Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MAKALE / YORUM  / 21.06.2007    

ara

 Ana Sayfa 

        Staj-Stajyer Rehberi

Makaleler 

Danışma Hattı 

                  Pratik Bilgiler

Beş Dakika Ara 

          2007 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekrem YAMAN

SMMM

ekrem_muh@hotmail.com

 

TÜRK TİCARET KANUNU’ NA GÖRE

 ŞİRKET  YÖNETİCİLERİNİN REKABET YASAĞI


1- GİRİŞ
Rekabet yasağı hukukumuzun bir çok alanında uygulanmakta ve çeşitli sözleşmelerde yer almaktadır.3568 sayılı SMMM meslek yasasında sır saklama ve rekabet yasağı başlıklı bölümünde , borçlar kanunumuzda Haksız rekabet adlı 48.maddesinde , Türk Ticaret Kanunumuzda Haksız rekabet adlı dördüncü faslında v.b. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Bu yazımızda rekabet yasağı ile ilgili olarak türk ticaret kanununda belirtilen şirketlerin (Kolektif, Komandit, Anonim ve Limited şirketi) ortak ve yöneticilerinin rekabet yasağı ele alınacak ve her şirket ayrı değerlendirilerek yöneticilerin rekabet yasağı karşısındaki durumları ele alınacaktır.
2- ŞİRKET TÜRLERİ
Türk ticaret kanununda belirtilen şirketler şunlardır.
1- Kolektif Şirket,
2- Komandit Şirket,
3- Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket,
4- Limited Şirket,
5- Anonim Şirket olarak yer almakatdır.
Şimdi sırası ile bu şirketleri ele alalım ve şirket yöneticilerinin ve ortaklarının rekabet yasağı karşısındaki durumlarını inceleyelim.
2.1- KOLLEKTİF ŞİRKET
Kollektif şirket; Bir ticari işletmeyi bir ticaret ünvanı altında işletmek amacıyla gerçek kişiler tarafından kurulur. Ortakların hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklarına karşı sınırılandırılmaz. Yani üçüncü kişilere karşı şirket borçlarından dolayı tüm mal varlıkları ile sorumludurular.
Rekabet yasağı: Kollektif ortaklıkta rekabet yasağı ister temsilci olsun, ister olmasın bütün ortaklar hakkında uygulanan bir kuraldır. Ancak şirket ortakları içlerinden birine veya tümüne şirketle rekabet etmesi konusunda izin verebilirler.
Kolektif şirketi ortaklarından biri ortağı olduğu şirketin yapmış olduğu ticari faaliyetlerin benzeri bir işi diğer ortakların izni olmaksızın yapamayacağı gibi, aynı türden bir ticari işle uğraşan bir ticari işletmeye sınırsız sorumlu ortak olarak giremez.
Yeni kurulacak bir ticari işletmeye ortak olacak bir kişinin, ortaklığa girmeden önce başka bir şirketin sınırsız sorumlu ortağı olduğu yeni kurulacak şirket ortakları tarafından biliniyor ve bu duruma karşı herhangi bir tavır koymuyorlarsa bu duruma izin vermiş sayılırlar.
Aykırı hareket : Şirket ortakları diğer bir ortağın rekabet yasağına aykırı hareket ettiğini öğrendikleri zaman aşağıda belirtilen şu yaptırımlardan birisini uygulamakta serbesttirler.
a) Şirket yasağa uymayan ortaktan tazminat isteyebilir,
b) Ortağın kendi namına yaptığı işleri şirket namına yapmış sayabilir,
c) Üçüncü şahıslar namına yaptığı işlerden dolayı sağladığı menfaatlerin şirkete bırakılmasını isteyebilir,
d) Rekabet yasağına uymayan ortağı ortaklıktan çıkarabilir,
e) Şirketin feshedilmesine karar verebilirler.
Yukarıda sayılan bu yaptırımların uygulanması, bu yasağın ihlal edildiğinin diğer ortaklar tarafından öğrenilmesinden itibaren üç ay ve işlemin yapıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde zaman aşımına uğrar.
2.2- KOMANDİT ŞİRKET
