Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

 TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, DUYURULAR VE HABERLER"

 

 

 

-MAKALE-

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

İHRAÇ KAYITLI TESLİMLERDE TARAFLAR

ve İMALATÇININ KATLANDIĞI RİSK

M. Kemal SAĞIR                                                                                           25/10/2005

 

1.GENEL AÇIKLAMA

 

İhracatçılara getirilen  istisnalardan bir tanesi de yurtiçi teslimlerde yüklenilen KDV istisnasıdır.3065 sayılı KDV kanununun ikinci kısım birinci bölümü ihracat istisnasını konu almıştır  .Aynı bölümün 11md/1 c bendi İhraç kayıtlı satışları ele almaktadır.Kanun metnine göre ;

 

‘İhraç edilmek şartıyla İmalatçılar  tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi , ihracatçılar tarafından ödenmez.Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi , vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur.’

 

Yazımızın konusu İhraç Kayıtlı Teslimler de tarafların neler yapması gerektiğidir. Faturanın kesilmesi aşamasından beyanın verilip Tecil ,Terkin veya İade aşamaları yükümlülükleri ,beyanları, ve bu yükümlülükleri zamanında yerine getirmediklerinde karşılaşacakları yaptırımları kapsamaktadır.

 

2.İHRAÇ KAYITLI TESLİMİN AŞAMALARI NELERDİR ?

 

2.1.İhracatçı Firmanın İhraç Edeceği  Malı  Satın Alması

 

İhracatçı firma aradığı malı imalatçıdan yukarıdaki i şartlarla teslim alır.

 

İhracatçı firma bu malı 3065 sayılı KDV kanununun 11/c maddesi ile talep ettiğini ve bu işlem için KDV ödemeyeceğini söyler.

 

2.2.İmalatçı Firma Malı Satar

 

İmalatçı firmada sattığı mal için KDV tahsil etmez ama bu tahsil etmediği KDV yi ilgili dönem beyannamesinde normal satışlarıyla beraber gösterir.

 

Dikkat 1:

İmalatçı kestiği faturanın üzerine aşağıdaki ibareyi eklemek zorundadır.

 

“3065 sayılı KDV Kanunu hükümlerine göre ihraç edilmek şartıyla teslim ettiğimizden KDV tahsil edilmemiştir.”

 

2.3.İhracatçı Firma Faturayı Kayıtlarına Alır

 

Yaptığımız satış 1.000,00 YTL olsun ve KDV oranı %18 hesaplanarak 180,00 YTL olarak fatura edilmiştir.Toplam bedel 1.180,00 YTL.Devreden ve iade KDV dikkate alınmamıştır.

Mal İhraç edileceğinden  

 

 

153 Ticari Mallar Hesabı              1.000,00

 

Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c maddesinde düzenlenen tecil – terkin sistemi ile ilgili olarak yayımlanan 27 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin(13) 7. bölümündeki açıklamalara göre, ihracatçının ihraç kaydıyla aldığı malı değiştirmeden, başka bir deyişle imalatçının teslim ettiği şekilde ihraç etmesi gerekmektedir.

 

191 İndirilecek KDV                            0,00

İhracatçının KDV açısından, ihraç kayıtlı teslimlere ilişkin yapacağı bir

işlem bulunmamaktadır. Çünkü ihracatçı,ihraç kaydıyla aldığı mallar için

KDV ödememekte ve ihracatçı gerçekleştirdiği mallar için de KDVK’nun

11/1-c bendi hükmü dahilinde KDV tahsil edememektedir.

                                                           320 Satıcılar                        1.000,00

 

Dikkat 2:İhracatçı KDV ödemediği için 180,00 YTL lik tutarı dikkate almadı.

 

Dikkat 3:Söz konusu mallar ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde tecil edilen vergi terkin olunur.

 

Dikkat 4:Yukarıdaki tebliğ kapsamında işlem yapılmamışsa tecil-terkin kavramından bahsedilmez.

 

2.4.İmalatçı Firma Faturayı Kayıtlarına Alır

 

192 Diğer  KDV                            180,00

120 Ticari Alacaklar                    1.000,00

                                                           600 Yurtiçi Satışlar               1.000,00       

                                                           391 Hesaplanan KDV            180,00

           

KDV Beyannamesinin Tablo 1 Teslim ve Hizmetler Bedeline yapılan ihraç kayıtlı işlemler normal satışlarmış gibi yazılır.

