Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

 MAKALE

arama 

 Ana Sayfa 

Muhasebe Forum 

Makaleler 

Danışma Hattı 

Hakkımızda 

Beş Dakika Ara 

          2006 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  FATİH  ACAR

  ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANI

 

    

 

5345 SAYILI YASAYLA YENİDEN YAPILANAN GELİR İDARESİNDE MÜKELLEF HAKLARI VE ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI UYGULAMALARI

           

            21. yüzyıl kurumların baş döndürücü bir hızla değişim yaşadığı , insan haklarının, bu anlamda bireyin ön planda olduğu bir yüzyıl olarak kendinden söz ettirmektedir.

          İçinde yaşadığımız bilgi çağında değişim çabalarının da yoğunluk kazanmasıyla kurumların ayakta kalabilmeleri büyük ölçüde vatandaş odaklı bir yönetim anlayışı ile mümkün olabilmektedir.

          Bilgi çağı daha esnek, dinamik ve yenilikçi bir yapıyı gerçekleştirmeyi, iletişim ve işbirliği içinde olmayı, daha fazla organizasyona bağlı çalışmayı ve hizmetin odağında insan olduğu düşüncesiyle hareket etmeyi ve iş heyecanını istemektedir.

          5345 sayılı yasa ile gelişmiş ülke uygulamaları örnek alınarak hayata geçirilen Gelir İdaresi Başkanlığı ve Başkanlığın taşradaki temsilcileri olan 29 ilde kurulan Vergi Dairesi Başkanlıkları ile yukarıda temel çerçevesi çizilen anlayışın büyük ölçüde hayata geçirileceği yeni bir döneme girilmiştir.

          Yeni dönemle birlikte merkezde Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı ve taşrada Mükellef Hakları ve İletişim Müdürlükleri hayata geçirilmiş ve mükellef haklarının ön planda olduğu bir örgütlenme modeline geçilmiştir.

           Bu güne kadar mükellefin ödevleri ve yükümlülüklerini ön planda tutan uygulamalar öncelik taşırken yeni dönemle birlikte  mükellef haklarının da en az ödev yükümlülükleri kadar önemli olduğu bir döneme girilmiştir. Anayasamızın 73. maddesine göre verginin devletin egemenlik gücüne dayanarak herkesten mali gücüne göre alınan  bir kamu geliri niteliğini taşıması mükellef hakları konusunun önemini daha da arttırmaktadır.

           Son dönemde Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Dairesi Başkanlıklarında insana ve teknolojiye yapılan yatırımlar dikkat çekmektedir. Bu yatırımlar daha nitelikli hizmet sunumunu da beraberinde getirmektedir. Tahsilatta bankacılık sisteminin yaygınlaştırılması, e-beyanname gibi uygulamalar sunulan kamu hizmetinin niteliğini ve mükellef memnuniyetini de sağlamaktadır.

           Mükellef hakları konusunda mükellef - idare ilişkilerinin sağlıklı bir zemine oturması son derece önemlidir. Günümüzde mali idarenin mükellefe dönük yüzü büyük ölçüde vergi daireleridir. Mükellefe hizmet sunumunun büyük ölçüde gerçekleştirildiği vergi dairelerinin her yönüyle nitelikli hizmet sunan bir yapıya kavuşturulması son derece önemlidir. Vergi Dairelerimiz teknolojik alt yapısını tamamlamış, temiz, modern hizmet binaları yanında, kaliteli ve nitelikli hizmet sunan güler yüzlü çalışanları ile örnek olmak zorundadır.

         Adana Vergi Dairesi Başkanlığı olarak son bir yıl içinde tüm hizmet birimlerimizde yaşanan fiziki sorunlar büyük ölçüde ortadan kaldırılmış, hizmet binalarımız temiz ortamlarda hizmet verilen bir konuma kavuşturulmuştur. Yine 1504 çalışanımızın tamamına yakın kısmı mükelleflerimize daha nitelikli ve güler yüzlü hizmet sunumunun gerçekleştirilebilmesi amacıyla toplam kalite eğitimlerine tabi tutulmuştur. Bu eğitimlerimiz 2006 yılında da devam edecektir. Son 1 yıllık süreçte tüm personelimizde bu anlamda olumlu değişmeler yaşanmıştır. Bu konuda mükelleflerimizden bu değişimi ifade eden teşekkür mesajları almamız bizlere büyük bir mutluluk ve heyecan vermektedir.

