Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MAKALE / YORUM  / 01.10.2007    

ara

 Ana Sayfa 

        Staj-Stajyer Rehberi

Makaleler 

Danışma Hattı 

                  Pratik Bilgiler

Beş Dakika Ara 

          2007 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halil EROL
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
www.halilerol.com
halilerolsmmm@hotmail.com

 

FAİZ DIŞI FAZLA NEDİR?

 

Türkiye ekonomisini yakından ilgilendiren bu kavramı yazımızda elimizden geldiğince ekonomik terimlerden uzak tutup, sokaktaki insanların anlayacağı sade bir anlatım ile ne olduğu hususunu dile getirip açıklamaya çalışacağım.
Türkiye’de, hükümetlerle IMF heyeti arasındaki Bütçe Tasarısı hakkındaki görüşmelerde en tartışmalı konuların başında; Faiz Dışı Fazla hedefinin ne olması ve bu hedefin yerine getirilmesi için ne gibi önlemler alınması gerektiği gelmektedir. Hükümetler, bu önlemler için bütçe çalışması ve bütçe disiplini ortaya koymak zorundadırlar. Devletin gelir ve giderlerini gösteren tabloya bütçe denir. Bütçenin bir tarafını gelirler oluştururken, diğer tarafını ise giderler başka bir deyişle harcamalar oluşturmaktadır. Faiz dışı fazla kavramı; bütçenin toplam gelirleriyle, bütçeden yapılan harcamalardan faiz ödemelerinin yok sayıldığında geriye kalan harcamalar arasındaki farktır. Daha basit bir anlatımla faiz dışı fazla; Türkiye'nin hiç faiz gideri olmaması durumunda, bütçenin gelir-gider durumunun ne olacağını açıklayan bir kavramdır.
Faiz dışı fazla; kısaca toplam harcamalardan faiz harcamaları çıkarıldığı zaman, gelirin gideri karşılayıp karşılayamadığını gösterir.
Buraya kadar yapmış olduğumuz açıklamalara sayısal bir örnek vermemiz gerekirse şöyle bir örnek verebiliriz. Örneğimizde Devletin 2007 yılı için bütçe rakamları şöyledir:100 YTL geliri, 120 YTL gideri olsun. Bu giderler ise maaş ödemeleri, genel giderler ve yatırım giderleri toplamından oluşsun ve bu kalemlerin toplamı da 80 YTL olsun. Faiz giderlerinin ise 40 YTL olduğunu kabul edelim. Böylece giderlerimizin toplamı 120 YTL olmuş oldu. Gelirlerimiz ise 100 YTL idi. Gelirlerimiz, toplam giderlerimiz olan 120 YTL yi karşılayamamakta,20 YTL açık vermektedir. Şimdi gelelim Faiz dışı fazla rakamını bulmaya: Toplam giderlerimiz 120 YTL idi. Toplam giderlerimizin içinde 40 YTL faiz giderleri vardı. Şimdi 40 YTL faiz giderini toplam giderlerimizden çıkaralım. Bu durumda giderlerimiz 80 YTL oldu. Gelirlerimizin toplamı 100 YTL olduğu için faiz giderleri hariç 20 YTL fazla verdik.(1) Bu 20 YTL fazlada toplam faiz giderimiz olan 40 TL’nin 20 YTL’si kadarını ödeme gücümüz olduğunu gösterir. Eğer açık vermeyeceksek yani denk bir bütçe yapacaksak Faiz dışı fazla hedefine ulaşmak için yapılması gereken iki yöntemden birini uygulayacağız. Birinci yöntem gelirlerimizi artırmaktır. İkinci yöntem ise giderlerimizi yani harcamalarımızı azaltmaktır. Birinci yöntemi yani gelirlerimizi arttırmayı tercih ettiğimizi varsayarsak; ya yeni vergiler koyacağız ya mevcut vergi oranlarını artıracağız yâda vergi dışı gelirlerin (özelleştirme gelirleri, 2-B diye tabir edilen orman vasfını yitirmiş arsa ve arazilerin satışı, lojman satışı gibi) arttırılmasıyla Faiz dışı fazla vermeye çalışacaksınız. Eğer siz zaten ekonomi çevrelerince çok büyük tepki toplayan yüksek vergi oranlarını arttırmaya kalkarsanız hem daha büyük tepkilerle karşılaşacak hem de artan vergi oranları negatif etki yaparak vergi gelirlerini beklenen oranda artmasını sağlayamayacak vergi gelirlerinin daha da azalmasına neden olacaksınız. İkinci yöntemi seçerseniz; Faiz giderlerini baştan kabullendiğimiz için faiz giderlerimizin haricindeki giderlerimiz olan maaş ödemeleri, genel giderler ve yatırım giderlerini düşürmek zorundayız. Bu sefer harcama kalemlerinden tasarruf etmemiz gerekecektir. Bu da halkın refah seviyesinin ve yatırımların daha da azalması demek olacağı için hükümetlerin halkın nezdindeki başarılı olma durumu zarar görecektir. Yıllardır bekletilen yatırımları kısmanız, sosyal transferleri azaltmanız, personel giderlerini yani memur ve işçiye verilen zamları azaltmanız, devletin adalet, güvenlik, sağlık gibi zorunlu hizmetlerinde tasarrufa gitmeniz zor olacaktır.

Sonuç itibariyle, devletler sağlam bir borçlanma politikaları yürütmeli ve bu politikalarda popülist yaklaşımlardan uzak durmalı, izlenecek olan yatırım politikaları reel ekonomiye dönük olmalı üretim ve istihdam artırıcı alanlara harcamalar yapılarak toplumun refah seviyesini yükseltecek bütçe politikaları ve disiplini uygulanmalıdır.

(1) FAİZ DIŞI FAZLA = Toplam Gelirler-(Toplam Harcamalar-Faiz Harcamaları)
= 100 YTL-(120 YTL–40 YTL)
= 100 YTL–80 YTL
= 20 YTL

 

 

Copyrıght © 2005-2007  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.