Matrah            6-8-10-12 nolu satırlar

KDV               7-9-11-13 nolu satırlar

 

İhraç Kayıtlı Satış Tablo 10 İhraç Kaydıyla Teslimler bölümüne yazılır

Teslim Bedeli  KDV oranına göre yazılır.84-86-88. satırlar

Tecil Edilebilir KDV 89 nolu satıra yazılır.(Müşteriden tahsil edilemeyen KDV)

İade Edilecek KDV 90 nolu satıra yazılacak.

 

Dikkat 5:40 nolu iade edilmesi gereken KDV tutarına hiçbir rakam yazılmaz İade rakamı sadece 90 nolu satırda gösterilir.95 nolu tebliğ gereği 83 nolu satır hiç kullanılmayacak boş kalacak.

 

2.4.1.Ödeme Çıkarsa

Hesaplanan KDV ile İndirilecek KDV arasındaki fark pozitif çıkarsa yani Hesaplanan KDV fazla çıkarsa işletmenin KDV ödemesi çıkar.Bu durumda , KDV ihraç kayıtlı tutar kadar tecil  edilir.ihraç kayıtlı satış fazla ise iade olarak imalatçı firmaya geri ödenir.Vergi Dairesinin istediği belgeleri   fatura  tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içerisinde tevsik edilmesi şartıyla  terkin işlemi  yapılır.

2.4.2.Devir Çıkarsa

İhraç kayıtlı tutar kadar iade edilecek bu işlemde ,iade tutarı 90 nolu satıra yazılacak.ihracat gerçekleşince vergi dairesinin istediği belgeleri(aşağıda istenilen belgeler belirtilmiştir.)  tevsik ederek iade işlemi başlatılır.

 

2.4.3.Tecil-Terkin İşlemleri

Tecil durumunda tecil rakamını beyannamenin hangi tablosuna yazacağımızı yukarıda anlattık .Terkin işlemi için neler yapılacak?

 

Bu durumda  İhracatçıları KDV yükünden kurtararak iade işlemleriyle uğraşmalarını önlerken asıl  külfet imalatçı firmanın üzerinde kalmaktadır.Terkin işlemeleri için İhracatçı firmadan Gümrük Çıkış Beyanının Noter ,yada YMM onaylı örneğini ,İndirilecek KDV  listesini  ve  satış faturalarını elde etmek için  ihracatçı firmayla telefon trafiği başlar. İhracatçı firmanın Gümrük Çıkış Beyanında imalatçı firma sütununda imalatçılar listesinde unvanının yazılması(unvan doğru yazılmalı) sağlanır.Unvanın yazılmamış veya yanlış yazılmış  olmasının sorunları ,İdareye dilekçe hazırlanması, dilekçenin takibi ,terkin veya iade işlemleri vergi dairesine git  geller  bunlar hep zaman kaybı ve sorun olarak imalatçı firmanın karşısına çıkmaktadır.Ne yaparsın bir kere ihraç kayıtlı satışı yapmış bulunmaktasın.

  

3.TARAFLAR VE SORUMLULUKLARI

 

3.1.İhracatçı Firma ve Sorumlulukları

 

Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c maddesinde düzenlenen tecil – terkin sistemi ile ilgili olarak yayımlanan 27 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin(13) 7. bölümündeki açıklamalara göre, ihracatçının ihraç kaydıyla aldığı malı değiştirmeden, başka bir deyişle imalatçının teslim ettiği şekilde ihraç etmesi gerekmektedir.

Ancak, ihraç edilecek mal ile bu malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğindeki malların ihraç kaydıyla teslim edilmesi ve bunların ihracının tek bir mal olarak gerçekleştirilmesi halinde, asıl malın yanı sıra eklenti veya ayrılmaz parça niteliğindeki malların yurt dışındaki müşteriye kesilen faturada ve gümrük beyannamesinde ayrıca yer almasına bağlı olarak tecil-terkin sistemi kapsamında işlem yapılması mümkündür. Bu şekilde gerçekleşen işlemlere ait gümrük beyannamelerinde ihracatçılara ihraç kaydıyla mal teslim eden imalatçı-tedarikçi firmaların isim ve unvanlarının yer alması gerektiği de tabiidir

 

İhracatçının KDV açısından, ihraç kayıtlı teslimlere ilişkin yapacağı bir işlem bulunmamaktadır. Çünkü ihracatçı,ihraç kaydıyla aldığı mallar için KDV ödememekte ve ihracatçı gerçekleştirdiği mallar için de KDVK’nun 11/1-c bendi hükmü dahilinde KDV tahsil edilmemektedir.

Bir teslimin ihracat sayılabilmesi için  KDV  12/1 maddesinde gerekli şartlar yerine getirilmiş olmalıdır. Şöyle ki;

 

a-Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya serbest bölgedeki alıcıya yada yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalıdır.

b-Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı yada yurt dışındaki müşteriye gönderilmek üzere yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır.