         Aşırı iş yükünün azaltılması, çalışanlarımızın ve mükelleflerimizin daha çağdaş, modern ortamlarda hizmet verilmesini sağlamak amacıyla pilot 2 vergi dairemizde 1 Şubat - 28 Şubat tarihleri arasında 1 aylık süreyle önemli bir çalışma tamamlanmıştır. Bu çalışmayla dairemize gelen mükellef profilinin belirlenmesi, sonuçların ortaya konulması,  mükelleflerin dairelerimize niçin geldikleri, vergisel iş ve işlemleri gerçekleştirirken  ne kadar zaman harcadıkları, gelen kişinin yaşı, cinsiyeti v.b hususlar tespit edilmiş ve değerlendirmeye alınmıştır.

         Değerlendirme sonucunda alınacak önlemlerle yürütülen hizmetlerin daha kısa ve verimli bir şekilde yürütülmesi, internet uygulamalarının yaygınlaştırılarak aşırı yığılmaların önlenmesi, iş yükünün büyük ölçüde hafifletilmesi sağlanabilecektir.

          Adana Vergi Dairesi Başkanlığı olarak mükellef hakları kavramı içinde değerlendirdiğimiz ve yukarıda açıkladığımız genel uygulamalar yanında mükelleflerimizin vergi uygulamaları ile ilgili olarak sahip oldukları haklar ve  vatandaşlık hukukundan kaynaklanan ve tüm vatandaşlarımızın sahip olduğu genel hakları da vardır. Bu konuyla ilgili Başkanlığımızca ayrıntılı bir çalışma sonucu hazırlanan Mükellef Hakları Başkanlığımız İnternet sitesinde yayınlanmıştır (adanavdb.gov.tr) .

           Mükelleflerimizin sahip oldukları Dilekçe Hakkı , Bilgi Edinme Hakkı, Dava Açma Hakkı, Temsil Hakkı, Eşit Muamele Görme Hakkı, Müşteri Memnuniyeti gibi Genel Hak kavramı içinde değerlendirilebilecek hakları olduğu gibi  (Bu haklarla ilgili ayrıntılı açıklamalar internet sitemizde Mükellef Hakları bölümünde yer almıştır.) Vergi Kanunlarının uygulamalarına dönük hakları da aşağıda özet olarak açıklanmaya çalışılmıştır.

·        Uzlaşma ve Cezalarda İndirim Hakkı :

            İkmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergilerle bunlara ilişkin vergi ziyaı cezalarının tahakkuk edecek miktarları konusunda, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Ek 1-11. maddelerine istinaden mükellefler ile Vergi Dairesi arasında uzlaşma imkanı vardır.

            Vergi Usul Kanununun mükelleflere tanıdığı Vergi Ziyaı, Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük cezalarında indirim hakkı ise 376. maddede düzenlenmiştir. Bu maddeye göre mükellefler, tarh edilen cezaları ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde ödeyeceğini bildirmesi halinde; Vergi Ziyaı Cezasında birinci defada yarısı, Usulsüzlük veya Özel Usulsüzlük Cezalarının üçte biri indirilir.      

·        Pişmanlık Hakkı :

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun pişmanlık ve ıslah başlıklı 371. maddesine göre; beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren, vergi kanunlarına aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliklerinden haber veren mükelleflere belli şartları yerine getirmeleri kaydıyla vergi ziyaı cezası kesilmemektedir.

            Bu uygulama ile mükellef vergisini pişmanlık zammı ile birlikte ödemek suretiyle cezaya muhatap olmaktan kurtulmaktadır. İdare açısından da bu müessesenin önemi büyüktür.

