Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

   MAKALELER                

ara

 Ana Sayfa 

Vergi  Rehberi 

Makaleler 

Danışma Hattı 

İş Hayatının Provası Staj 

           Güncel Bilgi Arşivi

          2008 Uygulamaları


 

 

İlker ERSERİM

i.erserim@firatymm.com

Fırat YMM Denetçisi 

07.02.2008

 

Ücret Politikaları Ve Güneydoğu
 

Ücret, üretim faktörlerinden birisi olan emeğin üretimden aldığı paydır.Anayasa’nın 55. maddesinde ücret, “emeğin karşılığı” şeklinde tanımlanmıştır. devlet çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.
 

Emek faktörü Avrupa Birliği ülkelerinde sosyal bir varlık olan insanın mutlu edilebilmesi ilkesine dayanır. Kuruma bağlılığı artırmak, verimliliği yükseltmek ve çalışanı mutlu etmek olmazsa olmazlarındadır. Uluslar arası şirketlerin kendi firma kültürünü ve stratejilerinin yansıtmaları şirketin gelecekteki vizyonu ve dış çevre ile ilişkisinde belirleyici unsurları oluşturuyor.

Oysa ülke olarak bu ideallerin ne kadar uzağında olduğumuzun farkında değiliz. Çünkü öncelikli olarak işgücünün parayla ölçüldüğü önemli olanın kurum kültüründen ziyade düşük ücretli çalıştırma alışkanlığından bahsedebiliriz. Trilyonluk yatırımlar yapılıyor işin içine alınan işçileri tercih etme sebebi maalesef sadece düşük ücretli olmasından kaynaklanıyor. Betona yapılan yatırım değer olarak maalesef insan faktörünün oldukça üzerinde kalmaktan öteye gidemiyor.

Bu nedenle Ülkemizde ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ücret politikasının asgari ücret politikası üzerinden yürütüldüğünü söylemek yanlış olmaz. Elimizdeki veriler çalışanların Fransa’da yüzde 16.8’i, Bulgaristan’da yüzde 16’sı, Letonya’da yüzde 12’si, Lüksemburg’da yüzde 11’i, Litvanya’da yüzde 10.3’ü ve Romanya’da yüzde 9,7’si asgari ücret aldığını, Türkiye’de ise asgari ücretli oranının araştırmalarına göre yüzde 40’ı geçtiğini söylüyor.

Bu oran ülkede ne kadar asgari ücretli çalışan olduğunu göstermenin yanı sıra aslında maaşı gizlenmiş büyük bir kesimin olduğunu da gösteriyor. Bordro üzerinde gösterilen ücret ile işçinin maaşı özellikle doğu bölgelerine gittikçe açılıyor. Aynı zamanda Güneydoğudaki sanayicilerin gelenekçi yapıları nedeniyle zarar ettikleri takdirde maliyetleri kısmanın yolu ilk olarak işçisine verdiği ücret ve dolayısıyla işçi çıkarma yolu oluyor. Şirket sahibinin eş-dost-akraba ve hemşeri kollamaları çalışanları sadece ücret yönünden değil, ücrete bağlı adalet sağlamanın mümkün olmamasını sağlıyor. Bu nedenle işyerlerinde adaletli bir ücret politikasının olmadığını çalışanların ücretlerinin iş yeri sahiplerinin iki dudağının arasında olduğu hepimizin bildiği bir gerçektir.

Şunu çok iyi biliyoruz ki insan emeği sadece anlık çalışmanda ibaret değildir. Devamı olan işgücü işyerine kurumsal kültürler kazandırır. Büyük olmak isteyen kurumlar çalışanları ile büyümek zorundadır. Ancak işsizlik oranı, kalifiye eleman yetiştirememe ve çalışanın sabır göstermemesi gibi nedenlerle işçinin iş değiştirme oranı artmaktadır. İş değiştirme oranı arttıkça hem işçi hem işveren işyerine ve ülke katma değerine yeterince fayda sağlayamamaktadır. Bu yüzden Güneydoğuda ücret politikası deyince aklımıza asgari ücret politikasından başka bir şey gelmemektedir

İlker ERSERİM

Fırat YMM Denetçisi 

 

 

 

Copyrıght © 2005-2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.