 

Teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi  veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesi durumu değiştirmez.

 

Gümrük antreposuna konulan malın ihracatının belirlenen sürede veya şartlara uygun olarak gerçekleşmemesi veya tevsik edilememesi hallerinde ziya uğratılan vergi buna ilişkin olarak kesilecek ceza ve hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesinden katma değer iadesi alanla birlikte antrepo işleticisi de müteselsilen sorumludur.

 

Yurt dışındaki müşteri tabiri;

 

İkametgahı , işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder.

 

Dikkat 6:23 seri nolu KDV Genel Tebliği C Bölümünde “ihracatçıların imalatçılar dışındaki kişilerden ihraç edilmek kaydıyla dahi olsa, satın aldıkları mallara ait katma değer vergileri için bu şekilde işlem yapılması mümkün değildir” denilmektedir.

 

3.2.İmalatçı Firma ve Sorumlulukları

 

İmalatçı Tanımı 23 seri nolu KDV Genel Tebliğinde KDVK 11/c maddesinde bir maddenin şeklini niteliğini veya terkibini makine alet veya el emeği yardımı ile kısmen veya tamamen değiştirilmesini sağlayanları ifade eder denilmektedir.

 

Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yapılan tanıma göre imalatçının;

 

1. Sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesini haiz olması,

Bu şartlara sahip olan imalatçılar ihraç kaydıyla ihracatçılara mal teslim ettikleri dönemde bir kere ile sınırlı olmak üzere Noter onaylı Sanayi Sicil Belgesi KDV beyanına ek olarak verilmelidir.

 

2. Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Esnaf ve Sanatkar Derneklerine kayıtlı bulunması,

Bu şartlara sahip olan imalatçılar ihraç kaydıyla ihracatçılara mal teslim ettikleri dönemde bir kere ile sınırlı olmak üzere Noter onaylı Esnaf ve Sanatkarlar Derneklerine üye Belgelerini  KDV beyanına ek olarak verilmelidir.

 

3. İmalat işinde en az 5 işçi çalıştırması,

Maliye Bakanlığının 20.06.1992 tarih ve 2601011 sayılı özelgesinde imalat işinde 5 kişiden az işçi çalıştırılması İhraç kayıtlı teslim yapma kabiliyetini ortadan kaldırdığı görüşünde.

Bazı vergi hukukçuları da 5 işçiden daha az işçi çalıştırılsa dahi ispat edilmek şartı ile Tecil terkin uygulamasının yapılmasında hiçbir sakınca olmadığı görüşündeler.

 

4. Sanayi sicil belgesinde yer alan üretim konusunda gerekli araç parkına sahip olması,

5. Bu şartları topluca taşıyan imalatçıların kendi üretimine ilave olarak aynı zamanda fason imalat da yaptırmaları halinde,

a) Fason imalatı sadece, sanayi sicil belgesinde yazılı üretim dallarında yaptırmaları,

b) Fason olarak yaptırılan imalatta işin riskini ve organizasyonu üstlenmeleri,

c) Fason olarak imal ettirilen mallarla ilgili ham madde ve yardımcı maddeleri temin etmeleri, gerekmektedir.

 

3.2.1.İhracatın Belirlenen Süre İçinde Gerçekleştirilmesi Hali

 

İhraç kayıtlı olarak verilen malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içerisinde ihraç edilmesi halinde tecil edilen vergi terkin edilir. (Süre aşımı söz konusu olduğunda on beş gün içinde vergi dairesinden ek süre alınabilir.)

 

“ 3065 saylı KDV Kanununun 11/c mad. hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla

teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir.” ibaresinin bulunma zorunluluğu da unutulmaması gereken önemli bir husustur.

 

90 No.lu satırda bulunan İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV’nin iadesi, ihracatın gerçekleştiği dönemde  84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (I/1.1.3.v) bölümünde sayılan belgelerin dilekçe ekinde vergi dairesine ibraz edilmesi

ile mümkün olacaktır.

İhraç kaydıyla satışlarda

- Gümrük beyannamesi (aslı veya noter, gümrük idaresi ya da yeminli mali müşavirce onaylı örneği),

- (05.07.2002 tarihli ve 24806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 86 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile değişen hali) ihraç kayıtlı teslimin gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek katma değer vergisi listesi,

- İhraç kaydıyla satışlara ilişkin fatura fotokopisi veya liste,

- Bavul ticareti kapsamında ihracat yapanlara satış yapılması halinde, ihracatçıdan temin edilen ve münhasıran 4389 sayılı Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar veya özel finans kurumlarınca düzenlenmiş döviz alım belgesi aslı veya ilgili banka veya özel finans kurumu şubesince onaylanmış örneği .

