Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  11 MART 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

   

VERGİ KAYDI VERGİ DAİRESİNCE RESEN TERKİN EDİLEN MÜKELLEFLERİN TASFİYESİ  İLE İLGİLİ ÖZELLİKLİ BİR DURUM
 

 
   

            Bilindiği üzere İşi bırakma bildiriminde bulunmayan bir mükellefin;  

-          işi bıraktığının tespit edilmesi veya

-          yapılan araştırma ve yoklamalar sonucunda bilinen adreslerinde bulunamaması ve

-           başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilememesi veya

-           başkaca bir ticarî, ziraî ve meslekî faaliyeti olmadığı halde münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiğinin vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen rapor ile tespit edilmesi ve mükellefiyet kaydının devamına gerek görülmediğinin raporda belirtilmesi halinde,

-          mükellef (matrahlı veya matrahsız beyanname verenler dahil) işi bırakmış addolunacak ve mükellefiyet kaydı vergi dairesince terkin edilecektir. Bu durum, ilgili kamu kurum ve kuruluşu ile kamu kurumu niteliğindeki meslek üst kuruluşuna da bildirilecektir.

Mükellefiyet kaydının terkin edilmesi, mükellefin işi bırakmasından önceki döneme ilişkin yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacağı gibi bu tarihten sonra faaliyette bulunduğunun tespiti halinde bu dönemlere ilişkin vergilendirmeye ve sahte belge düzenleme fiilini işleyenler hakkında kovuşturma yapılmasına ve ceza uygulanmasına da engel teşkil etmeyecektir.


            213 sayılı Kanununun 160 ıncı maddesinin 3 üncü fıkrası ile yapılan bu düzenlemenin
uygulanmasına ilişkin usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

          Maliye Bakanlığı, yasadan gelen bu yetkisini, Sevgili Maliye Bakanımız Kemal UNAKITAN imzası ile yayımlanan 2004/13 seri nolu Uygulama İç Genelgesini ile kullanmıştır. 

            Mükellefiyet kayıtları terkin edilen mükelleflerden tasfiyesine karar verilen mükellefler hakkında nasıl işlem yapılacağı, genelgenin; 

           “F) Mükellefiyet Kayıtları Terkin Edilen Mükelleflerden Faaliyetine Devam Ettiği Tespit Edilenler Hakkında Yapılacak İşlemler :” bölümünde açıklanmıştır. 

Buna Göre: 

         Bu İç Genelgede yer alan esaslara uygun olarak mükellefiyet kaydı terkin edilen mükelleflerden, faaliyetine başka bir adreste devam ettikleri veya yeniden faaliyete geçtikleri ya da tasfiyeye tabi tutuldukları öğrenilenlerin mükellefiyet kaydı, yeniden ihdas edilecektir.

        Söz konusu mükelleflerden,  

        faaliyetlerine başka bir adreste devam ettiği tespit edilenler ile

        tasfiyeye girdikleri öğrenilenlerin mükellefiyet kaydı, mükellefiyetin terkin edildiği tarihten itibaren,                    

       yeniden faaliyete geçtikleri belirlenenlerin mükellefiyet kaydı ise, yeniden faaliyete geçtikleri tarihten itibaren

       yapılacak ve mükellefiyetin ihdas edildiği tarihten sonraki dönemlere ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi sağlanacaktır.

       Burada dikkat çeken ve makalemizde açıklamaya çalıştığımız en önemli konu, tasfiye kararı alan  mükelleflerin sicil kayıtlarının, mükellefiyetin terkin edildiği tarihten itibaren yeniden tesis edileceğinin hüküm altına alınmasıdır.

        Buna göre, vergi dairesince 2004/13 seri nolu genelge uyarınca mükellefiyet kaydı re’sen terkin edilen mükellefler (şirketler) eğer tasfiye kararı alırlarsa mükellefiyetleri sanki hiç terkin işlemi yapılmamış gibi ilk terkin tarihinden itibaren yeniden tesis edilecektir.

         Bu şu demektir. 2004 yılında vergi kaydı resen terkin edilen mükellef, 2009 yılında tasfiye kararı alırsa, tasfiye kararının tescilinden itibaren bütün beyannamelerini vermeye başlayacak; mükellefiyet kayıtlarının resen terkin edildiği tarihinden bu güne kadar;

-         Gelir vergisi

-         kurumlar vergisi,

-         Geçici Vergi,

-         Katma Değer Vergisi beyannamelerini

-         Ba-bs bildirimlerinin tamamını verecek ve daha önce verilmeyen bu beyanname ve bildirimler için onbinlerce cezayı ödemek zorunda kalacaktır. 

         Tasfiyesine karar verilen bir şirkete 2004/13 seri nolu genelge uyarınca kesilen cezalar üzerine 15.12.2008 tarihinde Maliye bakanlığına başvurulacak mağduriyet anlatılmış ve  konu ile ilgili bir mukteza talebinde bulunulmuştur.

         Maliye Bakanlığı, vermiş olduğu mukteza ile konu hakkında 17.04.2009 tarih ve 2009/3 seri nolu Uygulama iç genelgesi yayınlandığını ve bu genelgeye göre re’sen vergi kaydı terkin edilen mükelleflerin, tasfiyeye girmesi halinde mükellefiyet kayıtlarının re’sen terkin tarihinden itibaren değil; tasfiyeye tabi tutuldukları tarihten itibaren yeniden tesisi edileceğini, beyanname ve bildirimlerin bu tarihten itibaren verilmesinin zorunlu olacağını bildirmiştir. 

   SONUÇ:

   Meslektaşlarımız tarafından Mali Müşavirliği yapılan mükelleflerden, vergi kaydı re’sen terkin edilenlerin tasfiyeye girmesi halinde,mükellefiyet tesisi ilk terkin tarihinden itibaren değil, 2009/3 seri nolu Uygulama İç Genelgesi uyarınca tasfiyenin başladığı tarihten itibaren yapılacaktır. Bu nedenle, geçmişe dönük beyanname ve bildirim verilmeyecek; ceza kesilemeyecektir.

Fevzi ÇELİK
Mali Müşavir / Antalya
fevzicelik@hotmail.com

 
    Yasal Uyarı

 

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.