Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL MAKALELER :   02 Aralık 2008

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

AYTAÇ ACARDAĞ

Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi

Ekonomi Yazarı / Kırklareli
aytacacardag@hotmail.com
02.12.2008

 

VERGİ USUL KANUNU AÇISINDAN DEFTERLER VE TASDİK ZAMANLARI
 


Yılın son ayına girdiğimiz bu günlerde, ticari hayatta faaliyet gösteren işletme sahiplerinin bir takım işlemleri de yoğunlaşıyor. Envanter işlemleri, dönem sonu sayımları, yeni yılda kullanılacak resmi defterlerin tasdiki derken bir çok iş sıraya dizilmiş durumda. Bu ay içerisinde açıklanmasını beklediğimiz değerleme hükümleri ve sınıf değiştirme hadleri doğrultusunda işverenlerin önümüzdeki yıl ticari kazancın tespitinde hangi yöntemi kullanacakları belli olacaktır.

213 Sayılı Vergi Usul Kanun’ u 172. maddesinde defter tutacaklar sıralanmış ve;

• Ticaret ve Sanat Erbabı,
• Ticaret Şirketleri,
• İktisadi Kamu Müesseseleri,
• Dernek ve Vakıfların İktisadi Kuruluşları,
• Serbest Meslek Erbabı,
• Çiftçiler

denmiştir.

Yine aynı kanunun 220. maddesi bize tutulacak defterleri şu şekilde sıralamıştır;

• Yevmiye ve Envanter Defteri,
• İşletme Defteri,
• Çiftçi işletme defteri
• Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri,
• Serbest Meslek Kazanç Defteri,

Hepimizin bildiği gibi tacirler ticari hayatta yaptıkları işlemlerini resmi defterle kaydedip istenildiği takdirde ilgili mercilere sunmak zorundadırlar.

Yevmiye ve Envanter Defteri

Yevmiye defteri; Birinci sınıf tacirler ile Sermaye Şirketlerinin tutacağı defteler arasında yer almaktadır. Vergi Usul Kanunu sınıf değiştirme hükümlerine göre belirlenen hadleri aşan ikinci sınıf tacirler takip eden hesap dönemi başından itibaren 1. Sınıf Tacir konumuna geçerler ve Bilanço Usulüne göre defter tutmaya başlarlar. Kurumlar Vergisi Kanunu hükümlerine göre vergilendirilen sermaye şirketleri de bilanço usülünde defter tutmak zorundadırlar.

Yevmiye Defteri Vergi Usul Kanunu’ nu 183. maddesinde Yevmiye defteri şu şekilde açıklanmıştır; “… Kayda geçirilmesi gereken işlemlerin sırasıyla ve madde halinde düzenli olarak yazıldığı defterdir. Yevmiye defteri ciltli ve sayfaları sıra numaralı olur. Mükellefler diledikleri takdirde kullanmak zorunda oldukları defterleri müteharrik yapraklı olarak kullanabilirler.” denmektedir.


Envanter Defteri; tacirlerin dönem sonunda yaptıkları bilançosu öncesi işlemler sonucunda tespit ettikleri değerleri kaydettiği defterlerdir. Envanter Defterine kural olarak işe başlama ve müteakiben her hesap döneminin sonunda çıkartılan envanterler ve bilanço kaydedilir. Bu tarihe bilanço günüde denir.


İşletme Hesabı Defteri

İşletme Hesabı Defteri ikinci sınıf tacirlerin tutmak zorunda oldukları defterdir. Ticari Kazancını İşletme Hesabı Esasına göre tespit eden mükellefler dönem sonunda belirleyecekleri İşletme Hesap Özeti üzerinden ödeyecekleri vergileri tespit ederler. İşletme hesabı defteri iki kısımdan oluşur. Defterin sol kısmına dönem içinde yapılan giderler ile emtia alışları kaydedilirken, sağ kısmına ise yapılan işlemlerden elde edilen gelirler kaydedilir. Tüm bu işlemler sonucunda dönem karı veya zararı tespit edilir.


