Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   14 MAYIS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Çalışanlarınız istirahat raporu alırsa dikkat!

Bu ceza çok can yakar!

 
   
Devlet ekonomiyi yönetirken sahip olduğu kamu yaptırım gücünü kullanarak bir takım düzenlemeler yapar ve vatandaşlarından da bunlara uymasını bekler, hatta beklemez emredici bir şekilde ister! İsteklerine uyulmaması durumunda da olayın boyutuna bağlı olarak gerek maddi gerekse hürriyeti bağlayıcı bir takım cezalar koyar.

Burada yapılmaktan imtina edilen ye da tam tersi yapılmaması istenildiği halde yapılan fiil karşılığında uğranılacak zarar ile cezai yaptırımının orantılı olması beklenir.

Ekonomiyi etkileyen kurallar ve cezalar konulurken, bundan etkilenecek kesim, etkileneceklerin uyum ve adaptasyon süreçleri, verecekleri tepki, sonuç ve hedefler gibi birçok ekonomik, sosyal ve toplumsal faktör göz önünde bulundurulur. Daha doğrusu tüm bunların çok iyi analiz edilerek sonrasında uygulamaya geçilmesi gerekmektedir.

Şimdi içinde bulunduğumuz toplumda mükellef, muhasebeci ve devlet vazgeçilmez üçlüsüne bir göz atalım. Kriz ekonomisinde ayakta kalma mücadelesi veren mükellef, giderlere hiç karışmadan sadece mükellefin karına ortak olan ve istekleri her geçen gün artan devlet ve devletin isteklerini yerine getirmek için 7/24 çalışmak zorunda kalan, bunun karşılığında da mükelleflerden parasını alamayan muhasebeci. Genel işleyişe baktığımızda mükellefler belirli periyotlarda belge, evrak ve diğer işlemlerini muhasebelerine iletirler, muhasebede aldığı bu verileri mali ve yasal mevzuat çerçevesinde beyannamelere taşıyarak devlete iletir. Bu periyot normal şartlarda aylıktır.

Şu bir gerçek ki; devlet muazzam bir elektronik alt yapıya sahip ve her geçen gün sahip olduğu veri tabanını genişleterek, mükellefler üzerindeki hâkimiyet ve kontrolünü arttırıyor. Mükellefler ise devletin ne istediğinden ziyade kirasını, işçi maaşlarını, elektrik ve telefon faturalarını ödeme derdinde, vergi ve SGK borcu olmayan neredeyse parmakla gösterilecek kadar az. Muhasebeciler ise devletle mükellef arasında her geçen gün daha da törpüleniyorlar. Bu üçlü yapının işleyişinde yaşanan sorunların birçok nedeni var ama burada değinmek istediğim konu bu sorunlar değil, böylesine sorunlu bir yapıda, mükellefin ve muhasebecilerin içinde bulunduğu durum yok sayılarak SGK’nın getirdiği yeni uygulama!

12 mayıs 2010 tarih ve 27579 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre; “işverenler, sigortalıların istirahatlı oldukları süreleri, istirahat süresinin bitimini takip eden 5 iş günü içinde elektronik ortamda SGK’ya göndermek zorundalar”. Burada istirahat şayet on günden az ise sorun yok fakat on günden uzun ise her onar günlük sürenin sonundan itibaren bildirimde bulunulması gerekiyor.

Şimdi sıkı durum bu bildirimi yapmadığınızda ya da yanlışlıkla muhasebecinize bildirmeyi unuttuğunuzda yani geciktirdiğinizde 5510 sayılı Kanunun 102. maddesi birinci fıkrasının (i)bendi gereği asgari ücretin 5 katı; bildirimin 5 işgünü sonrası gönderilmesi halinde ise yine aynı maddenin aynı bendi gereği asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Aman dikkat! Kazanamadığınız paraları devlete ceza olarak kaptırmayın. Tedbirinizi alın cezalardan da muhasebecinizi sorumlu tutmayın.
 

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Konsinye Olarak İhracat Yapılabilir mi?

-Yabancı para birimi ile fatura düzenlenebilir mi?

-Raporlu Çalışana Ücreti Nasıl Ödenir ?

-Bağış ve Yardımların Vergiden İndirilmesi

-Damga Vergisinde “Nüsha” ve “Suret” ayrımı!

-Serbest Bölgelerde Stopaj Karmaşası

-Tarım projelerine 200.000 TL'ye kadar hibe destek

-Kâğıt Fatura Tarih Oluyor!

-Kira Gelirlerinin Beyan Dönemi Başladı

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

-Yurt dışından kullanılan kredilerde stopaj ve KDV

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

 
   
 

 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.