 

İade Talebi

 

Mükellefler ihraç kayıtlı teslimlerden doğan iadeleri için ihracatın gerçekleştiği dönemde iade talep dilekçesi ve yukarıda yazılan belgelerle beraber vergi dairesine müracaat edebileceklerdir.

 

Terkin İşlemleri

Terkin işleminin yapılabilmesi için, imalatçılar tarafından ihraç edilmek üzere teslim edilen malın, ihraç edildiğini gösteren Gümrük Çıkış Beyannamesinin aslı veya Noterden onaylı bir örneğinin vergi dairelerine ibraz edilmesi zorunludur. Ancak, Bakanlığa yansıyan olaylardan, aynı türden malların birden fazla imalatçıdan alınıp, tek bir gümrük çıkış beyannamesi ile aynı zamanda ihraç edilmesi halinde, ihraç edilen malların içerisinde terkin talebinde bulunan imalatçıya ait kısmının

 belirlenemediği ve bu durumun terkin uygulamasında tereddütlere yol açtığı anlaşılmaktadır.

İmalatçıların ihraç kaydıyla satmış oldukları malların, başka imalatçıların aynı türdeki malları ile birlikte ihraç edilmesi halinde, söz konusu mallara ait tecil edilen verginin terkini için imalatçılar, vergi dairesine yapacakları müracaatta, kendileri tarafından teslim edilen malların ihraç edildiğini gösterir, ihracatçı firmadan alacakları bir belgeyi de gümrük çıkış beyannamesine ekleyeceklerdir.

3.2.2.İhracatın Belirlenen Süre İçinde Gerçekleştirilmemesi Hali

 

KDV 11/1 c bendinde İmalatçılar isterlerse ihraç kaydıyla satış yapabilmektedir.İhraç kaydıyla satışta imalatçıya düşen sorumluluklara bakıldığında ihraç kayıtlı satışın hiç de vergi sorumluluğunda adil olmadığı gözlenmektedir.Bu sebeplerdendir ki ihraç kayıtlı satışlara yanaşmayan imalatçılar bulunmaktadır.

 

İhracatın yukarıdaki şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde tecil olunan vergi tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren 6183 sayılı A.A.T.U.H.K. 51 md göre belirlenen gecikme zammı ile birlikte tahsil olunur.

 

İhraç kayıtlı olarak verilen malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içerisinde ihraç edilmesi halinde tecil edilen vergi terkin edilir. (Süre aşımı söz konusu olduğunda on beş gün içinde Vergi Dairesinden ek süre alınabilir.)

(4842 sayılı Kanunun 21'inci maddesiyle eklenen bent Yürürlük; 01.05.2003) İhracatın mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle üç ay içinde gerçekleştirilememesi halinde, en geç üç aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren on beş gün içinde başvuran ihracatçılara, Maliye Bakanlığınca veya Bakanlığın uygun görmesi halinde Vergi Dairelerince üç aya kadar ek süre verilebilir. “

  

5-SONUÇ

 

Yukarıda anlatılanların ışığı altında görülen o ki 3065/11 c hükmü gereğince yapılan teslimler ihracatçı firmalara finansman kolaylığı sağlarken yapısı gereği zaten uğraştırıcı olan imalatçıların işleri tecil-terkin ve iade kavramlarıyla iyiden iyiye zorlaşmaktadır.İhraç kayıtlı teslimlerde İmalatçı üzerindeki KDV yükünü tecil-terkin kavramlarıyla sadeleştirmeye  çalışan Maliye Bakanlığı  bürokratik işlemlere adeta işi zorlaştırıyor.Bu arada ihracatı yapacak firmanın ihracatı kısmi yapması , Gümrük Beyannamesinde imalatçı isminin yazılmaması yada yanlış yazılması , ihracatı zamanında yapmaması yada hiç yapmaması , süre uzatımı için imalatçının takibi , ihracatçının malı iade etmesi , yada ithalatçının malı iade etmesi , kur farkı işlemleri  vb işlemlerin zamanında yapılamaması  6183 sayılı A.A.T.U.H.K. gereği cezalı işlemlerle karşı karşıya gelmesi imalatçıları nereden yaptım “İhraç Kayıtlı Bu Satışı “ dedirtmeye getiriyor.Bu türlü olayları  bir nebzede önlemek için ihracatçı firma ile ihracatın süresinde yapılması için bir Taahhütname yada Teminat Çeki alınmak suretiyle imalatçı kendini garanti altına almış olacaktır.

 

 

 

Copyrıght © 2005  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.