Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   01Temmuz 2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 Yasal Uyarı

 

 

 


 

31 GÜNDEN OLUŞAN AYLARDA VE ŞUBAT AYINDA

SİGORTA PRİM GÜN SAYISININ BİLDİRİMİNDEKİ TEREDDÜT

 

Şubat ayında ve otuz bir günden oluşan aylarda çalışanların sigorta prim gün sayılarının kuruma bildirilmesinde uygulayıcılar arasında tereddütler hasıl olduğu gözlenmektedir. Hangi sektör de çalışan olursa olsun her şeyden önce çalışanın aylıkçı mı? Yoksa gündelikçi mi? Olduğu tespit edilmeli ve akabinde ücret bordrosu ve prim hizmet bildirim belgeleri düzenlenmelidir.
Bir işçi aylıkçı olarak çalışıyor ise;aylık ücret için uygulanacağı ayın uzunluğu önemli değildir. Burada dikkat edilmesi gereken konu bir ayın ölçü olarak alınmasıdır. Bu ay ; 28,29.30 ve 31 gün olabilir. İşçi izinli veya diğer nedenlerle mazeretli olduğu günlerde dahi aylığı tam olarak ödenmesi gerekir. Yevmiye usulü ile çalışana bakacak olursak da ; işçi ayda kaç gün çalışmış ise bugün sayısı ile günlük ücretinin çarpımı sonucu açığa çıkan meblağ maaş olarak ödenmelidir.
Şimdi gelelim çalışılan günlerin sigorta hizmet bildirim belgesiyle kuruma bildirilmesine;
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu bu konu ile ilgili düzenleme getirmiştir. Şöyle ki;
Şubat ayında 28,29 gün çalışan veya otuz bir çeken aylarda 31 gün çalışan bir işçi de kuruma 30 gün üzerinden bildirilecektir. Otuz bir gün çalışan bir işçinin 31 günlük yevmiyesi 30 'a bölünür,bulunan günlük yevmiye 30 ile çarpılır çıkan meblağ belirlenen belge ve zamanda kuruma bildirilir.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 77 / VIII. Maddesinde “Sigortalıların günlük kazançlarının hesabında esas tutulan gün sayıları aynı zamanda bunların prim ödeme gün sayılarını gösterir.”denilmektedir. Dolayısıyla;

a)- Aylık ücretli çalışan bir işçi için ayın 28-29-30-31 gün çekmesi önemli değildir. Çünkü;her halükarda çalışanın aylık prim hizmet günü kuruma 30 gün olarak bildirilecektir.

b)- Günlük ücret üzerinden çalışan bir işçi için ,31 günden oluşan aylarda işçi maaş bordrosunda çalışma günü 31 gün olacak ancak bu işçinin aylık prim hizmet belgesi ile ayın kaç günden oluştuğuna bakılmaksızın 30 gün üzerinden kuruma bildirilmesi gerekmektedir. Şubat ayında ise;ücret bordrosunda 28 gün çalışma süresi gözükecek ancak aylık prim hizmet belgesiyle kuruma 30 gün bildirilecektir.

Örneğin;31 gün çeken bir ayda 15 gün raporlu olan bir sigortalı aylık hizmet prim bildirgesi ile kuruma kaç gün çalışma bildirecektir.?
Sosyal Güvenlik Kurumu fiili uygulamalarında aylıktan çalışma olduğu aylarda çalışma gün sayısının 30 gün,eksik çalışma olduğu aylarda ise;aylık gün sayısından fiili çalışılmayan gün sayısının çıkarılması yoluyla bulunacak gün sayısının kuruma bildirilmesi gerektiğini belirtmektedir örneğimize bakarsak ve İfadeyi de matematiksel olarak açıklarsak,
 

Aylık gün sayısı – Çalışılmayan gün sayısı : Bildirime esas gün sayısı

    31 gün          -        15 gün               :          16 gün

 

Dolayısıyla 31 gün çeken bir ayda 15 gün raporlu olan bir işçi için işveren aylık sigorta hizmet belgesiyle kuruma 16 gün çalışma bildirmelidir.
Uygulayıcıların tereddüte düşmemeleri için bilgi almaları ileride bir mağduriyete düşmelerini engelleyecektir.

Fatih Ruhi KARAKUŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
smmm.fatihruhi@gmail.com
01.07.2008

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.