Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

   MAKALELER                

ara

 Ana Sayfa 

Vergi  Rehberi 

Makaleler 

Danışma Hattı 

İş Hayatının Provası Staj 

           Güncel Bilgi Arşivi

          2007 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlker ERSERİM

ilkerserim@firatymm.com

Fırat YMM Denetçisi 

05.02.2007

 

BİREYSEL EMEKLİLİK VE VERGİSEL BOYUTU
 

Yıllar öncesinde trafik sigortası zorunlu değildi. O yıllardan trafik sigortasının zorunlu hale gelmesine hep birlikte şahit olduk. Bu süreçle birlikte kasko sigortasının çıkması milyonlarca kişinin trafik sigortası ile yetinmeyip kasko yaptırması ile sonuçlandı. Bu süreç çok kişiye önceleri olmayacak gibi gelmişti. İnsanlar olmayacak şeye para vermenin olay başlarına gelince anladılar yavaş yavaş özümsediler. Yeni aldığı arabasına kasko yaptırmayan kaç kişi kaldı aramızda. Neredeyse hiç. Tabiî ki bu örnek sadece toplumun olaylara kitlesel olarak zamanla nasıl alışabildiğini anlatmak içindi.

Bilindiği gibi ülkemizde çalışan herkesin emeklilik hakkı mevcuttur. Yasal süreci ve izleği* tamamlayan herkes emekli olabilmektedir. Ancak başlangıçta da anlattığım gibi artık emeklilikten daha fazlasını isteyenler için bu durum kişisel bir tercih haline dönüşmüştür. Emekli olduğunda bağlanacak emekli aylığının kendisine yetmeyeceğini düşünen çalışanlar emekli olduğu dönemdeki refah düzeyini ve maddi durumunu da göz önünde bulundurarak kişisel bir tercihle farklı alternatifler yaratabilmektedir. Ancak toplumumuz tasarruf kültürünü yılar süren enflasyonist ortamın da etkisiyle kaybetmiş onun yerine kısa vadede para kazanabileceği bir yatırım aracı arayan bir hale gelmiştir. Dolayısıyla bu sürecinde epey bir zaman alması gerekmektedir. Peki ülkemizde uygulanmak istenen bireysel emekliliği biraz daha açalım.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) nedir?

Bireylerin aktif çalışma hayatlarının sonunda veya yaşlılıklarında bir ek gelir sağlamaya yönelik, katkıların her bir katılımcı adına ayrı hesaplarda takip edildiği ve herkesin kendi birikimleri oranında gelir alacağı, kamunun gözetim ve denetiminde ancak bütünüyle özel emeklilik şirketleri tarafından uygulanan, gönüllü katılıma dayalı, kamu emeklilik sistemlerini tamamlayıcı bir sistemdir.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi, 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu sistem, emekliliklerinde, bireylere ek bir gelir almalarına yönelik özel bir emeklilik sistemi. Buradaki özel kelimesi, bu işin kamu tarafından yapılmadığını, tamamıyla özel şirketler tarafından yapıldığını, kamunun ise gözetim ve denetimden sorumlu olarak, bireysel emeklilik sistemini yürüttüğünü, yasal alt yapısını oluşturduğu anlamına geliyor

Bireysel emeklilik işte tam bu noktada kişiye farklı alternatifler sunmayı amaçlamaktadırlar. Öncelikle emeklilik döneminizde ne kadar süre maaş almak istediğinizi belirlemeli ve mevcut gelirinizin ne kadarını bu iş için ayırmanın uygun olacağına karar vermelisiniz. Katkı paylarınız emeklilik fonlarında değerlenerek çoğalır, bileşik getiri sayesinde zaman içinde para kazanır. Kazanılan bu paralar da yine kazandırmaya devam eder. İzlediğiniz yatırım stratejisine ve seçtiğiniz planın riskine bağlı olarak katkı paylarınız size ait emeklilik hesaplarında sürekli değerlenir ve çoğalır.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Güvenliği

Sistemin güvenliğinin sağlanabilmesi için devlet tarafından gerekli bütün düzenlemeler yapılmıştır.
Emeklilik Gözetim Merkezi; emeklilik şirketlerinin faaliyetlerini günlük olarak gözetip, denetleyecektir.
Ayrıca, tüm sistem Hazine ve SPK tarafından da denetlenecektir.
Katılımcıların birikimleri Takasbank'ta saklanacaktır.

