Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   12 Mayıs 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

Emekli Aylıklarını Yükseltme Formülü

Doğrusu torba kanun ile hizmet çakışmaları dediğimiz SSK ve Bağ kur’a tabi olarak aynı anda çalışanların durumunun düzeltildiğini biliyorduk. Ancak iki ayrı kuruma birden prim ödeme imkanını gözden kaçırmıştık. Buna göre bir kişi aynı anda hem esnaflık yapıyor hem de işçi olarak çalışıyorsa Bağ kur’a prim ödemeye devam ediyor,

 SSK primi ödemiyordu. Bunun tersi de doğruydu. Yeni işçilik yaparken kendi adına bir işyeri açmışsa veya şirket ortağı olmuşsa Bağ-Kur primi ödemiyordu. Bu ikincisi çok sorun çıkarmıyorsa da ilk şık birçok kişinin başını ağrıtıyordu. Esnaflık yaparken veya şirket ortağı iken ücretle çalışmaya başlayanlar, çalıştıkları şirketlerde ya sigortasız çalışıyorlar ya da işini kapatıyor veya şirket ortaklığını devretmek zorunda kalıyorlardı.

Kamuoyunda torba yasa olarak adlandırdığımız 6111 sayılı yasanın 33. maddesi hem bu çakışmalara çözüm getirdi hem de kamuoyunda çok da bilinmeyen bir başka yöntemle emekli maaşlarının artırılmasını sağladı. Önce yasanın ilgili hükümlerini birlikte okuyalım.

“Sigortalının 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde ise aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Ancak, sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar, yazılı talepte bulunmak ve Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, esas alınmayan sigortalılık statüsü kapsamında talep tarihinden itibaren prim ödeyebilirler.

Bu şekilde ödenen primler; iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar yönünden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde, kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan diğer yardımlar ile uzun vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar yönünden ise Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde değerlendirilir. Bu fıkra hükümlerine göre ödeme talebinde bulunulduğu halde ait olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmeyen primlerin ödenme hakkı

düşer. 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi ile aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendindeki diğer sigortalılık statülerine aynı anda tabi olacak şekilde çalışılması durumunda, (b) bendinin (4) numaralı alt bendi dışındaki diğer sigortalılık durumu dikkate alınır.

Bu maddeye göre bundan böyle isteyen kişiler, ben işe girdim sigorta primi ödemek istiyorum derlerse sigorta primi ödeyecekler, yok ben Bağ-Kur primi ödemeye devam edeceğim derlerse de Bağ-Kur primi ödemeye devam edecekler. Bazı kişiler de ben her iki kuruma da prim ödemek istiyorum derlerse onu da ödeyebilecekler. Ancak bu durumda olanlar, Bağ-Kur primlerini mutlaka ilgili ayı takip eden ayın sonuna kadar yatırmak zorunda kalacaklar. Yoksa o ayın primi daha sonra yatırılamayacaktır. Çift prim ödeyenlerin emekli olduklarında alacakları emekli aylıkları da o oranda artacaktır. Kamuoyunda yanlış şekilde algılandığı gibi çift maaş değil, her iki sistemde hesaplanan maaşlar birleştirilerek ödenecektir. Bunun tek mahsuru şimdilik SPEK dediğimiz sigorta primine esas kazanç sınırının asgari ücretin 6,5 katı olan üst sınır sınırlamasıdır. Bazı meslek grupları için asgari ücretin 6,5 katı olan 6272,5 TL az bile sayılabilir. Madem iki ayrı kuruma prim ödenebiliyor o halde bu üst sınır da kaldırılmalıdır.

SMMM İbrahim BALCIOĞLU

ibalcim@gmail.com

12.05.2011
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.