·        Düzeltme Talebi Hakkı :

            Mükelleflerin dava açma süresi içerisinde veya sonrasında yaptıkları düzeltme talepleri vergi dairelerince  Vergi Usul Kanunu düzeltme hükümleri çerçevesinde düzeltilmektedir. Hatta bunu bir adım öne götürerek anılan kanunun 121. maddesinde idarece tereddüt edilmeyen açık ve mutlak vergi hatalarının mükellefin başvurusu olmadan re’sen düzeltilebileceği belirtilmiştir.

            Vergi Usul Kanununda yer alan düzenlemeler çerçevesinde, tamamen yanlış veya eksik yapılan bir işlem sonucunda ortaya çıkan tarhiyat, tahakkuk veya tahsil işlemi her aşamada düzeltilebilmektedir.

·        Şikayet Yolu İle Müracaat Hakkı :

            Vergi Usul Kanununun 124’üncü maddesi gereğince vergi mahkemesinde dava açma süresi geçtikten sonra yaptıkları düzeltme talepleri reddolunan mükellefler, şikayet yolu ile Maliye Bakanlığına müracaat edebilirler. Burada da talepleri reddolunanlar,  2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 37/b maddesine göre; söz konusu idari eylemi Vergi Mahkemeleri nezdinde dava konusu yapabilirler.

·        İtiraz ve Mülahaza Hakkı :

            V.U.K.’nun 141’inci maddesine göre, inceleme esnasında lüzum görülen hallerde, vergilendirme ile ilgili olaylar ve hesap durumları ayrıca tutanaklar ile tespit ve tevsik olunabilir. İlgililerin itiraz ve mülahazaları varsa bunlar da tutanağa geçirilebilmektedir..

·        Mahremiyet Hakkı : 

            Vergi Mahremiyetinin sınırları Vergi Usul Kanununun 5. maddesinde belirlenmiş, gerek Türk Ceza Kanunu gerekse Vergi Usul Kanununda bu yasaklara uymayanlara ciddi hapis cezaları öngörülmüştür. Yasalar tarafından açıkça yetki verilmediği sürece, mükellefler hakkındaki bilgiler hiçbir şekilde ifşa edilmemektedir.

·        Tecil-Taksitlendirme Hakkı :

            Tecil amme borcunun ödeme vadesinin ertelenmesini ifade eder. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında kanunun önemli ve işlerlik taşıyan müesseselerinden biridir. Anılan kanunun 48. maddesinde; amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolmuş malların paraya çevrilmesi mükellefi çok zor duruma düşürecek ise amme borcunun tecil edilebilme imkanı sunulmuştur.

            Vergi Kanunlarında yer alan mükellef hakları kavramı içinde değerlendirilebilecek hakların sayısını daha da artırabiliriz. Biz burada önemli gördüğümüz mükellef haklarını belirtmeye çalıştık.

           Adana Vergi Dairesi Başkanlığı olarak mükellefleri hakları ve ödevleri konusunda sağlıklı bir şekilde bilgilendirerek ilgili mevzuatı herkes için eşit ve adil bir şekilde uygulamak ve güler yüzlü bir hizmet sunmak, sorunların çözümünde yapıcı bir yaklaşımda bulunmak mecburiyetinde olduğumuzu biliyoruz.      

            Yine başkanlığımız çalışanları olarak “Devlet idaresinde olanlar halkın hizmetinde olduklarını unutmamalıdırlar.” Sözü temel ilkemiz olup bütün uygulamalarımızı bu anlayış çerçevesinde gerçekleştirmek çabası içindeyiz. Başkanlığımızın tüm personeli mükelleflerimize yapıcı yaklaşım gösterirken, sorunları nasıl çözebiliriz anlayışı ile hareket etmektedir. Yeni yapılanma ile önümüzdeki süreçte mükellef memnuniyetinin en üst seviyede gerçekleştiği, mükellef haklarının uygulanması ve hayata geçirilmesi konusunda hem çalışanların hem mükelleflerimizin daha duyarlı olacağı bir değişimin gerçekleşmesi kaçınılmazdır.

  

Fatih ACAR

Adana Vergi Dairesi Başkanı

 

 

 

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.