Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MAKALE / YORUM  / 14.11.2006    

ara

 Ana Sayfa 

        Staj-Stajyer Rehberi

Makaleler 

Danışma Hattı 

                  Pratik Bilgiler

Beş Dakika Ara 

          2006 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EYUP YÜCELİ

Mali Müşavir

MuhasebeNet

Site Yöneticisi

 

SM ve SMMM SINAVLARI ANAYASA'NIN "ÇALIŞMA HÜRRİYETİ"

İLKESİNE AYKIRI MI ?

 

    Öncelikle, geçen ay kaleme aldığım "SM ve SMMM Stajyeri sınava dava açabilir mi" başlıklı makaleye gösterilen yoğun ilgiden dolayı bütün ziyaretçi ve kullanıcı dostlarımıza teşekkür etmek istiyorum.

    Bugün ise gündemde olması ve sınavlara ilişkin önemli gelişmelerin yaşanması nedeniyle SM ve SMMM sınavlarının çalışma hürriyeti ilkesine aykırı olup olmadığı konusuna değinmeyi uygun gördüm.

    Meclis Adalet Alt Komisyonu Avukatlık Yasasında değişikliğe giderek AVUKATLIK SINAVININ kaldırılmasına karar verdi. Muhtemelen önümüzdeki günlerde de Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşacak. Ancak burada dikkat çeken husus komisyon üyelerinin tartışmalarıdır. Bazı komisyon üyelerinin Barolar Birliği'nin sınavlara ilişkin alt yapıyı oluşturamaması noktasındaki eleştirilerine karşı Barolar Birliği Başkanı'nın "Sınavların kaldırılması halinde avukatlık mesleğinin kalitesinin düşeceğini" savunması ayrıca, Adalet alt Komisyonu Başkanı Ramazan Can'ın "Avukatlığın serbest meslek olduğunu belirterek, sınav şartının Anayasa'nın 'çalışma hürriyeti' ilkesine aykırı" olduğunu söylemesi  önem arz etmektedir.

    Türkiye'nin genel koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda sınavsız bir yerlere varılamayacağını, bazı mesleklerin icrasının ehil olmayan kişiler tarafından suistimal edilebileceğini söylemek mümkün olup tamamı da tartışmalara açıktır.

    Bu nedenle SM ve SMMM sınavlarının da Mesleğin gelişimi, güçlenmesi ve kariyerinin korunması açısından önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor

    Ancak burada önemli olan ANAYASAL hakların korunması ve çıkan yasalarda hürriyetlere öncelik verilmesidir.

     Anayasa'nın "Çalışma ve sözleşme hürriyeti" başlıklı 4.cü bölümünde yer alan, "Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir. Devlet, özel teşebbüslerin millî ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alır." ibaresi ve hemen altında çalışma ile ilgili hürriyetlere de yer vermesi konunun önemini arttırmaktadır.

     Meclis Komisyonunda tartışma konusu olan ve Komisyon Başkanının serbest mesleğe başlamada sınavların Anayasa'ya aykırılık savı SM, SMMM staja başlama, SM ve SMMM mesleki yeterlilik sınavlarını da kapsamaktadır. Dolayısıyla SM ve SMMM sınavlarının da Komisyon Başkanına göre "Çalışma hürriyeti" ilkesine aykırılığı tartışma konusudur.

      Ancak yukarıda da açıkça belirttiğim gibi mevcut koşullarda sınavların aykırılığından ziyade sınav sistemi ve koşullarıyla mesleğe sağlayacağı katkıları arttırmaya yönelik  çalışmaların yapılması gerektiğini gözardı etmemek gerekiyor. Aksi halde bunun içinden çıkmak mümkün değildir. Dolayısıyla SM, SMMM ve Avukatlık sınavları ile birlikte KPRS, ÖSS, Öğretmenlik, Memurluk vb. sınavlarının da yapılma zorunluluğunu düşündüğümüzde kargaşa olabileceği unutulmamalıdır.

      Kısacası hayat sınav olduğuna göre, o halde başarmak gerekiyor.  Sınavlara giren ve girecek olan bütün Meslek Mensubu adaylarının başarılı olması dilek ve temennisiyle esen kalınız.

 

EYUP YÜCELİ

Mali Müşavir

M.Yenigün Gazetesi

Ekonomi Yazarı

info@muhasebenet.net

 

 

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.