaktadır. Tam tersi mükellefe para cezası yanında hürriyeti bağlayıcı ceza gibi ağır müeyyideler ile karşı karşıya kalmaktadır. Onun için bizim size tavsiyemiz defterlerinizi inceleme elemanlarına ibraz edin.

 

Mahmut SUÇİÇEK

Vergi Denetmeni
mahmutsucicek@gmail.com

www.muhasebenet.net

03.03..2009

 

Diğer makaleleri

-Yatırımcıya İndirimli Kurumlar Vergisi Geliyor (26.02.2009)

-Vergi Haftası Kutlanıyor

-Son vergi affı ile geçmişinizle barışın

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.