Komandit şirket; Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan ve şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya bir kaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış ve diğer ortak veya ortakların sorumluluğu belirli bir sermaye ile sınırlandırılmamış olan şirket komandit şirkettir.
Rekabet yasağı: Komandit ortaklıklarda rekabet yasağı sadece komandit ortaklar için söz konusudur.Yukarıda bahsi geçen bütün uygulamalar komandit ortak için geçerlidir. Komanditer ortak rekabet yasağına uymaz ve ihlal ederse, bunu yaptırımı şirketin evrak ve defterlerini inceleme hakkını kaybetmedir. Bunun dışında her hangi bir müeyyidesi yoktur.
2.3- SERMAYESİ PAYLARA BÖLÜNMÜŞ KOMANDİT ŞİRKET
Sermayesi paylara bölünmüş komandit; Şirket, sermayesi paylara bölünen ve ortaklarından bir veya birkaçı şirket alacaklarına karşı bir kollektif şirket, diğerleri bir anonim şirket ortağı gibi mesul olan şirkettir.
Rekabet yasağı: Kolektif şirketin rekabet yasağı ile ilgili hükümlerine tabidir.
2.4- ANONİM ŞİRKET
Anonim şirket, bir unvana sahip, esas sermayesi muayyen ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından dolayı yalnız mamelekiyle mesul bulunan şirkettir. Ortakların mesuliyeti, taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile mahduttur.
Rekabet yasağı: Anonim şirkette rekabet yasağı sadece yönetim kurulu üyeleri için geçerlidir. Diğer ortak için ise rekabet etmeme yükümlülükleri yoktur.
Anonim şirket yönetim kurulu üyelerine genel kurul tarafından izin verilebilir. Yönetim kurulu üyeleri kendisine izin verilen bu karara ilişkin oy kullanma hakkı yoktur. Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri genel kurulun onayını almadan rekabet yasağına aykırı hareket edemez. Eğer rekabet yasağına uymazsa, kolektif şirket ortaklarında bahsi geçen yaptırımlarla karşı karşıya kalır.
2.5- LİMİTED ŞİRKET
Limited şirket, İki veya daha fazla hakiki veya hükmi şahıs tarafından bir ticaret unvanı altında kurulup, ortaklarının mesuliyeti koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile mahdut (kamu alacaklarına karşı hisseleri oranında sınırsız) ve esas sermayesi muayyen olan şirkete limitet şirket denir.
Rekabet yasağı: Limited şirketlerde rekabet yasağı müdürler için geçerlidir.Limited şirket müdürleri, diğer bir şirkete sınırsız sorumlu ortak olarak giremeyeceği gibi, komanditer ortak veya bir limited şirkete üye dahi olamaz.
Rekabet yasağına uymamanın karşılığı kollekif şirket’te anlattığımız yaptırımlardır.
3- SONUÇ
Türk ticaret kanununda belirtilen şirketlerden, şahıs şirketinin sınırsız sorumlu ortaklarının, sermaye şirketlerinden Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin ve limited şirket müdürlerinin rekabet yasağına uyma zorunlulukları vardır.
Bu yönetici ve ortaklar, ortağı olduğu şirketin faaliyeti ile iştigal eden bir başka şirkete sınırsız sorumlu ortak olarak giremezler. Ancak bu kesin bir hüküm değildir. Ortağı olduğu şirketin ortağı veya ortakları ile genel kurullarının izin vermesi ile bu yasağa uymayabilirler.
Eğer bir ortak izin almadan rekabet yasağına uymazsa, diğer ortaklar rekabet yasağına uymayan ortaktan tazminat isteyeceği gibi,yaptığı işin şirket adına yapılmış gibi sayabiliriler.
Hatta rekabet yasağına uymayan ortağı ortaklıktan çıkarabilecekleri gibi, şirketin tasfiyesini de isteyebilirler.
 

   

 

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.