Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   10 ARALIK  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

VERGİ İNCELEMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

 
   

         Son zamanlarda yapılan vergi incelemelerinde, çoğunlukla vergi incelemesinde uyulması gereken kurallara uyulmadığı görülmektedir. Bu yazımızda, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan yayınlardan yaralanılarak vergi incelemelerinde uyulması zorunlu düzenlemeler anlatılmaktadır.

           Vergi incelemesinin ne amaçla yapıldığı 213 sayılı Veri Usul Kanunu’nun 134. maddesinde, ödenmesi gereken verginin doğru olup olmadığının araştırılması, tespit edilmesi ve ödenmesinin sağlanması olarak tanımlanmıştır.

            Maliye idaresine “Maliyeci” yetiştirmek üzere 1924 yılında açılan; ancak sonuncusu 2003 yılında kapatılan Maliye Okullarında, öğrencilerine belletilen bir ders notunda belirtildiği üzere; “Vergiden kaçınmak hak; Vergi kaçırmak suçtur”.

            İşte, bu çerçevede bakıldığında, vergi incelemesi, bilinenin aksine illaki sadece “vergi çıkarmak” için “ceza yazmak” için değil; ödenen verginin doğru olup olmadığının tespit edilmesi maksadıyla yapılır.

            Bu açıklamadan sonra, Vergi incelemesi nedir, nasıl yapılmalıdır konusuna girmek istiyoruz.

            Konu, 213 sayılı Vergi Usul Kanununda (Yasada) tanımlanmıştır. Bu kanunda yer alan yasal çerçeveden başka, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından “Tüm yönleri ile vergi incelemesi” konulu broşür Kasım 2007 yılında yayınlanmıştır. Buna göre: 

            A) Vergi İncelemesi Kimler Tarafından Yapılır. 

            Vergi incelemesi, yasanın 135. maddesinde tanımlanmıştır.

            Buna göre, hesap uzmanları ve yardımcıları, Vergi Denetmenleri ve yardımcıları, ilin en büyük mal memuru ve Vergi Dairesi Müdürleri tarafından yapılabilir.

            31.03.1988 tarihinde yapılan değişiklik ile Maliye Müfettişleri ve yardımcıları, Gelirler Kontrolörleri, 29.07.1998 tarihinde yapılan bir değişiklik ile de, Stajyer Gelirler Kontrolörleri, Gelirler Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında Müdür kadrosunda görev yapanlar  vergi incelemesi yapmaya yetkili kılınmışlardır.

           Burada dikkat edilmesi gereken bir konuya dikkatlerinizi çekmek istiyoruz. Kimi zaman  maliye idaresi tarafından yapılan bir uygulamada, vergi incelemesi, müdürler tarafından yapılması gerekirken, bu yetki memurlar tarafından kullanılmaktadır ki; bu yasal değildir. 

            B) İncelemeye Davet 

            İncelemeye başlamadan önce incelemeye tabi tutulacak mükelleflere, defter ve belgelerinin incelenmek üzere hazır edilmesi gerektiği, bir yazı ile bildirilir.

            Yazıda, defter ve belgelerin ibraz edilmesi için, yazının tebliğ tarihinden itibaren 15 günden az olmamak üzere süre verilir.(VUK: Md:14)

            Vergi incelemesine tabi olanlar, verilen bu süre içerisinde defter ve belgelerini inceleme için ibraz etmeye mecburdurlar. Haklı bir sebeple, ek yazı ile ek süre istenir.

            İncelemeye ibraz etmeme halinde, dönem matrahı yasanın 30.ncu maddesine göre re’sen takdir edileceği gibi, usulsüzlük, özel usulsüzlük cezasının yanında 359. maddesi uyarınca kaçakçılık suçu ile cezalandırılmak üzere savcılığa suç duyurusunda bulunulur. 

             C) İnceleme Yeri 

            Vergi incelemesi kesinlikle incelemeye tabi olanın işyerinde yapılacaktır.

            Ancak, işyeri uygun değilse, ölüm, işin bırakılması gibi sebepler ile, işyerinde yapılması imkansız olursa veya mükellef ve vergi sorumluları isterse inceleme dairede yapılabilir. Danıştay tarafından verilen ve sürekli hale gelen kararlarda, incelemenin mükellefin işyerinde yapılmaması gerektiği şeklinde hüküm tesis edilmiştir. 