Çiftçi İşletme Defteri

Zirai İşletme Hesabına tabi olan zirai işletmelerin tutmak zorunda oldukları defterdir. Zirai İşletme Kazancı Defteri de İşletme Hesabı Defteri gibi iki kısımdan oluşmaktadır. Defterin sol tarafına Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre indirilebilecek giderler, sağ tarafına ise hasılat yazılır. Vergi Usul Kanunu 213. maddesi hükmüne göre Zirai İşletme Hesabı defterinin gelir ve gider kısımlarının en az aşağıdaki bilgileri ihtiva etmesi zorunludur;

• Sıra numarası,
• Kayıt tarihi,
• İşlemin içeriği,
• Meblağ


Yabancı Nakliyat Kurumlarının Nakliyat Defteri

Merkezi yurt dışında bulunan ve nakliyecilik faaliyeti ile uğraşan kurum ve kuruluşların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde faaliyette bulundurkları sürede elde ettikleri hasılatları kaydetmek için tutmak zorunda oldukları defterdir. Nitekim Vergi Usul Kanunu 207. maddesi bu kurumlara defter tutma zorunluluğu getirmiş ve;

“Yabancı nakliyat kurumları veya bunları Türkiye'de temsil eden şube veya acentaları bir 'Hasılat defteri' tutmaya ve bu deftere Türkiye'de elde ettikleri hasılatı tarih sırasıyla ve müfredatlı olarak kaydetmeye mecburdurlar. Bu madde gereğince hasılat defteri tutan yabancı nakliyat kurumları bu işleri için ayrıca muhasebe defteri tutmaya mecbur değildirler.” denmektedir.


Serbest Meslek Kazanç Defteri

Yaptıkları serbest meslek faaliyeti dolayısıyla kazanç elde eden vergi mükellefleri bir kazanç defteri tutmak zorundadırlar. Avukat, Dokto, Mimar, Mühendis, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir gibi yaptıkları işler şahsi mesai ve ilmi bilgiye dayanan mükellefler, elde ettikleri hasılatlar ile yaptıkları giderleri Serbest Meslek Kazanç Defterine kaydetmek zorundadırlar.

Serbest Meslek Kazanç Defteri iki kısımdan oluşmaktadır. Defterin sol kısmı dönem içerisinde yapılan giderleri, sağ tarafı ise elde edilen hasılatı kapsamaktadır. Vergi Usul Kanunu 210. maddesi hükmüne göre “Defterin gider tarafına, yapılan giderlerin nev'i ile yapıldığı tarih ve hasılat tarafına ise ücretin alındığı tarih ve miktarı ile kimden alındığı yazılır.” denmektedir. Serbest Meslek Kazanç Defteri günü gününe işlenmek zorundadır.

Serbest Meslek Erbabı arasında sayılan hekimler için bir ayrıcalık tanınmış ve yukarıda saydığımız içeriği ibraz etmek şartıyla yapılan işlemlerin protokol defterine kaydedilmesi durumunda ayrıca bir kazanç defteri tutmak zorunda değildirler.

Defterlerin Tasdik Zamanı

Vergi Usul Kanunu tasdike tabi defterler için ortak bir tasdik hükmü belirlemiş ve 221. madde hükmünde etraflıca açılanmıştır. Söz konusu madde hükmüne göre defter tutmak zorunda olanlar aşağıda yazılı zamanlarda defterlerini tasdik ettirmeye mecburdurlar;

• Ötedenberi işe devam etmekte olanlar defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda;
• Hesap dönemleri Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilenler, defterin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son ayda,
• Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler, işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi muafiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde;
• Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyle veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce.

Kullanmakta olan defterlerini dolmaması dolayısıyla bir sonraki yılda da kullanmak isteyen mükellefler ise hesap döneminin kapanmasını takip eden ilk ay içerisinde, yani hesap dönemi normal hesap dönemi olan mükellefler için Ocak ayı, hesap dönemi Maliye Bakanlığı tarafından özel olarak tayin edilen mükellefler için ise hesap döneminin kapanmasını takip eden ilk ay içerisinde tasdik edip kullanmak zorundadırlar.
 

AYTAÇ ACARDAĞ

Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi

Ekonomi Yazarı / Kırklareli
aytacacardag@hotmail.com
02.12.2008

 

-Yazarın diğer makaleleri;

-Geç verilen beyannamelere kesilen cezalar

-İndirilemeyen KDV'nin gider yazılması

-İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenlerle derhal feshi

-VERGİ USUL KANUNUNDA BİLGİ VERME

-VERGİYİ DOĞURAN OLAY

-ÇALIŞMA YAŞAMINDA İŞ SÖZLEŞMESİNİN ÖNEMİ

-Sponsorluk Harcamaları

-İSKONTOLARIN KDV AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.