Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MAKALE/YORUMLAR :   23 Temmuz 2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 Yasal Uyarı

 

 

 


YILLIK ÜCRETLİ İZİN

Yaz aylarının iyice kendini hissettirdiği şu günlerde çalışanlar olarak biraz dinlenip istirahat etmek için işverenimizden alacağımız izinleri düşünmekteyiz. Peki kaç gün izine çıkma hakkımız var işte şu günlerde sıklıkla karşılaştığımız sorular evet bizde bu hafta okuyucularımızla yıllık izin bilgilerini paylaşacağız. 4857 sayılı İş Kanunu Madde 53  İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

1 yıl ile 5 yıl arası hizmeti olanlar 14 gün

5 yıl ile 15 yıl arası hizmeti olanlar 20 gün

15 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar ise 26 gün yıllık izin kullanırlar                                                 

Yıllık izin süreleri genç işçiler ile 50 yaş ve üzerindeki işçiler için özel olarak düzenlenmiştir. Buna göre on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamamaktadır. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.

Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

Yukarıda bahsettiğim süreler bir işveren veya bir işverene bağlı birkaç işyerinde geçen sürelerden bahsedilmektedir. 

İzinde çalışma yasağı

MADDE 58. - Yıllık ücretli iznini kullanmakta olan işçinin izin süresi içinde ücret karşılığı bir işte çalıştığı anlaşılırsa, bu izin süresi içinde kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir.

 Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti

MADDE 59. - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde  işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti  üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.

İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17 nci maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu  yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresine ayrıca eklenir. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izin süresinden indirilemez. İşverenler unutmamalıdır ki işçilerine verecekleri izinler onların daha mutlu ve işlerine olan motivasyonunu artıracak ve işçilerinden daha fazla ve sağlıklı verim almalarını sağlayacaklardır.

 

ERCAN ÇALIŞKAN

SERBEST MUHASEBECİ

MALİ MÜŞAVİR

23.07.2008
 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.