Bireysel Emeklilikte Vergisel Avantajlar

1. Yapılan Katkı Payları İçin Vergi Avantajı:

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde bulunanlara devlet, teşvik etmek için bir dizi vergi avantajı yapma hususunda destek oluyor. Yani sistemde siz ileriye yönelik bir tasarruf yapıyorsunuz ve bu tasarrufunuz nedeniyle devlet sizi bir nevi ödüllendiriyor. Sisteme ödediğiniz katkı paylarının maliyeti size aynı miktarda yansıtılmıyor, vergi avantajı nedeniyle ufak bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor.

Çalışanlar tarafından emeklilik şirketlerine ödenecek katkı payları ile işverenler tarafından çalışanlar adına ödenen katkı payları, gelir vergisi matrahından gider olarak indirilebilecektir. Ancak, işverenler tarafından gider olarak dikkate alınacak tutar ile çalışan tarafından indirim konusu yapılan katkı payı tutarı toplamı, çalışanın aylık ücretinin %10'unu ve katkı payının ödendiği ayda geçerli olan brüt asgari ücret tutarını geçemez.

Bir örnekle açıklayalım; Brüt maaşınız 800 YTL. Sisteme katıldığınızda maaşınızın yüzde 10'una kadar olan katkı payını, yani siz 800 YTL maaş alıyorsanız 80 YTL kadarını, vergiden düşebiliyorsunuz. Devlet sizi 800 YTL üzerinden değil de, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne yatırdığınız 80 YTL’ yi keserek 720 YTL üzerinden vergilendiriyor. Diyelim ki siz yüzde 20 vergi dilimindeyseniz, bu durumda 800 YTL maaş ile 160 YTL vergi vermek durumunda olursunuz. Ancak bu sisteme dâhilseniz, 720 YTL’ nin yüzde 20'sini 144,4 YTL vergi ödeyeceksiniz.

Serbest meslek sahipleri ise kendileri, eşleri ve 18 yaşından büyük çocukları için ödedikleri katkı paylarını, beyan edilen gelirin % 10’unu ve asgari ücretin brüt yıllık tutarını aşmamış olması koşuluyla beyan edilen gelir tutarından indirebilmesi mümkündür.

2. Emeklilik Yatırım Fonlarının Kazançları İçin Vergi Uygulaması:

Emeklilik şirketleri tarafından kurulacak emeklilik yatırım fonlarının kazançları, kurumlar vergisi ve gelir vergisinden muaftır. Bu vergi avantajıyla bireyler, emeklilik planları sayesinde emeklilik yatırım fonlarına katkı yapacak; böylece diğer fonlardan elde edecekleri gelirden daha fazla gelir elde etme imkânına sahip olacaklardır.

3. Sistemden Çıkışlarda Vergi Uygulaması:

Emekliliğe hak kazandıktan sonra, yapılan toplu ya da düzenli emeklilik geliri ödemelerinde, yapılan ödemelerin % 25’i gelir vergisinden muaf tutulmakta, geri kalan tutara ise aşağıdaki durumlara göre stopaj uygulanmaktadır;

-10 yıl süre ile prim, aidat veya katkı payı ödemeden ayrılanlara yapılan ödemelerden %15,

-10 yıl katkı payı ödeyen ancak emeklilik hakkı kazanmadan ayrılan yapılan ödemelerden %10,

-Sistemden emeklilik hakkı kazanan veya vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerden %5 oranında stopaj yapılacaktır.

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de emeklilik dönemine ilişkin ihtiyaçların karşılanması sosyal devlet prensipleri içerisinde değerlendirilmiş ve bu konuya yönelik, kişilerin katılımını zorunlu kılan veya isteğe bırakılmış sosyal güvenlik kuruluşları oluşturulmuştur. Ancak mevcut sosyal güvenlik kuruluşları çeşitli nedenlerden dolayı bireylerin emeklilik ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalmıştır.

Sonuç olarak sosyal güvenlik sisteminin yetersizliği ve yaşam sürelerinin uzaması, bireylerin emeklilik yıllarına yönelik planlama yaparak tasarrufta bulunmaları ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Devletin de kendi üzerindeki bu eksikliğin farkında olması dolayısıyla bu sisteme vergisel ve şekilsel anlamda destek verme yoluna itmiştir. Ancak benim şahsi görüşüm bu desteği çok abartmamak gerektiğidir.

Kişi kendi emeklilik planını, harcadığı parayı, nelere yatırım yapacağını ve nerede tasarruf yapacağını günümüz koşullarında maddi olanaksızlar nedeni ile planlayamaz noktaya gelmişken verilen desteğin düşük rakamlara tekabül etmesi kişinin yaşam koşullarına göre yaptığı tasarrufun yanında komik kalmaktadır.

* İzlek: Prosedür kelimesinin Türkçe karşılığı

 

 

 

Copyrıght © 2005-2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.