Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MAKALE / YORUM  / 25.05.2007    

ara

 Ana Sayfa 

        Staj-Stajyer Rehberi

Makaleler 

Danışma Hattı 

                  Pratik Bilgiler

Beş Dakika Ara 

          2007 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İsmail Özcan

Gelir Uzman Yrd.

ismailozcan@guyad.org

 

DÜNYADA İLK UYGULAMA OLARAK “MALİ TATİL”

 

I.GİRİŞ

28/03/2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5604 sayılı “Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun” dünyada bir ilk olarak Türkiye’de uygulanmaya başlanmıştır. Kanunun 28/03/2007 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen uygulama açısından ortada belirsizlikler vardır. Bunun nedeni de 5604 sayılı kanunun 1. maddesinde mali tatil uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine yetkili kılınan Maliye Bakanlığı’nın mali tatilin iş ve işlemlerini etkilediği şahısları aydınlatıcı bir düzenlemeye şu güne kadar gitmemesidir. Belirsizliğin en fazla olduğu taraf ise Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarıdır.

Mali Tatil uygulamasının ilgilendirdiği tarafları ne derece tatmin edeceği zaman içinde belli olacaktır.

II.MALİ TATİLİN SÜRESİ VE KAPSAMI

İlgili kanunun 1. maddesinde “Her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar.” denilmektedir. Kanun metninden anlaşılacağı üzere Mali Tatilin süresi gün olarak değil, tarih aralığı olarak belirlenmiş olup; Temmuz ayının birinden yirmisi gününün sonuna kadar olan tarih aralığıdır.

Mali tatilin süresini belirleyen kanun metninde gözden kaçırılmaması gereken diğer bir konu da Haziran ayının son gününün tatile denk geldiği durumdur. Böyle bir durumda Mali Tatilin başladığı gün Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden gün olacaktır.

Örneğin 30 Haziranın Pazara denk geldiği bir yılda Mali Tatilin başlangıcı Temmuz ayının ilk iş günü olan bir Temmuz Pazartesiyi takip eden iki Temmuz Salıdır.

Kapsam açısından bakıldığında 5604 sayılı kanunda kanun koyucunun kapsamı belirlemekten çok hangi işlemlerin kapsam dışı bırakılacağını saydığını ve kapsam dışı bırakılan işlemlerin de Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlar olduğunu görüyoruz.

Ayrıca sözü geçen kanunun ikinci maddesindeki düzenlemeyle sosyal güvenlik kurumlarındaki iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemeler aynı kanunun 1. maddesindeki süreler kadar ertelenmiştir. Yapılan bu düzenlemenin ilgili kurumların kendi kanunlarında yapılması daha uygun görülmekle beraber kanun koyucu böyle olmasına karar vermiştir.

III.MALİ TATİL SÜRESİNCE YAPILABİLECEK İŞLEMLER

Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanununda “Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez……..” denilerek Mali Tatil süresince yapılabilecek işlemler çok sınırlı tutulmuştur. Sayılan bu işlemler de “Mükellef Odaklı Gelir İdaresi” yaklaşımının bir uzantısı olup, mükellefin lehine bir uygulamadır.

IV.MALİ TATİL SÜRESİNCE ERTELENEN İŞLEMLER

1.Süresi Uzatılan İşlemler

Son günü 5604 Sayılı Kanun kanunla tahsis edilen Mali Tatile denk aşağıdaki süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzatılmıştır.

a)Beyana Dayalı Tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri:

Beyanname verme sürelerini gözden geçirdiğimizde Mali Temmuz olan 1-20 Temmuz tarihleri arasındaki(20 Temmuz dahil) dönemde verilmesi gereken beyannameler olarak 15 Temmuza kadar verilmesi gereken Haziran dönemine ait BSMV beyannamesi ve 10 Temmuza kadar verilmesi gereken Haziran II. Dönemine ait Petrol ve Doğalgaz Ürünlerine ait Özel Tüketim Vergisi Beyannameleri göze çarpmaktadır. Bu beyannamelerin verilme süreleri 27 Temmuz akşamına kadar ertelenmiş olmaktadır. Yine aynı Kanunun birinci maddesindeki düzenlemeyle beyana dayanan ve beyanname verilme sürelerinin son günü Mali Tatile denk gelen vergilerin ödeme süreleri de uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren aynı ay içerisinde olmak üzere üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzatılmıştır. Ancak, ödeme sürelerindeki uzatmanın, beyanname verilme süreleri Mali Tatile denk gelmeyen vergilerin ödeme süreleriyle kıyaslandığında; ödeme süreleri uzatılan vergi mükellefleri lehine finansman açısından bir ayrıcalık tanındığının kanun koyucunun gözünden kaçtığı ortaya çıkmaktadır.

