Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   16 ARALIK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Sıcak Paraya Dikkat

 
   
Ticaret yapmanın en temel amacı para kazanmaktır. Şirketler, doğal olarak en çok kar elde edecekleri piyasalara yönelirler. Dünya üzerindeki küresel sermaye, yatırımlarını karlı piyasalara yönlendirmektedir.

Bu yatırımlar; doğrudan yabancı yatırım ya da portföy yatırımı şeklinde gerçekleşir. Doğrudan yabancı yatırım, çok uluslu şirketlerin karlı gördükleri piyasalara yönelip fabrika vb. yatırım yapmasıdır. Portföy yatırımı ise, tahvil, hisse senedi, bono vb. yatırım araçlarını kullanarak, sıcak paranın finans piyasalarındaki yatırımlarıdır.

Gelişen teknoloji ve finans piyasaları sayesinde sıcak para çok rahatlıkla hareket edebilmektedirler. Milyarlarca dolar bir gecede ülkeye gelebilmekte ve aynı şekilde ülkeyi terk etmektedir. Sıcak paranın bu esnekliği son derece tehlikeli olup, ülke ekonomileri açısından büyük bir risktir.
Tüm dünyanın ciddi bir kriz yaşadığı ve ikinci bir kriz söylentilerinin dolaştığı şu günlerde sıcak paraya dünyanın en yüksek kazancını veren ülke Türkiye’dir. Türkiye’ye gelen sıcak para her geçen gün artmaktadır. İMKB’deki yabancı payı %70’ler civarındadır. Yabancı mevduat tutarı 30 milyar doların üzerindedir. Devlet iç borçlanma kâğıtlarındaki yabancı payı 40 milyar dolara yakındır. Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’deki toplam sıcak para stoku 130 milyar doların üzerindedir.

Sıcak para gittiği ülkelerde makro rakamlar üzerindeki olumlu etkisi ile politikacılar tarafından cazip görülmektedir. Ancak, ülkeyi çok kolay terk edebileceği için de riski çok büyüktür. Ekonomilerin döviz girişine ihtiyacı vardır ancak ihtiyaç fazlası döviz girişi “TL”nin aşırı değerlenmesine yol açmaktadır. Aşırı değerlenen TL, ihracatı zorlaştırırken, ithalatın hızla artmasına neden olmaktadır. Sonuçta cari açık büyümektedir. Ekonomiyi olumsuz etkileyen sıcak paranın ülkeyi terk etmesi halinde de, ekonomi alt üst olur.

Bir an önce bu gidişe dur deyip, ülkeye sıcak para girişini kontrol altına almak gerekmektedir. Vergi konularak sıcak para girişi kontrol altına alınmalı ve buna paralel olarak da, faiz oranları düşürülmelidir..

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-İş Kazalarında İşverenlerin Sorumluluğu

-Faturalar Kaybolursa Vergi Ödersiniz

-Yurtdışından satın alınan yazılımların vergisel durumu

-Hırsızlık veya yangında zayi olan malların Katma Değer Vergisi indirilebilir mi?

-Belgesiz Gider Yazılır mı?

-SGK İdari Para Cezaları Can Yakıyor

-İstirahat raporu alan işçiyi işten çıkarabilir misiniz?

-Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.