Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   18 HAZİRAN 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Odalarda Yönetimler Nasıl Şekilleniyor

 
   
3568 sayılı meslek yasamızda değişiklik yapan 5786 sayılı yasayla getirilen nispi temsil sistemi ile ilk seçimler yapıldı. Bu hafta yapılacak birkaç seçimle de ilk sonuçlar alınmış olacak. Seçimlere katılan gruplar kurullarda ve TÜRMOB delegeliğinde aldıkları oy oranında temsil imkanına kavuştular.

Bu durum ile ilk defa karşılaşıldığı için yönetim kurullarının şekillenmesinde ilginç şeyler oluyor. Çoğunluğu alan çoğu eski kurt yöneticiler yenileri icra makamında görmemek için ilginç yollara başvuruyorlar. Örneğin İstanbul’da yönetim kurulu dokuz kişiye çıktı ama eski yönetim yeni seçilenleri icra kurulu diye yeni bir yönetim icat ederek ekarte etmeyi başardı. Başkan, başkan yardımcısı, sekreter ve saymandan oluşan icra kurulu ile dokuz kişiye çıkarılan yönetim etkisiz ve yetkisiz hale düşürülürken, Sivas’ta daha ilginç şeyler oluyor. Sivas’ta 20 yıldır var olan başkan yardım yardımcılığı ile sayman üyelik aynı kişinin şahsında birleştirildi. Sivas’ın üç çağdaş üyesi kanun ve yönetmelikte sayılan dört görevden birini arkadaşlarına layık görmediler. Çünkü Sivas odası bin üyeden az olduğu için beş kişilik yönetim kurulu ile yönetiliyor. İki üye Meslekte Birlikten seçildiği için başvurulan bu yöntem hiç de kanun ve yönetmelik hükümlerine uygun değildir. Şimdi önümüzde Ankara odası seçimleri var; orada aldığı oy ile Meslekte Birlik Grubu birinci olmuş ama yönetimde çoğunluğu sağlayamamıştı. Dokuz yönetim kurulu üyeliğinden dördünü alma başarısını gösteren Meslekte Birlik Grubu, çağdaş gruplardan seçilen beş üye karşısında yönetimde icrai bir görev alabilecek mi hep birlikte göreceğiz. Oysa nispi temsil sistemi odaların her dönem aynı kişi ve gruplarca yönetilmesini önlemek için bir çıkış yolu olarak görülmüş ve kanun içersine eklenmişti. Bu kanunun bir başka amacı da “birlikte yönetelim” mantığını içselleştirmekti. Görünen o ki başta muhasebeciler olmak üzere toplumumuz henüz buna hazır değiller.

Konuyla ilgili olarak 3568 sayılı kanun ve SMMM Odaları Çalışma Yönetmeliği’ne baktığımızda konunun hiçbir tereddüde mahal vermeyecek şekilde düzenlendiğini görüyoruz.

Oda Yönetim Kurulunun teşekkülü (3586 Sayılı Kanun)
Madde 21 – Yönetim Kurulu, Genel Kurulca kendi üyeleri arasından üç yıl için seçilen, üye sayısı binin altında olan odalarda beş asıl ve beş yedek, üye sayısı bin ilâ beşbin arasında olan odalarda yedi asıl ve yedi yedek, üye sayısı beşbini aşan odalarda ise dokuz asıl ve dokuz yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu kendi üyeleri arasında gizli oyla bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir muhasip ile oda sekreterini seçer.

SMMM Odaları Çalışma Yönetmeliği
Madde 10– Yönetim Kurulu, Genel Kurulca kendi üyeleri arasından iki(üç) yıl için seçilen ve üçü serbest muhasebeci mali müşavir, ikisi serbest muhasebeci olmak üzere 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu kendi üyeleri arasında gizli oyla bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir muhasip ile oda sekreterini seçer.

Yönetmelik kanun maddesini aynen dercederek yeni ve ayrı bir düzenleme öngörmemiştir. Yukarıda da görüldüğü gibi yönetmelik eski kanun maddesine dayanarak yazıldığı ve yeni düzenlemeye uyarlanmadığı için beş üyeli yönetim kurulunu düzenlemiştir. Ancak bu kanun ve yönetmelik hükümlerine rağmen işbilir oda yöneticileri, icra kurulu diye yeni kurullar icat ederek, kanun koyucunun öngördüğünün aksine yönetimi daha dar bir kadronun inisiyatife almaya çalışmakta ve üyelerin hür iradeleri ile yönetime seçtiği kişileri etkisiz ve yetkisiz bir hale düşürmeye çalışmaktadır.

Oda yöneticileri kendilerini kanun ve yönetmeliklerin üstünde gördüğü için yaptıkları bu uygulamalar herhalde yakın zamanda dava konusu olur da biz “Ankara’da hakimler de varmış” deriz. Başvurulan bu şark kurnazlığı elbet yargıdan dönecektir ama anti demokratik yöntem bulmakta hiç de zorlanmayan çağdaş muhasebeciler, odaları kendi büroları gibi yönetmeye devam etmek istiyorlar.

İbrahim BALCIOĞLU
S.Muhasebeci Mali Müşavir
ibalcim@gmail.com

Diğer makaleleri:

-İstirahatli Olanların İdareye Bildirilmesi
 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.