Gözden kaçırılmaması gereken diğer bir durum da Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na göre II Sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile dayalı olanlar için ayrı bir düzenlemeye gidilmediğidir. Bilindiği üzere II Sayılı Listedeki kayıt ve tescile dayalı mallara ait Özel Tüketim Vergisi beyannamesi, ilk iktisap ile ilgili işlemlerin tamamlanmasından önce bu işlemlerin yapıldığı yer vergi dairesine verilir ve vergi aynı günde ödenir. Mali Tatilde iktisap edilecek olan bu tür mallar için belirsizliğin nasıl giderileceği sorunu Maliye Bakanlığı’nın bu konudaki düzenlemesiyle çözüme kavuşacaktır.

b)İkmalen, Re'sen Veya İdarece Yapılan Tarhiyatta, Vadesi Malî Tatile Rastlayan Vergi, Resim Ve Harçlar İle Vergi Cezaları Ve Gecikme Faizlerinin Ödeme Süresi:

Bu hüküm oldukça açıktır. İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadeleri Mali Tatil dönemine rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süreleri 5604 Sayılı Kanunla 27 Temmuz akşamına kadar uzatılmıştır. Burada da ödeme süreleri uzatılan mükelleflere vadesi normal dönemlere rastlayan mükelleflere göre bir finansman ayrıcalığı tanınmıştır.
Vadesi Mali Tatilden önce dolan ve ödenmeyen borçlar hakkında 5604 Sayılı Kanunda bir düzenlemeye gidilmemiş olup; bu borçlar için 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun’a göre işlem yapılmasında bir erteleme bulunmamaktadır.

c)Tarh Edilen Vergilere Ve/Veya Kesilen Cezalara Karşı Uzlaşma Talep Etme Veya Cezada İndirim Hükümlerinden Yararlanmak Amacıyla Yapılacak Başvurulara İlişkin Süreler:

Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin sürelerin Mali Tatil içinde bitmesi halinde başvuruların son bulacağı tarih 27 Temmuz mesai bitimi olacaktır.

d)Devamlı Bilgi Verme Hükümleri Kapsamında Verilmesi Gereken Bilgilerin Verilmesine İlişkin Süreler:

27 Temmuz mesai bitimine kadar uzatılan sürelerden son grupta olanlar ise devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin sürelerdir.

2.Mali Tatil Süresince Duran İşlemler

Mali Tatil süresince duran işlemleri iki gruba ayırabiliriz. Bu iki işlem grubu da süreleri Mali Tatil boyunca işlemeyenler ve Mali Tatil boyunca yapılamayan işlemler olarak sayabiliriz.

a)Mali Tatil Süresince İşlemeyen Süreler:

5604 Sayılı Kanunda “Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri malî tatil süresince işlemez. Belirtilen süreler malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar.” denilerek Mali Tatil süresince işlemeyen süreler sayılmıştır.

Buradan muhasebe kayıtlarının tutulması gereken on günlük sürenin Mali Tatilde durduğunu görüyoruz. Örneğin 27 Haziranda yapılan bir satışın muhasebe kaydının yapılması gereken sürenin 7 Temmuzda değil de 27 Temmuzda son bulduğunu anlıyoruz.

Bu örneğe vergi davaları ilgili bir tane daha eklemek istersek; 10 Haziranda tebliğ edilen mükellef tarafından dava açılabilme süresi 30 gün olan bir “Vergi Ceza İhbarnamesi” için dava açabilme süresi 20 Temmuzda değil de 30 Temmuzda dolmaktadır.

3.Mali Tatil Süresince Yapılmayan İşlemler:

Mali Tatil boyunca yapılamayan işlem olarak 5604 Sayılı Kanunda sayılan Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, malî tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemez, mükellefin işyerindeki incelemedir.

Mali Tatil süresince mükelleflerin işyerlerinde inceleme yapılamamasının mükellefler üzerinde bir rahatlık yaratacağı şüphesizdir. Fakat bu Mali Tatil olan 1-20 Temmuz arası(20 Temmuz dahil) dönem için inceleme yapılmayacağı anlamı taşımamaktadır.

V.SONUÇ

Dünyada ilk uygulayan ülke olarak Türkiye açısından baktığımızda Mali Tatilin Temmuz ayının sıcak günlerinde mükelleflerin ve Gelir İdaresi çalışanlarının işlerini hafifleteceği açıktır. Bunun yanında yoğun çalışan Gelir İdaresi personelinin Mali Tatilde idari tatil yaparak rahat bir nefes alıp alamayacağı Maliye Bakanlığının bu konudaki düzenlemesiyle açıklığa kavuşacaktır.

 

 

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.