            D) İncelemeye Başlama  

            Vergi incelemesine yetkili olanlar, incelemeye başlamadan önce, memuriyet kimliklerini gösterirler.

            İncelemeye başlama tutanağı düzenleyerek, incelemenin konusunu bildirmek, alınan defter ve belgeleri, bir dizi pusulası ile tutanağa bağlamak zorundadır.

            İnceleme sırasında, nezdinde inceleme yapılan, mükellef veya vergi sorumlusu kendisi bulunabileceği gibi; Mali Müşavirini ve Yeminli mali Müşavirini veya kendi adına yetkili bir temsilciyi de gönderebilir.  www.muhasebenet.net          

            E) Vergi İncelemesinin Yapılması ve Sonuçlanması 

            İnceleme, defter ve belgeler üzerinden yapılır. Ancak dahili ve harici belgeler incelenerek, bu belgelerin, nezdinde inceleme yapılan gerçek veya tüzel kişi ile bağlantısı tespit edilmesi halinde, bu belgeler de incelemede veri olarak kabul edilir.

            İnceleme sonucunda, beyan edilen gelirin gerçek olması durumunda da; gerçek olmaması durumunda da bir vergi inceleme tutanağı düzenlenir. Bu tutanakta, inceleme elemanının tespitleri ve buna karşılık nezdinde inceleme yapılanın veya temsilcisinin bu tespitlere cevapları yer alır. Mükellefin cevap ve belgeleri tutanağa alınmalıdır.

Bu tespit ve cevaplara ilişkin harici belgeler, tutanağa eklenir.

Yapılan tespitlerin tamamının doğru ve kabul edilir olması durumunda tutanak imzalanır.

Ancak, bunun aksi durumda yani, tutanakta doğru kabul edilebilir tespitlerin dışında, yanlış, eksik ya da afaki tespitler varsa bu tespitlere ilişkin cevaplar mutlaka tutanağa geçtikten sonra tutanak imzalanmalıdır.

Bu tespitler, tutanağa geçirilmek istenmez ise, imzadan çekinilebilir ve durum yazı ile ilgili kurum yöneticilerine veya vergi inceleme elemanına bildirilir. Bu yazıda, itiraz edilen tespitler ve bunu karşı beyan ve deliller ek olarak yer almalıdır.

İmzadan çekinme halinde bu cevap ve belgeler, inceleme elemanı tarafından gönderilecek olan imzaya davet yazısına cevap olarak ta verilebilir.

Bu davete cevap verilmemesi halinde, defter ve belgeler mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve inceleme tamamlanır.

            Düzenlenecek rapora dayanılarak re’sen veya ikmalen vergi salınacaksa, vergi ve cezalar konusunda (kaçakçılık suçu içeren vergi ve cezalar hariç) Tarhiyat öncesi uzlaşma istenip istenmediği inceleme elamanı tarafından tutanağa alınmalıdır.

            Burada dikkat edilmesi gereken konu, özel usulsüzlük cezası kesilmesi gereken bir tespit var ise T.Öncesi uzlaşma istenip istenmeyeceğine daha dikkatli karar verilmelidir. www.muhasebenet.net www.muhasebenet.net

            Yapılan tespitlerin doğruluğu ve/veya dava konusu edilmeyeceğine karar verilmişse tarhiyat öncesi uzlaşma mutlaka istenmelidir. Çünkü, özel usulsüzlük cezası, tarhiyattan sonra istenecek uzlaşmanın kapsamına girmemektedir.

İnceleme sonucunda elde edilen bilgi ve belgelere, tutanaklara dayanılarak inceleme raporu düzenlenecektir. Eğer beyan edilen verginin doğruluğu tespit edilmişse “kabul raporu” düzenlenir. Aksi halde vergi kayıp ve kaçağı varsa gerekli tarhiyatlar yapılmak üzere Vergi inceleme raporu tarhiyata yetkili vergi dairesine gönderilir. 

SMMM Fevzi ÇELİK
fevzicelik@hotmail.com

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.