Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   07 Eylül  2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


İLKER AKTAŞ

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ilkeraktas217@hotmail.com

07.09.2009

 

4/A'lıların SİGORTALILIK SÜRESİNİN BAŞLANGICI
 

Sosyal güvenlik alanında 2008 Ekim ayı itibariyle çalışma hayatımızda birçok baş döndürücü önemli değişiklikle karşılaştık. Bunlardan biri de sigortalılık süresinin başlangıcı. Makalemizin konusunu; 5510 sayılı kanunun 4.maddesinde geçen eski adıyla ssk’lılar (sigortalı çalışanlar) yeni adıyla 4a’lıların sigortalılık süresinin başlangıcı oluşturmaktadır.

Peki, neden 4a’lılar ? Aslında cevabı basit. Yeni SGK Kanununda 4b’li(bağ-kur) ve 4c’li (emekli sandığı) sigortalılar 18 yaşını doldurmadan zaten sosyal güvenlik kapsamına girmesi mümkün bulunmamaktaydı. Dolayısıyla bu değişiklik 4 a’lılar için düzenlenmiştir.

5510 sayılı kanunun 38.maddesinde geçen; “Bu Kanunun uygulanmasında 18 yaşından önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir, bu tarihten önceki süreler için ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilir” cümlesi bize sigortalılık başlangıcı için 18 yaşı bir milat olarak belirliyor. Bu durumun elbette ki istisnai durumları da var. Aynı kanunun geçici 6.maddesinde ise “1/4/1981 tarihinden önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescil edilmiş olanlar hakkında, bu Kanunun 38 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki sigortalılık süresinin 18 yaşın doldurulduğu tarihten başlayacağına ilişkin hükmü uygulanmaz” ifadesi ile 01/04/1981 tarihinden önce işe girenleri koruma altına alarak bu değişiklikten etkilenmesinin önüne geçiyor.

Özetle,4(a) sigortalılarının, sigortalılık süresinin başlangıcı;

- 01/04/1981 tarihinden önce ise sigortalılık süresinin başlangıç tarihi,

- 01/04/1981 tarihinden sonra ise 18 yaşını doldurduğu tarih

sayılacaktır. Ancak altını çizerek belirtmek isteriz ki 18 yaşından sonra geçen çalışma süreleri prim ödeme gün sayısına ilave edilecektir. Bu durum,5510 sayılı kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olan 4(a) sigortalıları için yalnızca yaşlılık aylığı bağlanmasında geçerli olup, malullük ve ölüm aylıklarında uygulanmayacağı da önemli bir dipnot.

SGK bu uygulama ile 01/04/1981 tarihini milat kabul ederek, bu tarihten sonra sosyal güvenlik kapsamına giren sigortalılar için sigortalılık başlangıcını 18 yaş olarak dikkate alacağına değinmiştir. Böylelikle belki de, sosyal güvenlik finansmanında uzun vadeli sigorta kollarından yaşlılık,malullük,ölüm aylıklarında hizmet yılını doldurmayı biraz daha güç hale getirerek tasarrufa gitme eğilimi göstermiştir.

Görüşümüze göre; Bu tür milatlar belirlemek yerine, tasarrufa gidilmesi gereken sigorta kolu kısa vadeli sigorta koludur. İnsanlar başı ağrısa hastaneye gitmektedir. Bu durum hastaneleri bir rant kapısı haline getirmektedir. Öte yandan gün geçtikçe zorlaşan geçimini idame ettirme konusu, emekliler için içinden çıkılmaz bir hal almıştır. İşsizlik sebebiyle aslında haklı da olarak gençlerin önünü açma maksatlı emeklilerin çalışması durumunda alınan sgdp’ler yine de emeklilerin sorununa tuz biber ekmektedir. Bu kısır döngünün çıkış yolu emekli maaşlarının artırılarak sağlık harcamalarını en makul düzeyde gerçekleştirmede yattığı kanısındayız.

Kaynakça

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
2008-96 Sayılı Genelge
SınavKolik.Com SMMM Yeterlilik Notları

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
İLKER AKTAŞ

ilkeraktas217@hotmail.com

07.09.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.